SANATATE

Concluzie ciudată a medicilor: În plină pandemie, răcelile ar putea ajuta împotriva coronavirusului

goodnews.info.ro

Raceala și gripa pot apărea în același timp? Cercetări recente realizate la Universitatea Yale arată că o răceală obișnuită ar putea preveni infectarea cu virusul gripal.

Pe măsură ce se apropie sezonul gripal, sistemul de sănătate publică oricum tensionat în această perioadă poate avea un aliat surprinzător și anume virusul răcelii obișnuite. Rinovirusul, cea mai frecventă cauză a răcelii obișnuite, poate preveni virusul gripal de la a infecta căile respiratorii prin pornirea rapidă a apărării antivirale a organismului, afirmă cercetătorii de la Universitatea Yale, într-un studiu publicat în prestigiosul jurnal științific The Lancet Microbe, potrivit doc.ro.

Descoperirile ajută comunitatea științifică să răspundă la provocările unui mister din jurul pandemiei de gripă porcină H1N1 din 2009: o creștere așteptată a cazurilor de gripă porcină nu s-a concretizat niciodată în Europa în toamnă, adică o perioadă în care răceala obișnuită se răspândește rapid.

CITEȘTE ȘI: Planta care te energizează la fel ca o ceașcă de cafea și previne răceala și gripa

Dacă o persoană răcește, sunt șanse mari să nu facă și gripă

O echipă de cercetare de la Yale, condusă de dr. Ellen Foxman, a studiat trei ani de date clinice de la peste 13.000 de pacienți care au ajuns la spitalul Yale New Haven cu simptome de infecție respiratorie. Cercetătorii au descoperit că, chiar și în lunile în care ambele virusuri erau active, dacă virusul răcelii obișnuite era prezent, virusul gripei nu era prezent și el.

Când au fost analizate datele, a devenit clar că foarte puțini oameni aveau și răceală și gripă în același timp. Foxman a subliniat că oamenii de știință nu știu dacă răspândirea sezonieră anuală a virusului răcelii obișnuite va avea un impact similar asupra ratelor de infecție a celor expuși la coronavirusul care cauzează COVID-19. Oamenii de știință sunt de părere că este imposibil să se prevadă modul în care vor interacționa două virusuri fără a se întreprinde niște studii.

Pentru a testa modul în care interacționează rinovirusul și virusul gripal, echipa de cercetare a creat țesuturile căilor respiratorii umane din celule stem care dau naștere celulelor epiteliale, care acoperă căile respiratorii ale plămânului și sunt ținta principală a virusurilor respiratorii. Savanții au descoperit, astfel, că după ce țesutul a fost expus rinovirusului, virusul gripal nu a putut să îl mai infecteze.

Prezența rinovirusului a declanșat producerea agentului antiviral interferon, care face parte din răspunsul timpuriu al sistemului imunitar la invazia agenților patogeni. Apărările antivirale erau, așadar, deja activate înainte de sosirea virusului gripal. Efectul a durat cel puțin cinci zile, notează cercetătorii.

Dr. Foxman a declarat că laboratorul la care activează a început să cerceteze dacă introducerea virusului răcelii într-un țesut înainte de infectarea cu noul coronavirus oferă un tip similar de protecție.

Cum știi dacă ai răceală sau gripă?

Gripa și răceala sunt ambele afecțiuni respiratorii, dar sunt cauzate de virusuri diferite. Deoarece aceste două tipuri de boli au simptome similare, poate fi dificil să se facă diferența între ele numai pe baza simptomelor. În general, trebuie reținut că gripa este mai gravă decât răceala obișnuită, iar simptomele sunt mai intense. De obicei, răceala se instalează gradual și persoana afectată nu se confruntă cu febră și frisoane, gripa, însă, se instalează brusc. Răceala în general nu duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi pneumonie, infecții bacteriene sau spitalizări, ca în cazul gripei, care poate avea complicații grave.

Ce faci dacă ai răcit?

O vorbă veche spune că răceala tratată trece într-o săptămână, iar cea netratată în 7 zile. Cu alte cuvinte, nu ai cum să vindeci răceala, tot ce poți face este să iei măsuri pentru a ușura simptomele și, eventual, pentru a-i scurta perioada. Simptomele răcelii sunt aceleași pentru adulți și copii – secreții nazale, nas înfundat, durere în gât, durere de cap, strănut, tuse, presiune în urechi -, doar că la copii pot dura mai mult.

Pentru a te pune mai repede pe picioare, nu merge la muncă sau la școală, odihnește-te și dormi cât poți de mult, bea multă apă și ceaiuri de plante cu lămâie și miere (socul și teiul sunt printre cele mai indicate ceaiuri în răceală), consumă supe și alte mâncăruri gătite calde. Dacă te doare în gât, poți face gargară cu sare de mai multe ori pe zi, iar pentru desfundarea nasului poți să apelezi la un spray cu apă de mare; pentru tuse poți încerca un sirop pe bază de plante, cum ar fi nalba mare sau pătlagina.

CITEȘTE ȘI: Cum te poate ajuta sarea să îți treacă mai repede răceala și durerea de gât

Ce impact are vitamina C asupra răcelii?

Cele mai convingătoare dovezi până în prezent provin dintr-o revizuire din 2013 a 29 de studii randomizate cu peste 11.000 de participanți. Cercetătorii au descoperit că printre persoanele extrem de active – cum ar fi alergătorii de maraton, schiorii și trupele armatei care fac exerciții fizice grele în condiții subarctice – consumul de cel puțin 200 mg de vitamina C în fiecare zi pare să reducă riscul de a răci la jumătate. Dar pentru populația generală, administrarea zilnică a vitaminei C nu reduce riscul de răcire.

Ceea ce este, totuși, încurajator, este că administrarea a cel puțin 200 mg de vitamina C pe zi pare să reducă durata simptomelor de răceală cu o medie de 8% la adulți și 14% la copii, ceea ce ar însemna că răceala va ține cu o zi-două mai puțin. Acest lucru ar putea fi important atât pentru confortul personal al personei bolnave, cât și pentru faptul că se va putea întoarce mai repede la școală sau serviciu.

Când să ceri ajutor medical?

În cazul adulților cu răceală, aceștia trebuie să ceară ajutor medical dacă au dificultăți de respirație, durere sau presiune în piept sau abdomen, amețeală bruscă, confuzie, vărsături severe sau persistente, simptome asemănătoare gripei care se atenuează, dar revin cu febră și tuse mai gravă.

În cazul copiilor, se cere ajutor medical dacă au probleme de respirație, capătă o culoare albăstruie a pielii, nu beau suficiente lichide, sunt extrem de iritabili și nu vor să fie atinși și, la fel ca la adulți, dacă simptomele asemănătoare gripei se atenuează, dar apoi revin cu febră și tuse mai severă și cu o erupție cutanată.

Comentarii: