Unii spun ca spalatul rufelor este o arta in sine, dar ca sa atingem perfectiunea in acest domeniu trebuie sa cunoastem cateva din miturile pe care probabil nici mamele noastre nu le stiu si care ne-ar putea face vietile mult mai usoare.
1. Hainele negre se decoloreaza daca sunt spalate cu apa calda. ADEVARAT!
Asa cum ne-au spus mamele noastre toata viata, rufele trebuie sortate in functie de culori, inainte de a ajunge in masina de spalat. Cele negre nu este bine, insa, sa fie spalate laolatalta cu alte culori, chiar si inchise, pentru ca sa pot decolora si in apa rece. Cel mai bun test pe care il puteti face este sa le inmuiati in apa rece inainte de spalare, recomanda acasa.ro.
CITEȘTE ȘI: Trucuri în gospodărie: Cum să recuperezi hainele pătate de ulei
2. Este mai bine sa spalam cu apa rece. ADEVARAT!
Orice gospodina crede ca hainele se spala mai bine la temperaturi ridicate, pentru ca astfel se si igienizeaza. Acesta nu este chiar un mit: apa calda este mai eficienta pentru indepartarea petelor dificile. Totusi, apa calda poate deteriora unele tesaturi; acestea pot intra la apa, se pot largi sau se pot decolora. Daca speli cu apa rece, economisesti si energie, ajuti si mediul inconjurator.
3. Hainele foarte murdare pot transfera germeni in timpul spalatului. ADEVARAT!
Desi pare ciudat, acest lucru chiar se poate intampla, cu toate ca ai crede ca apa si detergentul impiedica acest lucru. Tocmai de aceea rufele trebuie separate si in functie de cat sunt de murdare sau de transpirate, pentru ca germenii, bacteriile sau mirosurile neplacute se pot transfera la rufele mai curate. Mai mult, este indicat sa spalam hainele folosite in oras separat de cele folosite in casa.
In plus, tesaturile mai aspre le pot degrada pe cele mai delicate daca sunt spalate impreuna. Cel mai sigur este sa citim instructiunile de pe etichetele hainelor pentru a cunoaste modul adecvat de spalar.
4. Otetul poate inlocui detergentul. FALS!
Otetul poate ajuta la eliminarea mirosurilor neplacute si posibil la mentinerea culorilor, dar nu indeparteaza petele sub nici o forma. Cu un detergent de calitate, nu este nevoie sa folosim otet la spalatul rufelor, insa nici nu este contraindicat sa o facem.
5. Bicarbonatul de sodiu este ideal pentru scoaterea petelor. ADEVARAT!
Un alt mit pe care l-am auzit de multe ori legat de spalatul rufelor este ca bicarbonatul scoate petele. Da, o face, dar trebuie sa folosesti o cantitate foarte mare pentru a vedea rezultate. Totodata, bicarbonatul ajuta la indepartarea mirosurilor neplacute.
Daca ai o pata mare pe o tesatura, las-o la inmuiat cu detergent timp de 30 de minute inainte de spalare.
6. Clorul este ideal pentru a spala rufele albe. FALS!
Clorul te ajuta sa ai rufele cat mai albe, dar pe termen lung afecteaza rezistenta tesaturilor si va provoca ingalbenirea lor. Clorul ataca fibrele tesaturilor, uzandu-le si indepartand culorile. Pregateste petele punand putin detergent pe ele si lasandu-l sa actioneze timp de 15 minute inainte de a spala.
CITEȘTE ȘI: ATENȚIE la cumpărături: Cinci semne care îți arată că hainele sunt de proastă calitate
7. Nu este necesar sa curatam masina de spalat. FALS!
Masinile de spalat pot stoca fungi si bacterii din cauza frecventei utilizarii, iar acest vor genera, in timp, un miros neplacut. In acelasi fel, filtrul de scurgere se umple de murdarie si poate afecta randamentul masinii. Cel mai bine este sa facem o curatare completa a masinii o data la doua luni, efectuand un ciclu de spalare doar cu detergent (fara rufe in masina) si dupa aceea curatand filtrul cu apa.
Comentarii: