Hipercolesterolemia (numita uneori, mai simplu colesterolul marit) reprezinta prezenta unor niveluri ridicate ale colesterolului in sange.
Prea mult colesterol LDL (numit si colesterol „rau”) poate fi o problema. In timp, hipercolesterolemia poate sa iti deterioreze arterele, sa contribuie la bolile de inima si sa iti creasca riscul de a avea un accident vascular cerebral.
Ce efecte are colesterolul asupra sistemului cardiovascular si sitemului circulator
Cand ai prea mult colesterol LDL in corp, acesta se poate depune in arterele tale, infundandu-le sau facandu-le mai putin flexibile. Intarirea arterelor este numita ateroscleroza. Sangele nu mai circula la fel de bine prin arterele intarite, asa ca inima ta trebuie sa munceasca mai mult pentru a pompa sangele prin aceste artere. Potrivit doc.ro, pe masura ce placile de aterom se acumuleaza in arterele tale, in timp, poti sa dezvolti boli cardiovasculare.
CITEȘTE ȘI: Alimentația grasă NU influenţează nivelul de COLESTEROL prezent deja în sânge /STUDIU
Placile de colesterol ce se depun pe peretii arterelor coronariene pot intrerupe circulatia sangelui imbogatit cu oxigen catre muschiul inimii. Acest lucru poate cauza durere in piept, numita si angina pectorala. Angina nu este un infarct miocardic, dar te poate avertiza ca ai un risc mare de atac de cord.
O bucata de placa de colesterol se poate rupe sau se poate desprinde, in cele din urma, si poate forma un cheag, care poate sa blocheze circulatia sangelui in directia inimii, ducand la un atac de cord, sau in directia creierului, ducand la un AVC (accident vascular cerebral).
Placile de colesterol pot, totodata, sa blocheze circulatia sangelui catre arterele care alimenteaza cu sange bratele tale, stomacul, picioarele si laba piciorului. Aceasta se numeste boala arteriala periferica.
Ce efecte are colesterolul asupra sistemului endocrin
Glandele din corpul tau care produc hormoni folosesc colesterolul pentru a „fabrica” hormoni cum ar fi estrogenul, testosteronul si cortizolul. Hormonii pot avea, totodata, un efect asupra nivelurilor colesterolului din corpul tau. Unele cercetari au aratat ca nivelul estrogenului creste in timpul ciclului menstrual al femeii. Si nivelul colesterolului HDL creste, iar nivelul colesterolului LDL scade. Acestea poate fi unul dintre motivele pentru care riscul unei femei de a dezvolta boli cardiovasculare creste dupa menopauza, cand nivelul estrogenului scade vertiginos.
CITEȘTE ȘI: Sfaturi de neocolit pentru cei care au colesterolul ridicat: Ce trebuie să facă
Productia scazuta a hormonilor tiroidieni (hipotiroidismul) duce la o crestere a colesterolului total si a colesterolului LDL. Hormonii tiroidieni produsi in exces (hipertiroidismul) au efectul opus. Totodata, o terapie prin care este redus nivelul hormonilor sexuali masculini pentru a opri dezvoltarea cancerului de prostata poate sa creasca nivelul colesterolului LDL si sa scada nivelul colesterolului HDL.
Ce efecte are colesterolul asupra sistemului nervos
Colesterolul este o componenta esentiala a creierului uman. De fapt, creierul nostru contine aproximativ 20% din intreaga „rezerva” de colesterol a corpului. Aceasta grasime este esentiala pentru dezvoltarea si pentru productia celulelor nervoase, care ii permite creierului sa comunice cu restul corpului.
Desi avem nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru ca creierul sa functioneze optim, prea mult din aceasta substanta grasa poate sa aiba efecte nefaste. Excesul de colesterol poate duce la accidente vasculare cerebrale, o intrerupere a circulatiei sangelui care poate sa afecteze grav anumite parti ale creierului, ducand astfel la pierderea memoriei si la pierderea altor functii.
Daca ai un colesterol marit (nivel mare in sange), acesta accelereaza formarea de placi de beta-amiloide, depozite de proteine care deterioreaza creierul in cazul persoanelor cu boala Alzheimer.
CITEȘTE ȘI: Cele mai IEFTINE alimente pentru scăderea colesterolului
Ce efecte are colesterolul asupra sistemului digestiv
In sistemul digestiv, colesterolul este esential pentru productia de bila, o substanta care ajuta corpul sa descompuna alimentele si sa absoarba nutrientii in intestine. Insa daca ai prea mult colesterol in bila, excesul se transforma in cristale, iar apoi in „pietre” dure numite calculi in vezica ta biliara. Sa nu uitam ca acesti calculi biliari pot fi extrem de durerosi.
Comentarii: