Această greșeală te-ar putea costa viața: Cum să NU oprești o hemoragie nazală? Aerul uscat este adesea cauza apariției crustelor în nas – astfel se usucă mucoasele noastre. Dacă reușiți să rupeți aceste cruste, puteți ajunge să sângerați din nas. Acesta nu este periculos în sine, dar este important să știm cum să oprești sângele să curgă.
Este teribil de jenant atunci când vă curge brusc sânge din nas. Se pare că acum totul în jurul tău va fi pătat, hainele și mobila vor avea pete. Cu toate acestea, acest fenomen este comun și în majoritatea cazurilor inofensiv.
Sângerările nazale sunt de obicei cauzate de o rană. A doua cauză frecventă este aerul uscat, când mucoasa nazală se usucă. O cremă hidratantă va ajuta și în acest caz pentru prevenire.
Este foarte frecvent ca copiilor să le curgă sânge din nas. În același timp, primul lucru pe care îl fac mulți părinți speriați este să încerce să oprească sângerarea. Dar aici aproape toată lumea face o greșeală periculoasă. Nu trebuie să înclinați niciodată capul pe spate dacă vă sângerează nasul. S-ar putea să aveți impresia că nasul se va opri din sângerare. Dar nu este așa.
Atunci când înclinăm capul pe spate, există riscul ca sângele să curgă în partea din spate a gâtului, în stomac sau în plămâni. Pot începe vărsăturile. Există riscul de sufocare dacă sângele blochează căile respiratorii. Așadar, data viitoare când începe să vă sângereze nasul, nu intrați în panică și amintiți-vă aceste sfaturi de specialitate:
După ce sângerarea se oprește, clătiți-vă nasul cu apă caldă, în timp ce vă înclinați în continuare în față. Încercați să evitați activitatea fizică pentru o vreme. Iar dacă trebuie să vă suflați nasul, faceți-o cu cât mai multă atenție pentru a nu deteriora vasele de sânge.
Sângerările nazale nu necesită, de obicei, asistență medicală. Cu toate acestea, există situații în care nu se pot rezolva fără medici.
Chemați o ambulanță dacă:
Simptomele acestor diagnostice includ tensiunea arterială ridicată care provoacă sângerări nazale.
Pe lângă sângerările nazale abundente și frecvente, pacienții se plâng adesea de sângerări ale gingiilor. Tulburările în sistemul de hemostază a sângelui pot fi asociate cu o lipsă de vitamina K și patologii eritrocitare. Acesta poate fi un semn de boli grave: leucemie, hemofilie, diateză hemoragică.
Sub influența hormonilor în timpul pubertății sau al sarcinii, sângele poate fi concentrat la nivelul membranelor mucoase. Atunci când vasele prea pline cedează și se sparg, se ajunge la hemoragii, potrivit actualno.com.
CITEȘTE ȘI: Sângerare gingivală? Ar putea însemna că îți lipsește acestă vitamină esențială/ STUDIU
Deficitul de vitamine crește fragilitatea vaselor de sânge, ceea ce determină sângerări periodice.
Supraîncălzirea poate provoca, de asemenea, sângerări nazale.