Acest simptom care se întâmplă dimineața trădează deficiența unei vitamine importante. Fiecare vitamină joacă un rol important în funcționarea organismului nostru. Vitamina B12 este unul dintre cele mai importante elemente.
Aceasta susține producția de celule roșii din sânge, sprijină sistemul nervos și combate oboseala. Un nivel scăzut al acesteia subminează aceste procese. Nu este surprinzător faptul că deficiența sa cauzează o serie de probleme.
Un semn la trezirea de dimineață se observă în 86% din cazuri – oboseala cronică.
CITEȘTE ȘI: Vitamina ”soarelui”: Ce rol are în prevenirea bolilor de inimă
Acest simptom care se întâmplă dimineața trădează deficiența unei vitamine importante – Vitamina B12
„Oboseala cronică se caracterizează prin epuizare constantă care nu dispare cu odihnă. Aceasta poate deveni mai pronunțată dimineața, când vă treziți după o noapte de somn bun și vă simțiți încă obosit. Oboseala este unul dintre principalele semne ale acestei deficiențe”, spune medicul neurolog Alexandra Alekhina. „O mare varietate de simptome au fost găsite la pacienții diagnosticați cu deficiență de B12. 96% dintre pacienți au raportat „oboseală neobișnuită””, adaugă expertul.
Mai mult, 86% au declarat că „se trezesc obosiți”, ceea ce indică, de asemenea, problema în discuție.
Alte semne comune includ:
- Glosită (34%)
- Căderea părului, afte bucale sau vedere încețoșată (30%)
Este important să nu ignorați simptomele deficienței de B12 – poate fi dezastruos
În timp ce multe simptome se ameliorează cu tratament, unele dintre problemele cauzate de această afecțiune pot fi ireversibile dacă nu sunt tratate.
Cu cât afecțiunea rămâne netratată mai mult timp, cu atât mai mare este riscul de daune ireversibile. „Deficiența de vitamina B12 poate fi adesea diagnosticată de către un medic de familie pe baza simptomelor și a rezultatelor analizelor de sânge”, spune expertul.
Deficiența comentată poate duce, de asemenea, la probleme neurologice. Cercetările arată că aceasta poate provoca modificări în structura și funcția creierului, putând duce la declin cognitiv și la pierderea memoriei.
B12 joacă un rol important în producția de mielină, o substanță grasă care formează un înveliș protector în jurul fibrelor nervoase din creier. În lipsa unei cantități suficiente, teaca de mielină poate fi deteriorată, provocând probleme cu transmiterea impulsurilor nervoase și cu funcția cognitivă.
CITEȘTE ȘI: Vitamina esențială pentru creier: Deficitul acesteia poate duce la pierderi de memorie
B12 joacă un rol în sinteza neurotransmițătorilor, cum ar fi serotonina și dopamina, care sunt importante pentru starea de spirit, memorie și funcția cognitivă. În lipsa unor cantități suficiente, producția acestor neurotransmițători poate fi perturbată, ceea ce poate duce la declin cognitiv și la pierderea memoriei.
Leziunile nervoase cauzate de o deficiență a acestei substanțe pot provoca amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor. De asemenea, această deficiență nutrițională poate cauza dificultăți de mers și probleme de echilibru, potrivit actualno.com.
Comentarii: