Spui vară, te gândeşti la pepene, evident! Nu există fruct mai dulce, mai parfumat şi mai răcoritor decât zemosul pepene.
Deşi am mânca pepene până ni s-ar umfla burţile la refuz, e bine să fim totuşi cumpătaţi, atrag atenţia medicii. Nu de alta, dar s-ar putea ca beneficiile lor să se transforme în… dureri de burtă şi intoxicaţie cu apă.
Da, aţi auzit bine, intoxicaţie cu apă. Ce-i prea mult strică!
Pepenele verde conţine peste 95% apă, nenumărate vitamine şi minerale, fibre bune în cura de slăbire, precum şi antioxidanţi puternici, licopen şi citrulină. Ai crede că ai descoperit fântâna tinereţii! Dar fântâna poate fi secată numaidecât dacă exagerezi!
Cât pepene poţi mânca fără să atingi extrema nedorită? Îţi spunem ceva mai încolo. Acum, să vedem care sunt posibilele reacţii adverse cu care te poţi confrunta dacă mănânci pepene până „puşti”.
Pepene în exces, diaree garantată
În pepene se regăsesc fibre din belşug şi apă pe măsură, dar excesul poate duce la tulburări digestive, cum ar fi balonarea, diareea, gazele intestinale, potrivit csid.ro. Aceste probleme pot fi cauzate şi de sorbitolul din pepene, un zaharid „faimos” pentru capacitatea lui de a înmuia materiile fecale şi de a „da drumul la gaze”.
Zahăr peste măsură, pericol pentru diabetici
Pepenele verde are un indice glicemic destul de măricel, 72 mai precis, motiv pentru care persoanele diabetice ar trebui să îl consume cu moderaţie. Prea mult pepene verde consumat deodată poate duce la creşterea explozivă a glicemiei. Ar fi bine să vă consultaţi cu medicul diabetolog în privinţa cantităţii de pepene pe care o puteţi consuma.
CITEȘTE ȘI: Cât de sănătos este să mănânci pepenele cu tot cu sâmburi
Ficat „în piuneze”
Dacă mai „tragi la măsea” din când în când, mai ai şi o alimentaţie nu tocmai sănătoasă – compusă din carne grasă, prăjeli şi dulciuri – şi pui dop cu jumătate de pepene înfulecat cu poftă, s-ar putea ca ficatul tău să nu fie prea fericit. Licopenul din pepene poate reacţiona ciudat în prezenţa alcoolului, ducând la inflamaţia ţesutului hepatic.
Intoxicaţie cu… prea multă apă
Până acum s-a bătut toba pe deshidratare şi pe efectele ei negative, dar nu multă lume ştie că există şi cealaltă extremă, respectiv hiper-hidratare sau intoxicaţie cu apă.
Pepenele, cum spuneam, are foarte multă apă în compoziţie, iar dacă ai obiceiul să dai gata jumătate de pepene dintr-o înghiţitură, s-ar putea să te confrunţi cu probleme renale.
Atunci când organismul geme de apă, nivelul de sodiu scade drastic, iar această combinaţie nefastă duce la umflarea picioarelor, senzaţie de oboseală, rinichi suprasolicitaţi.
Au, inima mea! Ce ai, pepene, cu ea?
Pepenele este o sursă minunată de potasiu, mineral care are importante funcţii în organism: menţine echilibrul electrolitic şi protejează inima, oasele şi muşchii. Totuşi, când se adună prea mult potasiu, deci când mâncăm pepene în exces, pot apărea probleme cu inima, cum ar fi aritmiile (bătăile neregulate ale inimii) sau bradicardia (ritm cardiac mai lent decât în mod normal).
Cât pepene e sigur să consumi într-o zi
Durere mare, porţie mică! Ca să nu avem probleme dintre cele menţionate mai sus, trebuie să ne limităm la o porţie de… Staţi aşa, că e de socotit!
Într-o porţie de 100 de grame de pepene verde avem cam 6 grame de zahăr. Specialiştii ne sfătuiesc să nu depăşim 150 de grame de zahăr pe zi – nu vorbim de zahărul rafinat, acela intră în altă categorie, ci de fructoza pe care o regăsim în pepene, atenţie!
Asta înseamnă… cam 2,5 kilograme de pepene. Dar ţine cont că mai mănânci şi altceva pe lângă toată ziua, deci se mai adună zahăr şi din alte surse, fie el rafinat sau natural, din fructe.
Acum imaginează-ţi un pepenoi de 10 kilograme din care tai cu sete 3 felii babane, cam cât jumătate de pepene – deci 5 kilograme, dublu faţă de cât am socotit mai sus. Aşadar, cumpătare!
Ce se întâmplă dacă bei apă după ce mănânci pepene?
Probabil mulţi dintre voi ştiţi răspunsul – drumuri nenumărate la toaletă. Dar mai puţin cunoscut este fenomenul care stă la baza acestei probleme.
Pepenele verde înseamnă apă, zahăr şi fibre, în mare parte. Microbii şi bacteriile „se hrănesc” cu apă şi zahăr.
Dacă bei apă după ce ţi-ai luat doza de zahăr din pepene, e foarte probabil că agenţii patogeni se vor răspândi cu uşurinţă în tractul gastrointestinal. Iar asta nu poate duce decât la diaree. Multă diaree!
Un alt sfat pentru pepenari: nu combinaţi pepenele cu brânză, pâine sau cine ştie ce altă fantezie!
Asta nu face decât să încetinească digestia şi să crească aciditatea din stomac. Din nou, dureri de burtă, gust acru în gură, flatulenţă cât cuprinde şi drumuri dese la toaletă. De evitat!
Asta nu înseamnă însă că nu poţi mânca o salată de pepene cu alte fructe (rezonabilă, din punctul de vedere al cantităţii). O idee aici: salată de roşii cu pepene galben sau verde, ananas, castraveţi, ceapă şi mentă.
CITEȘTE ȘI: Pepenele roşu poate fi cel mai TOXIC fruct: Cum îţi dai seama dacă este OTRĂVIT
De ce nu e bine să mănânci pepene la ceas de seară
Ştim, v-am întristat – tocmai seara, când ne uităm la un serial şi ne pocneşte pofta de pepene, să ne refuzăm această plăcere? Da, din păcate, pepenele consumat seara nu e o idee bună. Şi asta nu doar pentru că e bogat în apă şi te vei trezi din oră în oră pentru a-ţi goli vezica, iar a doua zi vei fi obosit şi lipsit de energie din cauza somnului perturbat!
Încă două motive să nu mănânci (mult) pepene după 7 seara sunt acestea: are mult zahăr, deci s-ar putea să te îngraşi, şi pică greu la stomac, tot din cauza zahărului, dar şi pentru că este un aliment acid, iar procesul de digestie este mai lent în timpul nopţii.
Consecinţa: a doua zi s-ar putea să te confrunţi cu simptome specifice sindromului de intestin iritabil: dureri abdominale, crampe, balonare, gaze excesive, diaree, constipaţie.
Cel mai bun moment al zilei în care poţi mânca pepene este ora prânzului, între 12 şi 14:00, când digestia funcţionează la capacitate maximă.
Comentarii: