În fiecare an, numărul victimelor demenței senile din lume este în creștere, ceea ce este direct legat de speranța de viață. Din păcate, în cele mai multe cazuri, primele simptome ale acestei boli sunt ignorate, deoarece oamenii le confundă cu manifestările naturale ale îmbătrânirii.
Dar studiul a arătat că un semn specific al demenței, care apare cu 16 ani înainte de diagnosticare, nu ar trebui să fie trecut cu vederea. Rezultatele acestei lucrări științifice au fost publicate în revista științifică Pain.
CITEȘTE ȘI: Medicii dezvăluie: Cele două medicamente care pot preveni atacul vascular cerebral și demența
Autorii studiului au constatat că victimele demenței se confruntă adesea cu niveluri crescute de durere. Mai mult de 9.000 de voluntari adulți, cu vârste cuprinse între 40 și 64 de ani la începutul studiului, în 1991, au răspuns la întrebări despre senzațiile lor de durere. Ulterior, 567 dintre ei au dezvoltat demență senilă.
Analiza răspunsurilor lor a arătat că, cu aproximativ 16 ani înainte de diagnostic, aceste persoane se plângeau mai des de dureri.
Oamenii de știință au concluzionat că modificările cerebrale asociate cu demența încep cu zeci de ani înainte de diagnostic, astfel încât este puțin probabil ca durerea să fie un factor de risc.
Cel mai probabil, durerea cronică în diferite părți ale corpului este un simptom timpuriu care indică posibila apariție a demenței. Deși, bineînțeles, poate exista orice număr de cauze pentru durere, iar demența senilă este puțin probabil să fie cea mai probabilă explicație pentru simptomele durerii.
CITEȘTE ȘI: Băutura de care să te ferești: Micșorează creierul și poate duce la demență
Dar, cu toate acestea, oamenii de știință sunt ferm convinși că acest simptom nu trebuie ignorat.