Activitatea, descoperită de cercetători, care te ajută să ai o minte sănătoasă la bătrânețe. Exercițiile fizice și păstrarea memoriei la bătrânețe sunt importante pentru sănătatea mintală. Toată lumea este capabilă să își îmbunătățească puțin funcțiile creierului dacă face un efort.
Activitatea, descoperită de cercetători, care te ajută să ai o minte sănătoasă la bătrânețe
Interes și motivație
Memoria funcționează selectiv și preferă ceea ce o interesează. După cum a remarcat N.F. Shakhmatov (om de știință psihiatru, doctor în științe medicale, profesor) în lucrarea sa „Îmbătrânirea mentală”, în orice activitate intelectuală, precum și în procesele de memorare, unul dintre rolurile cheie este jucat de înțelegerea de către o persoană a sensului și a necesității acțiunilor sale, cu alte cuvinte, motivația.
CITEȘTE ȘI: Decalogul reputatului profesor Vlad Ciurea, pentru o minte sănătoasă
Dezvoltându-ne capacitatea de a observa și de a ne concentra cu ajutorul emoțiilor, ne vom aminti mai bine ceea ce avem nevoie.
Rezolvarea problemelor logice, învățarea limbilor străine, cântatul la instrumente muzicale și multe altele – toate acestea fac „creierul să lucreze”, adică să își amintească și să gândească.
Atunci când procesați o cantitate mare de informații care vă interesează, este bine pentru memorie.
Activitatea fizică
O. V. Krasnova (candidat în științe psihologice) în lucrarea sa „Tipuri și metode de cercetare în psihologia îmbătrânirii” subliniază importanța activității fizice pentru prevenirea tulburărilor de memorie. Atunci când creierul trece de la un tip de activitate la altul, este bine pentru munca sa.
Analizând cercetările moderne privind diagnosticarea și corectarea tulburărilor de memorie la bătrânețe, se pot remarca următoarele exerciții pentru îmbunătățirea memoriei:
Observați, nu priviți
Aceasta înseamnă că este necesar să vă concentrați nu numai asupra obiectului principal, să acordați atenție culorilor, sunetelor, mirosurilor, fundalului din jur. De asemenea, este util să le memorați și să vi le descrieți singuri, potrivind descrierile.
De exemplu, vă puteți aminti drumul spre casă, toate semnele, magazinele, casele, copacii.
Amintiți-vă evenimentele din trecut
La sfârșitul săptămânii, vă puteți aminti toate evenimentele plăcute cu maximum de detalii. Și este mai bine să o faceți mai întâi în ordine cronologică, iar apoi în ordine inversă.
Învățați pe de rost
Listele de lucruri de făcut, listele de cumpărături, cuvinte străine, poezii și proză. Dar nu trebuie să vă faceți griji. Este important să dați sens textului, să creați imagini și asociații vii. Și nu vă grăbiți, puteți învăța treptat.
Citiți mai mult și povestiți ceea ce citiți
Când citiți, memoria vizuală și motorie funcționează, se dezvoltă gândirea logică, asociativă și abstractă. Cu toate acestea, pentru antrenarea memoriei este important să recitiți, să vă amintiți. De exemplu, personalitatea personajelor, obiceiurile, intriga, detaliile personajelor.
CITEȘTE ȘI: Îți merge mintea toată ziua – Ce mănâncă oamenii inteligenți la micul dejun
Inventați o poveste
Totul poate fi abordat în mod creativ. Chiar și amintirea unei liste de sarcini. Puteți inventa o întreagă poveste, un basm. Această metodă este bună la orice vârstă, nu doar la copii. Nu trebuie uitat că la bătrânețe, pe lângă antrenarea memoriei, sunt extrem de importante și condițiile în care trăiește o persoană. Acestea sunt comunicarea și activitatea socială, rutina zilnică și un somn de calitate, precum și o alimentație echilibrată, potrivit actualno.com.
Comentarii: