Noi cercetări arată că multe persoane asimptomatice sau cu simptome ușoare de COVID-19 demonstrează imunitate mediată de celulele T la noul coronavirus, chiar dacă nu au fost testate pozitiv cu anticorpi. Acest lucru înseamnă că imunitatea publică este probabil mai mare decât sugerează testele de anticorpi.
În prezent, nu există niciun vaccin împotriva SARS-CoV-2, iar inflamația excesivă asociată cu COVID-19 severă poate duce la insuficiență respiratorie, șoc septic și, în final, la moarte. Rata totală a mortalității este de 0,5-3,5%; cei mai mulți oameni care se infectează par să nu fie afectați foarte grav, și fie rămân asimptomatici, fie dezvoltă doar simptome ușoare de COVID-19.
Prin urmare, oamenii de știință afirmă că, în lumina pandemiei în curs de desfășurare, este esențial să se stabilească dacă persoanele asimptomatice și cele cu forme mai ușoare de COVID-19 dezvoltă o imunitate robustă împotriva SARS-CoV-2, potrivit doc.ro.
În prezent, se desfășoară eforturi globale pentru a cartografia factorii determinanți ai protecției imunitare împotriva SARS-CoV-2. Datele recente au arătat că infecția cu acest virus generează o protecție aproape completă împotriva reinfectării (există dovezi limitate de reinfectare la persoanele cu COVID-19 documentate anterior).
Prin urmare, erau necesare cercetări suplimentare pentru a defini mecanismele care stau la baza acestor observații și pentru a evalua durabilitatea răspunsurilor imunitare de protecție generate de infecția primară cu SARS-CoV-2.
CITEȘTE ȘI: Cum eviţi infecţia cu COVID-19 în timpul verii – Reguli de igienă învăţate de la medici
Răspunsurile anticorpilor nu sunt detectabile la toți pacienții
Cele mai multe studii corelative privind protecția imunitară împotriva SARS-CoV-2 s-au concentrat pe inducerea anticorpilor neutralizanți. Cu toate acestea, răspunsurile anticorpilor nu sunt detectabile la toți pacienții, în special la cei cu forme mai puțin severe de COVID-19.
Lucrările anterioare au arătat, de asemenea, că răspunsurile celulelor B de memorie tind să fie de scurtă durată după infecția cu SARS-CoV-1. În schimb, răspunsurile celulelor T de memorie pot persista mulți ani și, la șoareci, protejează împotriva infecțiilor letale cu SARS-CoV-1. Celulele T specifice SARS-CoV-2 au fost identificate la oameni, dar nu a fost clar în ce măsură diferitele caracteristici ale răspunsului imunitar al celulelor T se asociază cu răspunsurile la anticorpi și cu desfășurarea clinică a bolii COVID-19 în fază acută și de convalescență.
Pentru a rezolva acest decalaj de cunoștințe, studiul de față a caracterizat celulele T CD4 + și CD8 + specifice SARS-CoV-2 la cohorte de donatori din Suedia, deoarece această țară a folosit o strategie mai „deschisă” în ceea ce privește protecția față de virus și deci răspândirea acestuia a fost mai mare decât în multe alte țări din Europa.
Analizele preliminare au arătat că numerele absolute și frecvențele relative ale celulelor T CD4 + și CD8 + erau nefiziologic scăzute la pacienții cu COVID-19 în fază acută moderată sau severă.
Apoi, autorii studiului au folosit un panou de citometrie cu flux de 31 de parametri pentru a evalua peisajul fenotipic al acestor perturbări imunitare în comparații directe cu donatorii de sânge sănătoși și cu persoane care s-au recuperat după boala COVID-19 în formă ușoară, dobândită timpuriu în perioada pandemiei (februarie-martie 2020). Analiza componentelor principale imparțiale a evidențiat o segregare clară între celulele T de memorie de la pacienți cu boala COVID-19 în formă acută moderată sau severă și celulele T de memorie de la persoane convalescente și donatori de sânge sănătoși.
Rămâne de stabilit dacă un răspuns robust al celulelor T de memorie în absența anticorpilor circulari detectabili poate proteja împotriva SARS-CoV-2. Acest scenariu a fost dedus din studiile anterioare asupra MERS și SARS-CoV-1.
Rezultate încurajatoare în ceea ce privește imunitatea de grup
Celulele T sunt un tip de celule albe din sânge, specializate în recunoașterea celulelor infectate cu virusuri și reprezintă o parte esențială a sistemului imunitar. Analizele avansate le-au permis acum cercetătorilor să facă o hartă detaliată a răspunsului celulelor T în timpul și după o infecție cu COVID-19. Rezultatele acestui studiu, spun cercetătorii, indică faptul că aproximativ de două ori mai multe persoane au dezvoltat imunitatea celulelor T în comparație cu cele la care se pot detecta anticorpii.
În studiul de față, cercetătorii au efectuat analize imunologice ale probelor de la peste 200 de persoane, dintre care multe au avut simptome ușoare de COVID-19. Studiul a inclus pacienții internați la Spitalul Universitar Karolinska și alți pacienți și membrii ai familiilor acestora asimptomatici expuși care s-au întors la Stockholm după vacanța în Alpi în martie. Au fost, de asemenea, incluși donatori sănătoși de sânge care au donat în perioada 2020 și 2019 (grup de control).
Oamenii de știință implicați în studiu au monitorizat și testat pacienții și familiile acestora încă din perioada bolii. O observație interesantă a fost că nu doar persoanele cu COVID-19 verificate au prezentat imunitatea celulelor T, ci și mulți dintre membrii familiei lor asimptomatici expuși, afirmă cercetătorii. Mai mult, aproximativ 30% dintre persoanele care au donat sânge în mai 2020 aveau celule T specifice COVID-19, o cifră mult mai mare decât au arătat testele de anticorpi anterioare.
CITEȘTE ȘI: COVID-19: Au fost descoperite trei simptome noi care anunță infectarea cu această boală
Imunitatea publică mai mare decât au sugerat testele de anticorpi
Pacienții cu COVID-19 sever au dezvoltat adesea un răspuns puternic al celulelor T și un răspuns al anticorpilor; la cei cu simptome mai ușoare nu a fost întotdeauna posibilă detectarea unui răspuns la anticorpi, dar, în ciuda acestui fapt, mulți au arătat un răspuns marcat al celulelor T, spun savanții.
„Rezultatele acestui studiu indică faptul că imunitatea publică la COVID-19 este probabil semnificativ mai mare decât au sugerat testele de anticorpi”, este de părere profesorul Hans-Gustaf Ljunggren, de la Centrul pentru Medicină Infecțioasă de la Karolinska Institutet și co-autor principal al studiului. „Dacă acesta este cazul, este bineînțeles o veste foarte bună din perspectiva sănătății publice.”
Analizele celulelor T sunt mai dificil de efectuat decât testele de anticorpi și, în prezent, sunt făcute doar în laboratoare specializate, cum ar fi cel de la Centrul pentru Medicină Infecțioasă din Karolinska Institutet. Cercetătorii concluzionează că trebuie efectuate studii mai mari și mai complexe atât asupra celulelor T cât și asupra anticorpilor pentru a înțelege cât de lungă este perioada de imunitate și cum sunt legate aceste componente diferite ale imunității la COVID-19.
Comentarii: