SANATATE

Acesta este momentul în care durerea de inimă este un motiv de îngrijorare

nbcnews.com

Acesta este momentul în care durerea de inimă este un motiv de îngrijorare. Durerea în inimă provoacă aproape întotdeauna o asociere pentru un atac de cord. Se simte ca o strângere, presiune sau greutate sub stern. Dr. Ana Luisa Lima elaborează această problemă.

Dar durerea de inimă nu înseamnă întotdeauna un atac de cord.

Există și alte afecțiuni în care este principalul simptom:

  • costocondrita,
  • aritmia cardiacă,
  • modificări intestinale cu generare de gaze;
  • tulburări psihologice, cum ar fi anxietatea și sindromul de panică.

Acesta este momentul în care durerea de inimă este un motiv de îngrijorare

1. Excesul de gaze

Aceasta este cea mai frecventă cauză a durerii toracice și nu are legătură cu bolile de inimă. Acumularea de gaze este frecventă la persoanele care suferă de constipație – excesul de gaze comprimă anumite organe abdominale, cu o senzație de durere înjunghiată în piept.

CITEȘTE ȘI: NU ignora durerea de umăr! Poate fi generată de cancerul pulmonar sau de bolile de inimă

Ce trebuie să faceți:

  • masați abdomenul cu mișcări circulare de sus în jos;
  • întindeți-vă pe podea, îndoiți genunchii și apăsați stomacul.

Unele ceaiuri anti-gaz sunt potrivite – de exemplu, ceaiul de fenicul sau de mentă.

2. Atacul de cord

Un atac de cord sau infarct este mai frecvent la persoanele cu tensiune arterială ridicată, cu vârsta de peste 45 de ani, la fumători sau la persoanele cu colesterol ridicat. De obicei, se simte ca o senzație de apăsare, dar poate fi și o senzație de înjunghiere sau de arsură care se extinde spre spate, maxilar și brațe.

Un atac de cord are loc, de obicei, atunci când vasele care alimentează inima se blochează. Fără nutrienți și oxigen, mușchiul cardiac nu poate funcționa.

Ce trebuie să faceți:

Chemați rapid o ambulanță sau duceți persoana respectivă la cel mai apropiat spital sau la camera de urgență.

3. Costochondrita

Costochondrita este o inflamație a cartilajului care leagă coastele de stern. Printre cauze se numără postura proastă, artrita, activitatea fizică excesivă sau respirația profundă.

Ce trebuie făcut: se recomandă odihnă și o compresă caldă. Medicul poate prescrie medicamente antiinflamatoare.

4. Pericardită

Pericardita este o inflamație a pericardului, membrana care acoperă inima. Durerea este foarte puternică și poate fi ușor confundată cu un atac de cord. Pericardita poate fi cauzată de infecții sau de boli reumatologice.

Ce trebuie făcut: este indicat un consult cu un cardiolog. Acesta poate recomanda utilizarea de antibiotice, analgezice și/sau antiinflamatoare nesteroidiene.

5. Ischemia cardiacă

Ischemia cardiacă, care poate duce la un atac de cord sau angină pectorală, este o reducere a fluxului sanguin prin artere din cauza plăcilor care blochează vasul de sânge corespunzător. Durerea severă sau arsura în piept se poate răspândi în spatele gâtului, bărbie, umeri sau brațe; adesea însoțită de palpitații, stare de rău, greață.

Ce trebuie făcut: consultați un cardiolog. Acesta poate recomanda medicamente pentru reducerea ritmului cardiac, dilatarea vaselor de sânge și/sau controlul tensiunii arteriale; de asemenea, activitate fizică și o dietă săracă în grăsimi.

6. Aritmia cardiacă

Aritmia cardiacă este o bătaie rapidă sau lentă a inimii, precum și senzație de slăbiciune, amețeală, stare de rău, paloare, transpirație rece și durere în inimă. Principalele cauze sunt hipertensiunea arterială, bolile coronariene, problemele tiroidiene, exercițiile fizice intense, insuficiența cardiacă, anemia.

Ce trebuie făcut: Tratamentul variază în funcție de gravitate și de cauză. În unele cazuri, se recomandă utilizarea unui stimulator cardiac.

7. Sindromul de panică

Sindromul de panică este o tulburare mentală cu atacuri bruște de frică. Simptomele includ dificultăți de respirație, transpirație rece, amorțeală, pierderea controlului, țiuituri în urechi, palpitații și dureri în piept.

Ce trebuie făcut: este important să urmați instrucțiunile psihiatrului. De obicei, acesta recomandă antidepresive, tranchilizante și psihoterapie.

CITEȘTE ȘI: Obiceiuri care pot distruge inima: Risc de ateroscleroză și atac de cord

8. Anxietatea (anxietatea)

Anxietatea poate face o persoană neproductivă, adică incapabilă să îndeplinească sarcini simple de zi cu zi. Tensiunea din mușchii costali crește. Ritmul cardiac se accelerează cu o strângere și durere în inimă , respirație rapidă, greață și transpirație abundentă.

Ce trebuie făcut: beți ceaiuri calmante, cum ar fi mușețelul sau teiul. Medicul poate recomanda utilizarea de anxiolitice sau antidepresive, consiliere cu psihologii și activitate fizică, potrivit actualno.com.

Comentarii: