SANATATE

Descoperirea care schimbă tratamentul pentru COVID-19: O proteină ‘prezice’ complicațiile bolii

revista22.ro

Evoluția afecțiunii unui pacient infectat cu Covid-19 este esențială în recuperarea sa. Cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital au analizat, pe această cale, asocierea dintre proteina C reactivă și efectele provocate de Covid-19.

Studiul publicat în News Medical Life Sciences a evidențiat nivelul inflamării la pacienții infectați cu virusul. Acest lucru a fost realizat prin analiza directă dintre proteina C reactivă și efectele provocate de Covid-19. Astfel, cercetătorii au descoperit că nivelul de inflamare mai mare determină anvergura la care răspunde proteina C reactivă (CRP), scrie doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Medicamentul care poate aduce o speranță nouă în lupta cu noul coronavirus/ STUDIU

Ce s-a dezvăluit în urma cercetării?

Specialiștii au descoperit cum creșterea rapidă a nivelului de CRP în primele 48-72 de ore de la spitalizare indică probabilitatea de dificultăți de respirație și intubare. Nivelul mai echilibrat de CRP a fost observat în rândul pacienților cu o manifestare stabilă a infecției.

”Datorită descoperirilor noastre am schimbat protocoalele și am solicitat monitorizarea nivelului de CRP în primele 3 zile. Astfel, am fost capabili să identificăm pacienți vulnerabili și să acordăm atenție stadiului de inflamare”, a susținut Edy Yong Kim, PhD, coautor al studiului și membru al Diviziei de Îngrijire Pulmonară Critică, Brigham and Women’s Hospital. El a susținut punerea în practică a rezultatelor cât de curând posibil.

Concluziile, bazate pe studiul a 100 de pacienți, oferă o perspectivă a modului în care se desfășoară o infecție Covid-19. Astfel, o creșterile citokinelor (IL-6) în primele 24-48 de ore au fost asociate cu nivelul de CRP și evoluția bolii.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Care sunt, mai nou, primele semne ale infectării cu COVID-19

”Chiar dacă administrezi medicamente imunomodulatoare, care reduc semnificativ creșterea inflamației rapide, în primele 3 zile de spitalizare, poate fi prea târziu ca acestea să mai aibă efect. Cu toate acestea, avem dovezi că o creștere a inflamației induce rapid insuficiența respiratorie. Acest lucru indică faptul că medicamentele trebuie administrate rapid. Dacă sunt administrate în timp util, anume 1-2 zile de la spitalizare, imunomodulatoarele pot preveni insuficiența respiratorie”, a comunicat Kim.

Comentarii: