Lunile friguroase în care am stat mai mult în casă, sedentarismul, lipsa luminii solare și epidemiile ne fac să avem mai puțină energie și să fim mai vulnerabili la îmbolnăviri.
La ieșirea din iarnă putem avea diverse probleme de sănătate cum sunt răcelile sau înrăutățirea unor probleme cronice cum sunt reumatismul sau astmul. Totodată, multe persoane suferă de depresie sau astenie. De asemenea, va începe sezonul alergiilor.
Plantele medicinale te pot susține să intri într-un nou sezon plină de energie. Află care sunt cele mai potrivite plante pentru sănătate la început de primăvară.
Ghimbirul
Ceaiul de ghimbir este un mod excelent de a-ți începe dimineața. Rădăcinile de ghimbir conțin gingerol – o substanță care calmează durerea în gât. În plus, ajută la ameliorarea artritei sau a oricărei dureri articulare. Este un bun vasodilatator și analgezic. Este recomandat și în tratamentul migrenelor și a stărilor de vomă. Reduce nivelul colesterolului din sânge. Conține și melatonină, substanță care, fără a da o stare de somnolență ziua, combate insomniile, potrivit libertateapentrufemei.ro.
Pentru a profita la maxim de tratamentul cu ghimbir, îl poți consuma și proaspăt. Se curăță de coajă. Apoi, se rade sau se taie felii subțiri și se adaugă în apă rece cu lămâie și miere. Pentru a prepara ceai de ghimbir, lasă la infuzat într-o cană cu apă fierbinte două-trei felii de ghimbir proaspăt timp de 10-15 minute. Se strecoară și se bea îndulcit cu miere. Pentru cei care nu suportă gustul, există în comerț capsule cu ghimbir.
CITEȘTE ȘI: Aer purificat în casă: Plantele care îți oxigenează locuința și absorb gazele nocive
Usturoiul
Usturoiul este un excelent susținător al sistemului imunitar. De asemenea, are proprietăți antiseptice și antifungice. Previne infecțiile virale care apar la sfârșit de iarnă. Este unul dintre cele mai bune remedii pentru combaterea răcelii, gripei și a altor probleme respiratorii. Dacă nu ai ulcer sau gastrită hiperacidă, înghite un cățel de usturoi mărunțit înainte de micul dejun. Totodată, folosește-l cu încredere în preparatele culinare.
Lemnul dulce tratează astmul
Între plantele care îți dau sănătate la început de primăvară se află și lemnul dulce. Este o planta minunată care tratează astmul și bolile tractului respirator. îmbunătățește digestia și creste imunitatea pentru a ajuta organismul să lupte împotriva bolilor.
Această plantă are proprietăți antiinflamatorii și, de asemenea, ajută la tratarea problemelor pielii. Rădăcina acestei plante este disponibilă sub formă de pulbere care poate fi consumată cu miere și unt ghee. Alternativ, poți lua suplimente alimentare cu lemn dulce.
Urzica, proprietăți antiinflamatorii
Frunzele de urzică conțin antihistaminice naturale și prezintă multe proprietăți antiinflamatorii. Ca urmare, este foarte eficientă în tratarea tuturor simptomelor asociate cu alergiile sezoniere – nas înfundat sau cu secreții, mâncărimi, lăcrimare și strănut.
Frunzele de urzică sunt, de asemenea, bogate în vitamine și minerale esențiale și îți pot da energia de care ai nevoie. Le poți o consuma sub formă de infuzie sau tinctură. Totodată, din urzică proaspătă se face mâncare. Cea mai bună pentru sănătate este crema din urzică crudă. Spală bine frunzele culese dintr-o zonă curată. Dă-le bine prin mixer cu ulei, sare și lămâie.
Păpădia
”Cercetările farmacologice au demonstrat că preparatele de bază de păpădie pot mări secreția de bilă de patru ori și ajută la evacuarea ei. Prin aceasta, păpădia are o acțiune generală de purificare a organismului”, spune acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor. ”În plus, îmbunătățește digestia.
Mai poate da rezultate bune în retenţia de lichide şi în celulită. Se prepară o infuzie din planta întreagă, frunze şi rădacini. Se folosesc două linguriţe la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi. Păpădia este contraindicată celor care suferă de microcalculi ai colecistului sau de ulcer peptic, deoarece stimulează secreţiile gastrice. Respectând dozele indicate, nu prezintă alte contraindicații”, recomandă specialistul.
Sunătoarea, antidepresivă
Planta este cunoscută pentru capacitatea să de a trata în mod eficient simptomele depresiei ușoare. Poate fi, de asemenea, utilizată pentru a trata durerea neurologică, tensiunea, anxietatea și iritabilitatea. Se beau două-trei căni pe zi de ceai de sunătoare (infuzie dintr-o linguriță la o cană cu apă.
Se mai poate face și o infuzie concentrată obţinută din două linguri plantă la o cană cu apă. Din aceasta, se iau câte două linguri după mesele principale. În plus, în prezent, există numeroase preparate standardizate pe bază de sunătoare (capsule sau tincturi). Acestea se folosesc conform indicațiilor din prospect.
CITEȘTE ȘI: Remedii naturale: Plantele care îmbunătățesc circulația sângelui la nivelul creierului
Podbalul, în afecțiuni respiratorii
Preocupările pentru sănătate la început de primăvară au în vedere afecțiunile respiratorii. Acestea au un mare inamic: podabalul.
Dr. farmacist Ovidiu Bojor”Podbalul este de mare ajutor în boli ale plămânilor (bronşită, astm bronşic, pneumonii, răgușeală), otite. Se folosește sub formă de infuzie dintr-o lingură de plantă la 200 ml de apă. În caz de tuse productivă, se ia la două-trei ore câte o lingură de ceai. Se poate face un amestec din podbal cu frunze de pătlagină şi rădăcină de lemn-dulce, din care se prepară o infuzie. Foarte eficiente sunt şi inhalaţiile cu fiertură din frunze şi flori de podbal (una-două linguri la o cană cu apă),” scrie dr. farmacist Ovidiu Bojor.
Comentarii: