NUTRITIE SANATATE

Atenţie la semi-preparate! Sunt otravă curată, conţin cantităţi imense de sare

Este comod şi uşor înşelător să intri în magazin şi să pui în sacoşă nu mezeluri, chipsuri sau alte gustări la îndemână, ci vezi-Doamne, mâncăruri gătite, celebrele semi-preparate. Doar că surpriză, cercetătorii vin şi ne anunţă că nu am făcut nicio afacere.

Cel puţin, un studiu efectuat în Marea Britanie vine cu argumente care spun că unele dintre cele mai populare mâncăruri semi-preparate din supermarket-uri conţin mai multă sare decât o pungă de chips-uri. De exemplu, un preparat cu cârnaţi şi piure, care poate fi direct încălzit la cuptorul cu microunde, are o cantitate de aproape 3g de sare, adică jumătate din necesarul zilnic consumat de un adult. O pungă de chipsuri de 200g conţine 2.6g de sare, mai puţin decât produsele semi-preparate din marile lanţuri de magazine.

Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) recomandă ca adulţii şi copiii peste 11 ani să nu consume mai mult de 6g de sare într-o singură zi, dar se pare că multe dintre produsele semi-preparate conţin aproape jumătate din această cantitate la o singură servire.

Citeşte şi: Aditivii alimentari. Categorii. Ce reprezintă fiecare și cât de periculos e

Pentru sănătatea dumneavoastră, reduceţi consumul de sare

Consumul de sare în cantităţi mari poate afecta vasele de sânge şi sănătatea inimii, crescând astfel riscul de hipertensiune, infarct şi accident vascular cerebral. Adulţii sunt avertizaţi să nu consume mai mult de 6g de sare pe zi, adică aproximativ o linguriţă.

400.000 de decese din cauza bolilor de inimă au fost înregistrate în 2015, cauza principal fiind dietele bogate în sodiu. Deşi multe agenţii recomandă consumul de trei sferturi de linguriţă de sare în fiecare zi, majoritatea adulţilor consumă mai mult decât recomandarea făcută de specialişti, scrie portalul csid.ro.

Echilibrul de fluide şi sodiu din corp este crucial în caz de homeostazie. Atunci când în organism există prea mult sodiu, corpul reţine excesul de fluide şi încearcă să găsească un echilibru. Fluidele fac ca inima să pompeze sângele mai greu, ducând la hipertensiune. Hipertensiunea la rândul ei este un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral şi bolile de inimă. De asemenea, o tensiune arterială ridicată îngreunează transportul de oxigen de la inimă spre alte organe vitale precum creierul, iar astfel apare declinul cognitiv, mai spun experţii pentru site-ul „Ce se întâmplă, doctore?”.

Comentarii: