Persoanele care iau ulei de ficat de cod ar putea avea un risc mai scăzut de a face Covid-19 sau, dacă se infectează, au şanse mai mici de a dezvolta complicaţii, este ipoteza celui mai mare studiu clinic care se desfăşoară în acest moment în Norvegia.
Studiul clinic a început în luna noiembrie şi va include cel puţin 80.000 de persoane cu vârsta sub 75 de ani care nu au luat ulei de ficat de cod, capsule cu ulei de peşte, vitamina D sau multivitamine în ultimul an. Jumătate dintre ei vor lua o doză zilnică de ulei din ficat de cod, iar cealaltă jumătate va primi un produs placebo. Ei vor fi aleşi aleatoriu, aşa că nu vor şti ce produs li se va administra. Rezultatele vor fi disponibile anul viitor, în luna mai. Tot atunci, studiul va arăta ce efecte are acest tip de ulei asupra altor boli virale, cum ar fi gripa sezonieră şi răcelile obişnuite, scrie clicksanatate.ro.
CITEȘTE ȘI: INSP avertizează: Cum pot transmite asimptomaticii COVID-19 chiar dacă poartă mască
Proiectul face parte din Koronastudien, un studiu mai amplu al Spitalului Universitar din Oslo. Încă din martie, specialiştii de aici au invitat norvegienii să răspundă la un chestionar online despre obiceiurile lor de viaţă: ce suplimente alimentare iau şi ce simptome au avut cei care s-au infectat cu noul coronavirus. Aproximativ 150.000 de persoane au răspuns până acum, iar răspunsurile lor arată că persoanele care consumă în mod regulat ulei de ficat de cod sunt mai puţin predispuse la infectare, iar cele care contractează totuşi virusul, dezvoltă forme uşoare ale bolii.
Uleiul de ficat de cod este bogat în vitamina D şi acizi graşi Omega-3 (în special EPA şi DHA, doi dintre cei mai importanţi acizi graşi polinesaturaţi).
Studiul este parţial finanţat de compania Orkla Health, care produce marca Möller’s Cod Liver Oil. Acesta este şi produsul utilizat în cadrul studiului.
CITEȘTE ȘI: COVID-19: Când ești cel mai contagios după ce te-ai infectat
„Am fost contactaţi de Spitalul Universitar din Oslo şi am văzut aceasta ca o oportunitate de a contribui la lupta împotriva pandemiei, obţinând în acelaşi timp o nouă perspectivă asupra efectelor pozitive ale consumului de ulei de ficat de cod”, spune Gunnhild Aarstad, director de cercetare, dezvoltare şi inovare la compania Orkla Health.
Comentarii: