NUTRITIE

Borș de perișoare fragede – Secretele unei rețeţe pe care trebuie neapărat să o încerci

cyd.ro

Borșul este, de fapt, o ciorbă, căreia i se adaugă, înainte de ultimul clocot…borș, de către cei care apreciază gustul acrișor și beneficiile lui.

Ciorba de perisoare acrita cu bors este indragita de toata lumea.

De cele mai multe ori pregatim ciorba de perisoare din carne de porc, alteori cu amestec din vita si porc, sau doar din carne de pui, si o putem acri la fel de bine cu zeama de lamaie, otet sau delicioasa zeama de varza preferata in unele regiuni ale tarii noastre.

CITEȘTE ȘI: Cum să prepari cel mai gustos şi sănătos mujdei de usturoi/ REŢETĂ

Ingredientele sunt pentru o oală de 2,5 l

  • 250 de grame de carne tocată amestec (porc şi vită)
  • Un albuş
  • 500 mililitri de borş
  • 50 de grame de orez
  • 250 mililitri de suc de roşii
  • Un ardei kapia
  • O legătură de cimbru uscat
  • O legătură de pătrunjel proaspăt
  • O jumătate de ţelină rădăcină (200 de grame)
  • Un păstârnac
  • O rădăcină de pătrunjel
  • 3 morcovi
  • 2 cepe albe
  • Sare, piper, boia dulce

Mod de preparare borş de perişoare

Se umple oala cu 2 litri de apă rece, după care se pune la fiert. Se adăugă în apă ţelina curăţată şi tăiată în 3 bucăţi mari, ardeiul kapia tăiat pe din două şi curăţat de seminţe şi nervuri, o ceapă curăţată întreagă, morcovii curăţaţi întregi, păstârnacul, rădăcina de pătrunjel şi câteva crenguţe de cimbru. Am pus un praf de sare şi am lăsat să fiarbă la foc potrivit cam 40 de minute.

Între timp se pregătește carnea pentru perişoare fragede şi pufoase: se taie mărunt o ceapă albă şi se pune la călit într-o tigaie cu puţin ulei, cu un praf de sare. Se adaugă după 3-4 minute orezul spălat şi scurs şi se mai lasă pe foc cam 1-2 minute. Se stinge focul şi se lasă să se răcească amestecul de ceapă cu orez.

Peste carnea tocată se pune sare, piper, boia şi cimbru uscat (din ochi, după preferință), albuşul şi amestecul de orez cu ceapă. Se amestecă bine de tot cu mâna, apoi se formează perişoarele. Ies cam 20, mai mult decât suficiente pentru cantitatea de lichid.

CITEȘTE ȘI: Cartofi noi cu arome indiene/ REȚETĂ

Separat, într-un ibric, se aduce la fierbere borşul.

Între timp se verifică legumele, care erau bine fierte, dar nici exagerat de moi. Voi le puteţi tăia cubuleţe încă de la început, nu este nicio problemă. Sau puteți păstra în ciorbă doar morcovul şi ţelina, pe care le tăiați cubuleţe după ce s-au fiert, apoi le puneți din nou în oală (ardeiul, rădăcina de pătrunjel, ceapa şi păstârnacul pot fi doar pentru gust, scoțându-le din ciorbă după ce s-au fiert).

Se adăugă în oala cu legume mărunţite borşul fiert şi sosul de roşii, se amestecă şi se dă focul mic, apoi se pun perişoarele, una câte una. Se lăsă la fiert cam 20-30 de minute, cât să se fiarbă bine carnea şi orezul.

Înainte să stingeţi focul puteţi adăuga o mână de pătrunjel proaspăt tocat.

Sper să vă placă reţeta şi să o încercaţi şi voi. Poftă bună!

Sursă: csid.ro

 

Comentarii: