REVIEW

Floriile sau Intrarea lui Iisus în Ierusalim: Cum sărbătorim și care sunt cele mai neobișnuite nume care se sărbătoresc azi

Ortodocşii prăznuiesc astăzi Floriile sau Duminica Stâlpărilor, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, rememorând intrarea lui Iisus în Ierusalim şi sărbătorindu-i, totodată, pe cei cu nume de flori.

Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor (ramurile de palmier sau finic, cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim, n.r.) este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din cursul anului bisericesc. Menţionată, pentru prima dată, în secolul al IV-lea, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, oraşul unde a şi început să fie celebrată, a cuprins, în scurt timp, întreaga lume creştină, fiind celebrată cu mare fast. Strâns legată de minunea învierii lui Lazăr din Betania, această duminică îi pregăteşte pe credincioşii ortodocşi pentru bucuria pe care o aduce biruinţa lui Hristos asupra morţii din duminica următoare, cea a Învierii.

CITEȘTE ȘI: Biserica Ortodoxă anunță: Cum să te spovedești, să te împărtășești și să iei Lumina Sfântă în noaptea de înviere fără să te îmbolnăvești cu COVID-19

Săptămâna Patimilor începe, liturgic, din această zi

Totodată Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de „Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post. Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl „petrec” pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere, a explicat pentru MEDIAFAX, părintele Constantin Stoica.

De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hrisos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim.

Pelerinajul de Florii se suspenda anul acesta

Ramurile de salcie vor fi binecuvantate in biserica si vor fi distribuite de catre voluntari credinciosilor din parohie care solicita acest lucru. Voluntarii vor purta masti si manusi de protectie.

Tradiții și obiceiuri de Florii

Sărbătoarea intrării Domnului în Ierusalim a fost suprapusă peste cea a zeiţei romane a florilor, Flora, de unde şi denumirea populară pe care a primit-o. Astfel, pe lângă sărbătoarea creştină a intrării Mântuitorului în Ierusalim au apărut şi nenumărate obiceiuri şi tradiţii, atât în mediul rural, cât şi în cel urban, cele mai multe de sorginte păgână.

De exemplu, de Florii se obişnuieşte să se facă „de ursită”, astfel că fetele aflau, prin diverse procedee, dacă se vor căsători sau nu în acel an. Tot de Florii, mărţişorul purtat până în această zi se pune pe ramurile unui pom înflorit sau pe un măceş, iar zestrea se scoate din casă pentru aerisire.

Înaintea sărbătorii, fetele nemăritate din Banat şi Transilvania obişnuiesc să pună o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, aceste obiecte sunt folosite în farmece pentru noroc în dragoste şi sănătate.

De asemenea, la miezul nopţii se fierbe busuioc în apă, iar dimineaţa fetele se spală pe cap cu această fiertură, ca să le crească părul frumos şi strălucitor. Ce rămâne se toarna la rădăcina unui păr, în speranţa că băieţii se vor uita după ele, ca după un copac înflorit.

CITEȘTE ȘI: Cine își serbează onomastica de Florii: Semnificația fiecărui nume

Cui trebuie sa ii spui la multi ani de Florii?

Pe langa foarte cunoscutele Florin, Florentina, Viorica sau Mugurel, mai sunt si alte prenume care sunt sarbatorite de Florii.

Nume neobisnuite carora sa le spui „La multi ani” de Florii

Angel, Angela, Angelica, Codrin, Codrut, Codrina, Codruta, Craita, Delia, Dalia, Dumitrita, Eugenia, Gentiana, Gherghina, Iasmin, Iasmina, Laur, Laurentiu, Lilian, Laura, Lauriana, Liliana, Malin, Malina, Mugurel, Rosa, Roza, Rozalia, Veronica, Viorela.

Comentarii: