SANATATE

Aceste două greșeli îngroașă sângele

megri.co.uk

Aceste două greșeli îngroașă sângele. Starea sângelui afectează în mod direct funcționarea întregului organism, în special a sistemului cardiovascular. Sângele gros sau sângele cu vâscozitate crescută circulă mai greu prin vase, ceea ce crește riscul apariției cheagurilor de sânge, atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale.

Deși cauzele acestei afecțiuni pot varia, medicii și nutriționiștii indică tot mai mult o legătură directă cu obiceiurile alimentare. Se pare că două greșeli alimentare comune pot contribui semnificativ la îngroșarea sângelui, potrivit The Health.

CITEȘTE ȘI: Planta care purifică sângele: Ajută la eliminarea acidului uric

Greșeala nr. 1: Consumul insuficient de lichide

Apa este baza plasmei sanguine. Atunci când organismul este deshidratat, volumul părții lichide a sângelui scade, iar concentrația de celule sanguine (globule roșii, trombocite) și proteine crește. Acest lucru duce direct la o creștere a vâscozității sângelui. Multe persoane nu consumă doza zilnică de apă, limitându-se la cafea sau băuturi zaharoase, care pot chiar agrava deshidratarea datorită efectului lor diuretic sau osmotic.

Încercați să beți cel puțin 1,5-2 litri de apă pură și plată pe tot parcursul zilei. Surse suplimentare de lichide pot fi ceaiurile din plante neîndulcite, compoturile neîndulcite, precum și fructele și legumele cu un conținut ridicat de apă (castraveți, pepeni verzi, țelină).

Greșeala nr. 2: Excesul de grăsimi saturate, grăsimi trans și carbohidrați simpli în dietă

O dietă dezechilibrată, bogată în grăsimi nocive și zahăr, afectează negativ starea vaselor de sânge și proprietățile reologice ale sângelui.

Grăsimile saturate și grăsimile trans – se găsesc în cantități mari în carnea grasă, cârnați, unt, margarină, fast-food și multe produse de cofetărie. Acestea contribuie la creșterea nivelului de colesterol „rău” (LDL), la formarea plăcilor aterosclerotice pe pereții vaselor de sânge și pot provoca procese inflamatorii, care afectează indirect vâscozitatea sângelui.

Carbohidrați simpli și zahăr – Consumul excesiv de zahăr, dulciuri, produse de patiserie din făină albă și sucuri zaharoase duce la fluctuații puternice ale nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru poate contribui la inflamație, poate deteriora endoteliul (mucoasa interioară a vaselor de sânge) și poate afecta negativ profilul lipidic al sângelui, ceea ce îl poate face, de asemenea, mai gros.

CITEȘTE ȘI: Cele mai bune condimente pentru subțierea sângelui: „Ucid” cheagurile de sânge

Ce ar trebui să faceți?

Reduceți consumul de alimente bogate în grăsimi saturate și trans. Optați pentru varietăți cu conținut scăzut de grăsimi de carne și pește și carne de pasăre fără piele. Includeți grăsimi nesaturate sănătoase în dieta dumneavoastră: ulei de măsline, avocado, nuci, semințe.

Limitați consumul de zahăr și de produse din făină albă. Baza dietei dvs. ar trebui să fie cerealele integrale, legumele, fructele și leguminoasele, bogate în fibre, care ajută la normalizarea nivelului de colesterol și de zahăr din sânge.

Citeste mai mult
Comentarii:
preload imagepreload image