Canicula impune anumite adaptări când vine vorba de alimentaţie. Evident că avem nevoie în continuare de toate grupele de alimente, diferenţa o fac cantitatea şi tipul lor. În esenţă, vara simţim nevoia de a mânca mai puţin gras, în favoarea legumelor şi fructelor proaspete.
La temperaturi crescute, corpul este supus unui stres canicular. Ce înseamnă asta? Pe căldură, organismul face eforturi pentru a-şi scădea temperatura, iar acest lucru înseamnă eliminare de apă, dar şi de săruri minerale, pierderi care trebuie compensate prin alimentaţie. Iată de ce trebuie să mai ţii cont dacă vrei să eviţi problemele de sănătate vara asta!
Fă-ţi plinul de fructe şi legume
Vara, când oferta de fructe şi legume este atât de variată, este bine să profităm de ele la maximum. Cu atât sunt mai colorate, cu atât mai bine. Culorile intense sunt puse pe seama oxidanţilor conţinuţi, care, printre altele, protejează pielea de efectele nocive ale soarelui. Mizează pe fructele şi legumele care te hidratează: roşii (94% apă), ţelină (95% apă), castraveţi (96% apă), căpşuni, pepene (ambele, 92% apă), mărul (84% apă) şi caise (86% apă), recomandă clickpentrufemei.ro. Acestea nu numai că îţi potolesc setea, dar îţi oferă şi vitaminele şi mineralele de care ai nevoie.
CITEȘTE ȘI: Fructe şi legume proaspete un timp îndelungat: Cum ţii la distanţă mucegaiul şi eviţi alterarea prematură
Pentru cei cu diabet, în contextul în care consumul de fructe creşte, e indicat să se reducă aportul de pâine, cereale, orez, cartofi şi alte alimente cu conţinut mare de glucide, compensându-se cu o mai mare pondere a legumelor în dietă.
Sunt de preferat meniurile uşoare
Cele mai bune pentru sezonul cald sunt meniurile uşoare. Ideale pentru micul-dejun sunt cerealele integrale, iaurtul, brânza proaspătă de vaci şi ouăle fierte, pentru prânz, supele şi ciorbele de legume cu zarzavaturi, carnea de pui, de vită şi peştele, orezul cu legume, mâncare de păstăi, iar pentru cină, salatele în diverse combinaţii (roşii şi mozzarella, de ton, orientală, cu iaurt şi castraveţi etc.) sau legumele la grătar.
Pe caniculă, probabilitatea de apariţie a căderilor de glicemie sau de calciu este mai mare. Pentru a le evita, nu sări peste cele 3 mese şi 2-3 gustări. O altă variantă ar fi să mănânci puţin şi des: adică 4-5 porţii mai mici, consumate la un interval de 3 – 4 ore.
Pofta de dulce ţi-o poţi potoli cu deserturi sănătoase! Un „dulce” delicios îţi poţi pregăti foarte uşor din fructul preferat, pe care îl pui într-un iaurt simplu şi îl laşi la congelator 2 ore.
Hidratarea, esenţială
Primul lucru la care trebuie să te gândeşti dimineaţa este apa! Plată sau minerală, apa nu trebuie să îţi lipsească din meniul zilnic. Bea cel puţin 2,5 litri şi mai mult, dacă depui efort fizic.
Evită excesul de cafea, de băuturi care conţin cofeină, precum şi băuturile alcoolice, deoarece au efect diuretic, ceea ce, implicit, duce la deshidratate. În plus, alcoolul scade vigilenţa, prin urmare nu mai poate fi sesizat, de pildă, pericolul insolaţiei. În locul acestora, alege sucurile naturale din fructele şi legumele de sezon. Le poţi da prin storcătorul de fructe şi le consumi ca atare sau în combinaţie cu apă minerală.
CITEȘTE ȘI: Fructele medicament: Scad tensiunea și colesterolul
Grăsimile în exces, de evitat
Este de preferat ca vara să se evite excesul de preparate bogate în grăsimi şi în proteine animale. Acestea necesită un efort mai mare pentru a fi digerate, ceea ce poate creşte uşor temperatura corpului, dând disconfort. În ceea ce priveşte proteinele, alege sortimentele slabe de iaurturi, carne şi brânzeturi. Sunt recomandate produsele cât mai puţin prelucrate industrial, deci evită conservele şi mezelurile. Dacă eşti fan al cărnii preparate la grătar, îndepărtează părţile arse ale acesteia, întrucât conţin compuşi canceri
Comentarii: