SANATATE

Mai important decât crezi: Cum să tratezi o rană infectată pentru a evita probleme grave

sfatulmedicului.ro

O rana infectata este o discontinuitate localizata la nivelul pielii sau sau o pierdere de substanta pana la tesutul moale din profunzime, in care organismele patogene (microbii) au invadat tesutul viabil din jurul ranii. Infectarea ranii declanseaza raspunsul imun al organismului, provocand reactii inflamatorii si leziuni ale tesuturilor locale, precum si incetinirea procesului de vindecare a ranii.

Multe infectii sunt localizate si se rezolva de la sine, de exemplu: o zgarietura, o julitura sau infectia unui folicul pilos. Alte infectii, daca nu sunt tratate, pot deveni mai severe si necesita supraveghere medicala.

Pielea este prima linie de aparare a corpului, a carei suprafata este protejata de o pelicula subtire, acida, produsa de glandele sebacee, numita manta acida. Aceasta manta acida este o bariera dinamica ce regleaza pH-ul pielii si gazduieste microorganisme, parte din flora normala, care ajuta la prevenirea patrunderii agentilor patogeni in organism, potrivit sfatulmedicului.ro.

Agenii patogeni afecteaza adesea elemente ale florei normale si colonizeaza anumite zone, dar de cele mai multe ori acest lucru nu duce la producerea infectiilor si nu stimuleaza un raspuns imun. Cu toate acestea, atunci cand pielea este deteriorata (isi pierde integritatea) sau daca sistemul imun este compromis, oricare dintre microorganismele care colonizeaza pielea sau sunt prezente in rana, poate provoca o infectie. Microorganismele susceptibile de a infecta o rana depind predominant de microorganismele prezente pe piele, precum si de profunzimea si localizarea ranii.

Stadiile invaziei microbiene:

1. Contaminarea – implica prezenta microbilor care nu se inmultesc intr-o rana astfel incat sa determine un raspuns al gazdei. Practic, toate ranile deschise sunt potential contaminate cu microbi.

2. Colonizarea – se refera la prezenta in rana a microbilor ce se inmultesc limitat, fara a declansa o reactie a gazdei. Cresterea microbiana are loc la un nivel non-critic. In stadiul de colonizare, vindecarea ranilor nu este impiedicata sau intarziata.

3. Infectia locala – apare atunci cand microbii invadeaza in profunzime tesutul si se inmultesc intr-un ritm care va declansa un raspuns din partea gazdei. Infectia locala este limitata la o singura zona, sistem sau structura.

4. Raspandirea infectiei – microbii care s-au raspandit dintr-o rana invadeaza tesutul inconjurator. Microorganismele se inmultesc si se raspandesc, iar semnele si simptomele se extind dincolo de limita ranii. Infectia se poate raspandi in tesutul din profunzime, muschi, fascie, organe sau cavitati ale corpului.

5. Infectia sistemica – microorganismele s-au raspandit in corp prin sistemele vasculare si limfatice. Raspunsul inflamator sistemic, sepsisul si disfunctia de organ sunt semne ale unei infectii sistemice.

CITEȘTE ȘI: Descoperire revoluţionară a medicilor: Gelul care închide orice rană deschisă, fără cusături

Etiologie

Majoritatea ranilor infectate sunt cauzate de colonizarea bacteriana, provenind din flora normala a pielii, fie bacterii din alte parti ale corpului sau din mediul exterior. Cea mai frecventa bacterie ce determina infectii este Staphylococcus aureus, insa sunt implicate si alte tipuri de stafilococi.

Sursele de microorganisme (bacterii, ciuperci) sunt reprezentate de: secretii endogene (adica flora naturala), surse microbiene exogene (din exterior), inclusiv igiena deficitara a mainilor.

Majoritatea infectiilor acute si cronice ale ranilor implica populatii polimicrobiene, de bacterii aerobe si anaerobe.

Factorii de risc pentru infectarea unei rani

Circulatie deficitara, diabet, obezitate, sistem imunitar compromis sau slabit, scaderea mobilitatii sau imobilitate, subnutritie, igiena deficitara.

Simptomele ranilor infectate

Clinic o rana infectata prezinta: eritem (roseata), temperatura locala crescuta, edem, tumefactie (induratie), durere intensa, alterarea functiei regiunii afectate si o posibila modificare a secretiilor catre un aspect purulent. Cu toate acestea, in cazul pacientilor cu rani cronice sau cu alte boli asociate, simptomele infectiei pot fi mai greu de diferentiat.

Diagnostic

Evaluarea clinic include o evaluare generala a pacientului, a ranii si a tesutului din jurul ranii.
Teste specifice: cultura bacteriana, coloratie Gram (coloratie folosita pentru examenul microscopic al bacteriilor), antibiograma, cultura fungica, hemocultura.

Complicatiile

Complicatiile ranilor infectate pot fi atat locale, cat si sistemice. Cea mai severa complicatie locala a unei rani infectate este blocarea/ stagnarea vindecarii, rezultand o rana cronica. Acest lucru determina adesea durere, disconfort si impact psihic semnificativ pentru pacient.

Complicatiile sistemice pot include: celulita (infectie bacteriana a straturilor cutanate sau subcutanate ale pielii), osteomielita (infectie bacteriana a osului sau maduvei osoase) sau septicemia (prezenta bacteriana in sange, care poate duce la o stare inflamatorie a intregului corp).

CITEȘTE ȘI: Antioxidantul care are un rol esențial în prevenirea infectării cu COVID-19

Masuri de preventie si tratament

Urmatoarele masuri de preventie pot ajuta la minimizarea riscului aparitiei infectiei si a complicatiilor la pacientii care prezinta deja simptome:
• Curatarea prompta si corecta a ranilor pentru a reduce inmultirea microbilor
• Alimentatie si hidratare adecvata
Abordarea tratamentului este diferita in functie de tipul infectiei: sistemica, sau localizata in zona ranii. Tratamentul sistemic presupune administrarea de antibiotice, conform rezultatelor analizelor. Antibioticele trebuie administrate sub stricta recomandare si supraveghere a medicului.

Debridarea este necesara pentru a indeparta tesutul devitalizat. Pansamentele antimicrobiene, inclusiv cele care folosesc tehnologia argintului, pot fi folosite pentru a ajuta la reducerea nivelului de incarcare bacteriana a ranii.

• In cazul unei rani acute – taietura, julitura, etc, ce prezinta semne de infectie, sau, pentru profilaxia ranii cu risc de infectie, pentru pansare se pot utiliza pansamente cu argint, cu proprietati antibacteriene, cum ar fi Atrauman Ag. Fiind un pansament impregnat cu substanta grasa, Atrauman Ag asigura un tratament atraumantic, nu se lipeste de rana si poate fi indepartat fara durere si fara a afecta tesutul sanatos, nou format. Pentru a urmari ingrijirea pas cu pas a ranilor acute cu Atrauman Ag.

• In cazul ranilor cronice – escara (rana frecventa la pacientii imobilizati sau cu mobilitate redusa), ulcer varicos, rana pe piciorul diabetic, ingrijirea ranii difera, in functie de aspectul acesteia.

• De exemplu, pentru indepartarea tesutului devitalizat in cazul ranilor adanci, ce prezinta semne de infectie, se poate utiliza pansamentul Atrauman Ag – pansament cu proprietati antibacteriene, asociat cu Sorbalgon (pansament din alginat de calciu, care, la contactul cu secretiile din rana, se transforma in gel, absoarbe secretiile si mentine totodata un mediu umed la nivelul ranii, propice vindecarii).

Comentarii: