SANATATE

Experții americani au conceput un cocktail anti-COVID. Combinația de vitamine a funcționat și în cazul lui Trump

AP Photo/Alex Brandon

O echipă de experţi de la Eastern Virginia Medical School a publicat o listă cu un cocktail de vitamine şi medicamente cu rol esenţial în prevenţia şi tratamentul formelor uşoare de Covid 19, potrivit MEDIAFAX.

Toată lumea vrea să ştie în această perioadă dacă poate fi boala Covid-19 prevenită. Sunt foarte puţine date care să răspundă la această întrebare.

Cocktail de vitamine și medicamente care poate preveni sau ameliora forma ușoară de COVID-19

Însă, a apărut o listă, făcută de medicii dintr-un centru medical de prestigiu din Virginia, cu un cocktail de vitamine şi medicamente, care ar putea juca un rol în prevenţia sau ameliorarea formelor uşoare de boală. Pe o bună parte din ele le ia şi preşedintele Donald Trump.

Valeriu Gheorghiţă, medic infecţionist la Spitalul Militar Central, spune că schema nu este un substitut pentru celelalte măsuri de prevenţie, dar că nici nu este total contraindicată.

CITEȘTE ȘI: Semn de avertizare timpurie pentru persoanele vârstnice infectate cu COVID-19. Nu este febra sau tusea

Astfel, pe lista de prevenţie în boala Covid 19 sunt trecute vitamina C, zincul, famotidina, melatonina şi vitamina D, dar şi concentraţiile potrivite.

„Vitamina D, din ce ştim, are un rol imunomodulator important, îmbunătăţeşte răspunsul imunologic şi ajută bineînţeles la stabilizarea vaselor de sânge. Ştim doar că, de pildă, pacienţii care au deficit de vitamina D au un risc mai mare de îmbolnăvire şi de evoluţie severă şi suplimentarea cu vitamina D ar putea avea beneficii în acest sens, însă la fel, expunerea repetată, prelungită la vitamina D, fără să ai un deficit de această vitamină, s-ar putea să nu fie foarte bună pe termen lung. Famotidina, Zincul, iarăşi sunt adjuvanţi în prevenţia infecţiei. De asemenea, melatonina s-a observat că ar scădea, din anumite studii, riscul de infecţie”, explică dr. Valeriu Gheorghiţă, medic infecţionist.

Vitamina C contribuie la întărirea imunităţii, stimulând mecanismele naturale de apărare a organismului şi are efect antiviral, favorizând sinteza interferonului, ajutând la prevenirea unor tipuri de cancer. Adulţii au nevoie de un aport zilnic de 75-90 mg de vitamina C, iar fumătorii de 125 mg. Surse naturale de vitamina C sunt: citricele, cătina, coacăzele, ardeiul gras.

Vitamina D stimulează absorbţia calciului şi a fosforului, elemente necesare pentru consolidarea oaselor şi a dinţilor, reducând riscul de apariţie a rahitismului şi a osteoporozei. Studiile au scos la iveală şi alte beneficii ale acestei vitamine. Astfel, ea pare să aibă un rol important pentru sistemul imunitar, protejându-ne de infecţiile virale. Acest lucru ar putea explica şi de ce răceala şi gripa sunt mai frecvente iarna, când expunerea la soare, esenţială pentru sintetizarea vitaminei D, este redusă la maximum.

Vitamina D este sintetiazată în organism în urma expunerii la soare (10 minute de stat la soare sunt suficiente pentru obţinerea dozei zilnice necesare) sau prin consumul unor alimente care o conţin. Cele mai bune surse sunt: uleiul de peşte, somonul, gălbenuşul, tonul, ciupercile, ficatul de vită, laptele şi untul. Adulţii au nevoie de 10 mcg (400 UI) de vitamina D.

CITEȘTE ȘI: Simptomul care anunță vești bune pentru cei infectati cu COVID-19: De ce e bine dacă îți pierzi mirosul/ STUDIU

Oligoelement necesar în numeroase funcţii ale organismului, zincul joacă un rol important în imunitate, ajută la tratarea acneei şi are acţiune antioxidantă. Zincul este implicat în apărarea antiinfecţioasă a organismului, participând la producţia de anticorpi şi globule albe, scuturi naturale care ne feresc de boli. Un studiu recent a arătat că mărirea necesarului de zinc poate reduce la jumătate durata unei răceli. Luat la debutul unei viroze, zincul poate scădea şi severitatea acesteia. Necesarul zilnic de zinc la femei este de 12 mg, iar la bărbaţi de 14 mg.

Suplimentele cu melatonină sunt administrate în special pentru inducerea somnului, dar acest hormon are roluri complexe. Astfel, melatonina are şi rol antioxidant şi antiinflamator.

Comentarii: