Acest aliment gras este ideal pentru inimă: Reduce riscul de a face infarct. Cercetările științifice arată că o dietă bogată în grăsimi saturate crește semnificativ riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și boli cardiovasculare, care reprezintă una dintre principalele cauze de deces în lume.
Acest lucru înseamnă că alimente precum hamburgerii, șunca, mezelurile și untul ar trebui să fie reduse la minimum. Dar există un aliment gras despre care cardiologii spun că este excelent pentru sănătatea inimii , explică Dr. Campanile.
„Nu toate grăsimile sunt rele pentru inimă. Spre deosebire de grăsimile saturate, grăsimile nesaturate (grăsimi mononesaturate și grăsimi polinesaturate) susțin sănătatea prin creșterea colesterolului HDL („bun”) și scăderea colesterolului LDL („rău”)”, spune expertul.
CITEȘTE ȘI: Inimă și oase sănătoase: 6 alimente care îți vor da un plus de vitamina K
Acest aliment gras este ideal pentru inimă: Pește
Ținând cont de acest lucru, cardiologul Dr. Giovanni Campanile recomandă consumul regulat de pește pentru sănătatea inimii.
Consumul de pește pentru o inimă sănătoasă
Una dintre cele mai bune surse de proteine este peștele. „Peștele este o sursă excelentă nu numai de proteine, ci și de acizi grași omega-3, care ajută la reducerea riscului de boli de inimă”, explică Dr. Campanile.
În plus, cardiologul Dr. Bradley Server recomandă, de asemenea, consumul regulat de pește pentru sănătatea inimii.
„Una dintre cele mai bune surse de proteine este peștele, în special somonul. Somonul conține un nivel ridicat de acizi grași omega-3. Alți pești cu un conținut ridicat de acizi grași omega-3 sunt sardinele, păstrăvul și macroul.”
Pe lângă faptul că este o sursă bună de acizi grași omega-3, Dr. Server spune că somonul, sardinele, păstrăvul și macroul conțin, de asemenea, vitamina D, un alt nutrient sănătos pentru inimă. „Vitamina D poate scădea nivelul trigliceridelor, reduce inflamația și s-a demonstrat, de asemenea, că reduce riscul de aritmii, sau ritmuri cardiace anormale”, împărtășește Dr. Server, potrivit actualno.com.
Compoziția și alte beneficii ale peștelui
Iată care sunt substanțele utile din pește:
- Vitamina A susține sistemul imunitar, îmbunătățește vederea la întuneric, asigură sănătatea pielii și a mucoaselor.
- Vitaminele din grupa B – peștele este deosebit de bogat în B3, B6, B12 – ajută la digerarea alimentelor, mențin sănătatea sistemului nervos și a pielii și participă la sinteza hemoglobinei – o proteină care transportă oxigenul în sânge.
- Calciul este, de asemenea, esențial pentru sănătatea oaselor și a dinților. În plus, acesta reglează contracțiile musculare, inclusiv contracțiile inimii, și este implicat în coagularea sângelui. Fosforul este, de asemenea, implicat în menținerea oaselor și a dinților sănătoși și, de asemenea, ajută la eliberarea energiei din alimente.
- Iodul face parte din hormonii tiroidieni care sunt responsabili pentru menținerea sănătății celulelor și a ratei metabolice.
CITEȘTE ȘI: Fructele care ajută inima să fie sănătoasă: Consumă-le zilnic
- Potasiul este implicat în metabolismul apă-sare, menține echilibrul fluidelor din organism și este implicat în funcționarea mușchiului cardiac.
- Seleniul este esențial pentru un sistem imunitar și reproducător sănătos.