NUTRITIE SANATATE

Acesta este motivul nr. 1 pentru care NU ar trebui să bei cafea

thetimes.co.uk

Acesta este motivul nr. 1 pentru care NU ar trebui să bei cafea. Uneori, după o ceașcă de cafea vă simțiți rău – nu există un val de energie așteptat, ci doar o bătaie rapidă a inimii, greață și slăbiciune. Și există un motiv pentru aceasta. Cafeaua este una dintre cele mai controversate băuturi – disputele din cercurile științifice cu privire la beneficiile și daunele sale nu se sting. Cardiologul Joseph Shubitidze numește motivul numărul 1 pentru care această băutură nu ar trebui consumată.

Cine își riscă sănătatea din dragoste pentru cafea?

„În ciuda tuturor proprietăților cunoscute ale cafelei, unele persoane ar trebui să o bea mai rar sau deloc. Principalele contraindicații sunt tulburările de ritm cardiac, problemele circulatorii și orice boli cardiovasculare în general”, avertizează medicul cardiolog Yosif Shubitidze.

Medicul recomandă limitarea sau evitarea completă a băuturilor „revigorante” dacă aveți hipertensiune arterială. Cofeina provoacă o creștere pe termen scurt a tensiunii arteriale, ceea ce este periculos pentru persoanele cu hipertensiune. De asemenea, nu ar trebui să te lași purtat de val de cafea dacă ai un istoric de boli gastrointestinale.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă cu ficatul tău dacă bei două cești de cafea pe zi

„Cofeina poate crește simptomele de gastrită, ulcer sau reflux, deoarece favorizează producerea de acid clorhidric în stomac”, explică Dr. Shubitidze.

De asemenea, cafeaua nu este potrivită pentru persoanele cu boli mintale, precum și pentru femeile însărcinate. Prima categorie se poate confrunta cu o deteriorare a stării, în timp ce în al doilea caz există riscul unor efecte negative asupra dezvoltării fătului.

Efectele negative ale cafeinei asupra organismului uman

Cofeina creează dependență

Consumul a mai mult de 700 mg de cafeină pe zi (5-8 cești de 150 ml de cafea neagră măcinată) provoacă eliminarea calciului și magneziului din organism. Consumul excesiv de cafeină are un efect negativ asupra sistemului nervos (mai mult de trei cești de 150 ml de cafea neagră măcinată).

Cofeina este contraindicată persoanelor cu boli cardiovasculare decompensate

Consumul excesiv de cafeină stimulează diureza. Cofeina în cantități mari poate provoca tremurături ale degetelor de la mâini și de la picioare, anxietate crescută și chiar atacuri de panică.

La persoanele cu boli cardiovasculare, dozele mari de cafeină pot provoca tahicardie, creșterea tensiunii arteriale, aritmie și hipertensiune arterială severă. Cofeina nu ameliorează oboseala și nu energizează. Ea ajută la activarea temporară a resurselor fiziologice ale organismului, după care apare o oboseală și o epuizare și mai mari.

Beneficiile potențiale ale cafelei

” Cafeaua conține antioxidanți și nutrienți. Ea conține riboflavină (B1), niacină (B3), acid pantotenic (B5), precum și o mulțime de potasiu și magneziu. O gamă largă de analize detaliate de laborator arată că boabele de cafea conțin aproximativ 1.000 de antioxidanți, iar alte sute se pot forma în timpul procesului de prăjire.

În plus, cafeaua conține acid clorogenic, un antioxidant care nu se găsește aproape nicăieri altundeva. Acidul clorogenic are efecte antibacteriene, antivirale, antiinflamatoare, antimutagenice, hepatoprotectoare și hipotensive. Se crede că o ceașcă (120 mg) de cafea neagră conține necesarul zilnic de acid clorogenic”, spune specialistul.

Cafeaua elimină toxinele din organism

Este un diuretic cunoscut. Substanțele chimice și toxinele care se acumulează în organism sunt eliminate cu fiecare mililitru de urină excretat. În acest fel, cofeina ajută la detoxifierea zilnică a corpului dumneavoastră. Este important să mențineți un regim de băut și, cel mai important, să beți mai multă apă pură pentru a evita deshidratarea.

Cafeaua crește rezistența fizică

Cofeina declanșează eliberarea de adrenalină, un hormon care pregătește organismul pentru activitatea fizică. Astfel, mușchii se contractă mai bine și obosești mai puțin în urma antrenamentelor.

Promovează pierderea în greutate

O ceașcă de cafea neagră, băută cu aproximativ 30 de minute înainte de un antrenament, va spori reacțiile metabolice.

CITEȘTE ȘI: Cum să bei cafeaua ca să scazi riscul de a face diabet

Cafeaua previne formarea calculilor biliari

Calculii biliari sunt mult mai frecvenți la femei decât la bărbați. Acest lucru se datorează modificărilor nivelului de estrogen. Femeile care beau cafea în mod regulat au o incidență mai scăzută a calculilor biliari.

Cafeaua reduce riscul de apariție a gutei

Guta este o formă inflamatorie de artrită care apare mai des la bărbați din cauza nivelului ridicat de acid uric din organism.

Comentarii:
preload imagepreload image