Cu piure de cartofi alături, chifeluţele sunt un preparat delicios, nelipsit din bucătăria românească. Sunt uşor de preparat şi ies gustoase dacă sunt gătite după reţeta regretatului gastronom Radu Anton Roman.
Ingrediente:
- 250 g carne miel tocată
- 2 cepe
- 500 g carne viţel tocată (piept mai împănat)
- 250 g carne porc (nu chiar slabă) tocată
- 2 morcovi potriviţi
- 2 ouă
- 1 legătură mărar
- sare, piper, după gust
- 1 felie groasă de franzelă înmuiată în lapte ca să iasă pufoase
- 2 cartofi, nici prea mari, nici prea mici
- făină câtă trebuie pentru o tăvăleală generală
- untură (untdelemn) cât să prăjească o tavă de chiftele.
CITEȘTE ȘI: Fursecuri cu ciocolată: Deliciul care îți înseninează ziua/ REȚETĂ
Mod de preparare:
Se toacă cepele (altădată se şi rumeneau în puţin ulei), morcovii, cartofii, mărarul. Pâinea se scurge bine şi se toacă şi ea.
Se amestecă bine carnea cu tot ce s-a tocat, cu ouăle şi apoi cu sare şi piper.
Se formează după dorinţă chiftele turtite, cât palma de copil, sau chifteluţe rotunde, cât nuca, şi se tăvălesc prin făină.
Se încinge untură destulă, să le îmbrace până la jumătate, şi se pun chifteluţele la prăjit pe foc potrivit, acoperite, până se rumenesc. Se întorc şi pe cealaltă parte. Când s-au colorat, se scot din tigaie şi se oferă.
CITEȘTE ȘI: Reţeta de care te vei îndrăgosti instant: Cum se prepară dovleceii prăjiţi cu mujdei
Taine:
Moda degresării trimite chiftelele aburinde pe foaia de sugativă, să-şi lase grăsimea. Pe alocuri, oltenii pun şi-o căpăţână de usturoi.
Comentarii: