SANATATE

ATENȚIE: Bolile de care poți suferi dacă ai colesterolul mare

health.clevelandclinic.org

Ce boli dă colesterolul? Unele dintre cele mai grave. Deşi necesar pentru o sănătate de invidiat, colesterolul nu se bucură de o reputaţie prea bună, fiind responsabil pentru principalele afecţiuni cardiovasculare și nu numai.

Este important să știi ce boli dă colesterolul. Căci se ştie că organismul are nevoie şi de grăsimi pentru a se dezvolta şi a funcţiona normal. Numai că noi, oamenii, ne simţim atraşi exact de ceea ce nu trebuie, mai ales când vine vorba de mâncare. Alimentele cu un conţinut ridicat de grăsimi, în special de origine animală, „gâdilă” papilele gustative. Produsele de patiserie sunt delicioase. Ce să mai spunem de prăjituri, biscuiţi, îngheţată, pâine albă?! Consumate zilnic, în cantităţi mai mari decât cele obişnuite, acestea pot crește, treptat, colesterolul „rău” şi, implicit, pot da complicaţii grave. Așa se face că mai bine de jumătate dintre români suferă de diverse boli cauzate de nivelul ridicat al colesterolului.

Cunoaște-ți inamicul tăcut

Colesterolul este un alcool organic de care sunt legați acizii grași. Se găsește în măduva spinării, sistemul nervos central și în membranele celulare. El ajută la sinteza bilei, contribuie la formarea hormonilor sexuali, la metabolismul vitaminelor liposolubile, precum A, K, E și D. Mai mult decât atât, ajută sistemul imunitar să lupte împotriva bolilor. Colesterolul este cunoscut şi sub numele de „inamic tăcut”, deoarece nivelul lui crescut nu dă semne ani de zile, așa încât lumea îl ignoră.

Așa se face că e depistat în urma unor analize de rutină când, de cele mai multe ori, a apucat deja să facă ravagii în organism. Iar îngoșarea vaselor de sânge, diabetul sau hipertensiunea arterială sunt doar câteva dintre consecințele nefaste, ce dau complicații precum infarctul sau accidentul vascular cerebral. Prin urmare, verificarea periodică a nivelului colesterolului este obligatorie pentru menținerea stării de sănătate, potrivit libertateapentrufemei.ro. Şi factorii ereditari au rolul lor, desigur, mai ales dacă ţinem cont de faptul că 70% din colesterol este produs de ficat, însă prevenția rămâne importantă.

CITEȘTE ȘI: Mihaela Bilic recomandă: Fructul care reglează glicemia și colesterolul

Ce boli dă colesterolul

Ignorând, vreme îndelungată, valorile peste limite ale colesterolului riști boli dintre cele mai grave. Ȋn România, cam 150.000 de oameni mor anual de boli cardiovasculare, cauzate, în principal, de colesterol, hipertensiune, obezitate, fumat, diabet, sedentarism. În plus te mai poți alege cu:

Ficat suprasolicitat

Constipația, hemoroizii, oboseala, pierderea apetitului, greața, acneea sunt doar câteva dintre semnalele pe care le dă ficatul obosit. Ia măsuri, căci el e responsabil cu filtrarea toxinelor și cu producerea colesterolului!

Hipertenisune arterială

Deloc surprinzător, aproape toţi pacienţii cu un nivel ridicat al colesterolului total în sânge suferă de hipertensiune. Colesterolul e vinovat și de apariția accidentelor vasculare şi chiar de cea a boliiAlzheimer.

Diabet de tip 2

Este cea mai frecventă boală necardiovasculară asociată atât la pacienţii cu un nivel ridical al colesterolului total în sânge, cât şi la hipertensivi. În general, se instalează pe fondul obezității și al sedentarismului.

Ateroscleroza

Este poate cea mai periculoasă, dat fiind că se manifestă foarte târziu, când reușește să „astupe” arterele celor mai importante organe, precum creierul, inima sau rinichii. Studiile arată că ateroscleroza debutează încă din copilărie. Așadar, trebuie luate măsuri privind alimentația și modul de viață încă de la vârste fragede. Netratată, cauzează cardiopatie ischemică, infarct, atac de cord, tulburări de ritm cardiac, calcifierea pereților vaselor de sânge.

CITEȘTE ȘI: Mit sau realitate: Ai voie să mănânci ouă dacă ai colesterolul mărit?

Păzește-ți inima!

„Colesterolul crescut este inamicul din umbră pentru mai mult de jumătate din populația adultă a României. Asta nu trebuie însă să ne descurajeze, ci dimpotrivă, să ne încurajeze să adoptăm câteva schimbări simple în stilul de viață: consumul zilnic de fructe și legume, înlocuirea grăsimilor animale din alimentație cu cele nesaturate (uleiuri vegetale, margarine tartinabile de calitate sau pește gras), 30 de minute de activitate fizică moderată în fiecare zi și evitarea fumatului (sau a locurilor în care se fumează) pot fi foarte eficiente în lupta împotriva colesterolului crescut.”, spune Conf. Dr. Florin Mitu, cardiolog, Spitalul Clinic de Recuperare Iași.

Comentarii: