NUTRITIE SANATATE

Nutriționistul Mihaela Bilic avertizează: Alimentul consumat mai ales în postul Paștelui care provoacă dezechilibre hormonale grave

doc.ro

Nutriţionistul Mihaela Bilic atrage atenţia cu privire la produsele pe bază de proteină vegetală, despre care spune că pot prodice dezechilibre hormonale grave.

Mihaela Bilic a vorbit într-un interviu recent despre alimentele vegetale care pot înlocui carnea, brânza sau ouăle în Postul Paştelui. Medicul nutriţionist atrage atenţia asupra faptului că soia „produce nişte dezechilibre grave hormonale“.

„Legumele nu ţin de foame, deloc. Le ridicăm în slăvi acum, tocmai pentru că am ajuns într-o perioadă în care alimentaţia noastră este extrem de rafinată.

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă: Preparatul care te ajută să slăbești 30 de kilograme în șase luni

Aş vrea ca mamele să înţeleagă că instictul copiilor este să fie atraşi spre mâncărurile care sunt săţioase, consistente şi care ne ajută să creştem. Faptul că unui copil nu îi plac legumele în mod special, este o normalitate.

Automat, în post apar proteinele de origine vegetală. Bunica spunea că „fasolea e carnea săracului”, ca de altfel toate leguminoasele boabe – fasole, linte, năut, mazăre, mai nou, soia… Ştim că din soia se face tot.

Uram salamul de soia pe vremea lui Ceauşescu, iar acum mâncăm soia în toate formele. Mă uit cu disperare că este atât de ieftină, de probabil… modificată genetic, de accesibilă, încât din păcate, toţi producătorii din industria alimentară folosesc proteinele din soia ca să dea viaţă consistentă unui produs de post. Mai nou, proteina din mazăre este mult mai valoroasă, tocmai că nu e modificată genetic şi pare că vine pe o siguranţă din punct de vedere hormonal.

Consumul de soia produce nişte dezechilibre grave hormonale

Ea are nişte fitoestrogeni aproape identici cu estrogenul uman, şi atunci, în caz de consumare, chiar putem să ne dăm sistemul endocrin peste cap. Atenţie mare! Aceste proteine vegetale, tocmai pentru că sunt vegetale, sunt de calitatea a doua.

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă: Alimentele minune pentru organism când ai hipertensiune, diabet sau colesterol

Nu au toţi aminoacizii esenţiali prezenţi, aşa cum sunt proteinele de origine animală, care sunt complete. Ele trebuiesc combinate. Adică proteinele de origine vegetală din leguminoase, trebuie într-un mod firesc – chiar dacă ni se pare un pleonasm – combinate cu cereale.

Deci, noi când mâncam fasole bătută pe pâine era o chestiune corectă, când italienii fac paste sau orez cu mazăre, sau cu fasole boabe e corect… apoi pun leguminoase în rizoto. În Mexic, iată, se face fasolea boabe cu porumb, deci tot ce înseamnă asociere de leguminoase cu cereale, este extrem de corect nutritiv“, a declarat nutriţionistul Mihaela Bilic, la Digi24.

Comentarii: