Tremuratul mâinilor se numește și tremor al mâinii și, deși nu este, în sine o afecțiune periculoasă, poate impune dificultăți în activitățile zilnice și, în anumite cazuri, poate fi un semn timpuriu al unor afecțiuni neurologice sau degenerative.
Dacă suferi de tremor al mâinii, este important să consulți medicul. Majoritatea persoanelor asociază tremuratul mâinilor cu boala Parkinson însă, potrivit cercetărilor, tremuratul mâinilor este mult mai des întâlnit ca tremor al mâinii decât ca o afecțiune gravă.
Tremorul mâinii afectează, în general, populația adultă, iar cauza exactă nu este cunoscută, dar se presupune că are la bază o dereglare minoră în sistemul nervos central. În multe cazuri, tremorul mâinii este moștenit genetic, potrivit doc.ro.
Pe lângă incertitudinea din jurul cauzei, specialiștii nu au un tratament definitv pentru tremorul mâinii, din moment ce nu se poate spune cu siguranță că este de natură neuro-degenerativă. Spre deosebire de boala Parkinson, unde tremuratul se resimte mai tare în stare de repaus, tremorul mâinii se manifestă mai puternic atunci când persoana se află în mișcare, iar tremuratul este mai dificil de controlat. De regulă, mâinile, brațele, capul și corzile vocale sunt afectate de tremurat.
CITEȘTE ȘI: Sfatul unui neurolog american: Alimentele ieftine care menţin creierul sănătos
Tremuratul mâinilor poate fi declanșat și de:
- Crize (epilepsie)
- Tiroidă hiperactivă
- Anumite boli cerebrale
- Boala Huntington
- Reacții adverse ale anumitor medicamente (imunosupresante, medicamente pentru tratamentul epilepsiei)
- Consum excesiv de cofeină
- Consum excesiv de alcool sau în stare de sevraj de la alcool, în cazuri de dependență
- Anxietate
- Glicemie scăzută
Opțiuni de tratament
Opțiunile de tratament pentru tremorul mâinii trebuie discutate cu un medic specialist. Dacă tremuratul apare pe fondul unei afecțiuni preexistente, tratamentul pentru respectiva boală poate calma și tremorul mâinii.
În caz de abuz de alcool, cofeină sau alte stimulente, o opțiune simplă de reducere a tremorului este eliminarea sau scăderea consumului de substanțe exacerbante. Dacă tremorul mâinii apare ca reacție adversă în urma unui tratament medicamentos, medicul îți poate oferi alternative de tratament sau opțiuni de reducere a simptomelor.
În cazul în care tremorul mâinii este diagnosticat ca afecțiune în sine, nu există un tratament definitiv. Problema apare, de regulă, fie în perioada adolescenței, fie după vârsta de 40 ani, și se poate agrava odată cu înaintarea în vârstă.
Există, însă, medicamente ce pot atenua simptomele, cum ar fi:
- Medicamentele beta-blocante, precum cele pe bază de propranolol sau primidone, care sunt destinate tratamentului aritmiei și hipertensiunii.
- Medicamentele anxiolitice, care pot da, însă, dependență.
- Injecțiile cu toxină botulinică, care dau rezultate bune însă au, ca efect advers, slăbirea considerabilă a mușchiului injectat.
De reținut că niciuna dintre terapiile medicamentoase enumerate mai sus nu trebuie urmată fără consultarea și acordul medicului, în prealabil, deoarece pot impune riscuri pentru sănătate. În cazul în care tremorul mâinii afectează semnificativ viața pacientului, medicul poate sugera opțiunea chirurgicală, care presupune fie stimulare cerebrală cu ajutorul unor electrozi, fie talamotomia sau ultrasunetul focalizat (USF), prin care medicul chirurg se folosește de unde de radiofrecvență pentru a leziona controlat thalamusul. Această procedură are ca scop întreruperea activității electrice normale de la nivelul creierului pentru a reduce sau opri tremorul.
CITEȘTE ȘI: Sfatul medicului pneumolog: Cum ne igienizăm căile respiratorii, echivalentul spălatului temeinic pe mâini
Terapii non-invazive
Există și o serie de terapii sau exerciții non-invazive pe care medicul le poate recomanda pentru a diminua simptomele și pentru a facilita activitățile de zi cu zi ale pacientului. Printre acestea se numără:
- Utilizarea de obiecte mai grele sau înlocuirea obiectelor ușoare cu echivalente mai grele. De exemplu, se poate opta pentru o pereche de ochelari cu ramă mai grea, tacâmuri și farfurii mai masive, precum și încălțăminte și articole de îmbrăcăminte din materiale mai dense/dure. Greutatea oferă mai multă stabilitate obiectului, ceea ce facilitează manevrarea sa.
- Utilizarea de articole și obiecte special concepute pentru persoane cu dizabilități, precum pixuri și stilouri, articole de grădinărit și ustensile de bucătărie, prevăzute cu materiale aderente, care sunt mai ușor de manevrat. Acest tip de obiecte se pot găsi în magazine specializate în materiale și accesorii adaptabile pentru nevoi medicale.
- Utilizarea de greutăți pentru încheieturi. Acestea se găsesc în magazinele cu articole sportive și sunt sub formă de benzi cu elastic sau cu sistem de prindere, în interiorul cărora se află greutățile. Cea mai mică greutate este suficientă pentru un control mai bun al mâinilor.