SANATATE

Simptomele atipice ale infarctului care sunt subestimate de către femei

Foto: Pinterest.com

Cardiologii atrag atenția că există o creștere a numărului de accidente cardiovasculare la femei din cauza actualei pandemii COVID-19, favorizată de izolarea socială.

Din cauza pandemiei COVID-19, specialiștii spun că mulți pacienți care au boli cronice și simptome evidente amână până în ultimul moment să ajungă la un consult de specialitate. Aceștia atrag atenția că amânarea unui consult medical de specialitate sau a tratamentului cresc riscul de complicații care pot pune în pericol viața pacienților. Acest risc este cu atât mai mare în rândul femeile, deoarece, de obicei, ele subestimează simptomele afecțiunilor cardiace, potrivit doc.ro.

Factorii de risc cardiovascular

Din acest motiv, este posibilă o creștere a numărului de accidente cardiace cardiovasculare la femei, în special în perioada de după relaxarea măsurilor, susțin specialiștii.

CITEȘTE ȘI: Avertismentul medicilor: Bolile de inimă, în strânsă legătură cu somnul

Medicii cardiologi spun că printre factorii de risc cardiovascular în izolare se numără:

  • stilul de viață mai sedentar,
  • un nivel de stres mai ridicat,
  • diferențe dietetice,
  • fumatul

Toate acestea pot avea consecințe sinergice asupra sănătății. Din acest motiv, medicii cardiologi spun că vor exista boli cardiovasculare mult mai complexe de tratat, deoarece sunt diagnosticate când dezvoltă deja complicații.

5 simptome atipice ale infarctului la femei

Când o arteră coronară se blochează din cauza unui cheag, aterosclerozei sau a unui spasm, o parte a inimii nu mai este suficient oxigenată. Această necroză se află la originea crampelor resimțite în angina pectorală. Dacă nu se acționează rapid, întreaga inimă riscă să fie privată de oxigen și astfel îi va fi tot mai dificil să se contracte. Aceasta se numește infarct miocardic sau mai frecvent atac de cord.

Adesea, un atac de cord este considerat a fi o boală în esență masculină. Pacientul tipic este asociat cu un bărbat de 50 până la 60 de ani, fumător, sedentar și cu exces de greutate. Cu toate acestea, femeile se află riscă și ele să sufere de un atac de cord:

Înainte de menopauză, acestea ar avea un risc de patru ori mai scăzut de a face un atac de cord decât bărbații.
După menopauză, acestea se confruntă mai des cu hipertensiunea arterială, diabetul și colesterolul mărit, factori care cresc riscul de infarct miocardic.
Tutunul, consumul de alcool, dieta săracă în nutrienți de calitate și activitatea fizică redusă contribuie la dezvoltarea obezității și la creșterea riscului de diabet de tip 2. Acești factori interacționează cu factorii hormonali, care influențează sarcina și menopauza, de exemplu.

În ceea ce privește femeile care fumează, riscul de a suferi un atac de cord crește semnificativ mai mult indiferent de vârstă, în deosebi în rândul femeilor care iau contraceptive orale cu estrogen și progestogen.

Este important de știut că simptomele infarctului la femei sunt adesea atipice, motiv pentru care, de multe ori, se întârzie și tratamentul.

Simptomele care ar trebui să trezează suspiciuni, mai ales dacă femeile au factori de risc asociați (diabet, hipertensiune, colesterol etc.) sau dacă fumează:

  • Durerile în piept,
  • respirația îngreunată sau palpitațiile la efort și uneori chiar în repaus,
  • greața,
  • vărsăturile,
  • transpirația sau o mare oboseală persistentă și neobișnuită

CITEȘTE ȘI: Efectele unui pahar de vin pe zi: Beneficii pentru inimă şi oase, dar şi riscuri

Fiecare minut contează în tratamentul infarctului miocardic

Imediat ce apar primele simptome, este important să se sune la Salvare, deoarece cu cât se primește mai repede tratamentul (în mod ideal la mai puțin de trei ore de la debutul simptomelor), cu atât mai puțin pacientul va rămâne cu sechele. Specialiștii atrag atenția că infarctul nu trebuie lăsat să se dezvolte timp de câteva zile, pentru că poate avea consecințe ireversibile.

Mai mult, după un atac de cord, femeile sunt mai susceptibile să se confrunte din nou cu un atac de cord în anul următor, în comparație cu bărbații, arată numeroase studii.

Potrivit statisticilor, doar câteva dintre femeile care au suferit un atac de cord urmează un program de reabilitare cardiovasculară, care include kinetoterapie și fizioterapie, care este esențial pentru creșterea șanselor de supravieţuire și optimizarea calităţii vieţii.

Comentarii: