NUTRITIE SANATATE

Ce se întâmplă în corp dacă bei în fiecare dimineață suc de sfeclă roșie: Scade tensiunea arterială și previne cancerul

teotrandafir.com

Sucul de sfeclă roșie. Sfecla este o legumă rădăcină bulbică, dulce, pe care majoritatea oamenilor o iubesc sau o urăsc. Nu este nouă în alimentația noastră, dar a ajuns la statutul de superaliment în ultimul deceniu.

Cercetările arată că un consum de suc de sfeclă, cunoscut și sub numele de suc de sfeclă roșie, vă poate aduce beneficii sănătății. Iată cum.

Ajută la scăderea tensiunii arteriale

Sucul de sfeclă poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au băut zilnic 250 de mililitri de suc de sfeclă au scăzut atât tensiunea arterială sistolică, cât și cea diastolică, scrie doctorulzilei.ro.

Se crede că nitrații, compușii din sucul de sfeclă care se transformă în oxid nitric în sânge și ajută la lărgirea și relaxarea vaselor de sânge.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care ajută la reglarea hemoglobinei: Te ajută să previi carența de fier

Îmbunătățește rezistența la efort

Potrivit unui mic studiu din 2012, consumul de suc de sfeclă crește nivelul nitraților din plasmă și crește performanța fizică.

În timpul studiului, bicicliștii instruiți, care au băut zilnic câte 2 căni de suc de sfeclă, și-au îmbunătățit cronometrul de 10 kilometri cu aproximativ 12 secunde. În același timp, și-au redus debitul maxim de oxigen.

Poate îmbunătăți puterea musculară la persoanele cu insuficiență cardiacă

Rezultatele unui studiu din 2015 sugerează beneficii suplimentare ale nitraților din sucul de sfeclă. Studiul a arătat că persoanele cu insuficiență cardiacă au înregistrat o creștere cu 13% a puterii musculare la 2 ore după ce au băut suc de sfeclă.

Poate încetini progresia demenței

Potrivit unui studiu din 2011, nitrații pot contribui la creșterea fluxului de sânge către creier la persoanele în vârstă și la încetinirea declinului cognitiv.

După ce participanții au consumat o dietă bogată în nitrați care a inclus suc de sfeclă, RMN-urile creierului lor au arătat un flux sanguin crescut în lobii frontali. Lobii frontali sunt asociați cu gândirea și comportamentul cognitiv.

Sunt necesare mai multe studii, dar potențialul unei diete bogate în nitrați pentru a ajuta la prevenirea sau încetinirea demenței este promițător.

Vă ajută să mențineți o greutate sănătoasă

Sucul de sfeclă are un conținut scăzut de calorii și nu are practic grăsimi. Este o opțiune excelentă pentru smoothie-ul de dimineață. Vă va oferi un stimul nutritiv și energetic pe măsură ce vă începeți ziua.

Poate preveni cancerul

Sfecla își obține culoarea bogată din betalainele, care sunt antioxidanți solubili în apă. Potrivit unui studiu din 2016, betalainele au abilități chimio-preventive împotriva unor linii de celule canceroase.

Betalainii sunt considerați a fi eliminatori de radicali liberi care ajută la găsirea și distrugerea celulelor instabile din corp.

Sursă bună de potasiu

Sfecla este o sursă bună de potasiu, un mineral și electrolit care ajută nervii și mușchii să funcționeze corect. Consumul moderat de suc de sfeclă vă poate ajuta să vă mențineți nivelul optim de potasiu.

Dacă nivelul de potasiu devine prea scăzut, pot apărea oboseală, slăbiciune și crampe musculare. Potasiul foarte scăzut poate duce la ritmuri cardiace anormale care pun viața în pericol.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care te ajută să ai o inimă sănătoasă: Deblochează arterele și mențin vasele de sânge sănătoase

Sursă bună de alte minerale

Corpul dvs. nu poate funcționa corect fără minerale esențiale. Unele minerale vă stimulează sistemul imunitar, în timp ce altele susțin oasele și dinții sănătoși.

Pe lângă potasiu, sucul de sfeclă asigură:

  • fier
  • magneziu
  • mangan
  • sodiu
  • zinc
  • cupru
  • seleniu

Poate reduce colesterolul

Dacă aveți colesterol ridicat, luați în considerare adăugarea sucului de sfeclă în dieta dumneavoastră.

Un studiu din 2011 efectuat pe șobolani a constatat că extractul de sfeclă roșie a scăzut colesterolul total și trigliceridele și a crescut HDL, sau colesterolul „bun”. De asemenea, a redus stresul oxidativ asupra ficatului.

Cercetătorii consideră că potențialul de scădere a colesterolului din sfeclă roșie se datorează probabil fitonutrienților săi, cum ar fi flavonoizii.

Comentarii: