X

Adormi greu? Indiciile care îţi arată că de vină este stresul. Ce măsuri poţi lua

Stresul are impact asupra calităţii somnului. Senzaţia de stres crescut măreşte excitaţia fizică şi psihică într-un mod incompatibil cu starea în care corpul şi mintea pot beneficia de o odihnă plăcută.

Cum putem ştii că suntem prea stresaţi pentru a ne putea odihni cum trebuie?

Potrivit somnologilor, corpul şi mintea ne dau cîteva indicii. Iată trei dintre ele, potrivit adevarul.ro:

Primul indiciu este faptul că nu ne putem deconecta mintea de la ocupaţiile zilnice. Priza continuă menţin starea de stres, grijile şi frustrările în stare activă, fapt care alungă somnul.

CITESTE SI: Somnul, esențial pentru sănătate: Câte ore trebuie să dormi în funcție de vârstă

Dacă ne confruntăm cu tensiune musculară şi cu dureri de cap, de gât sau de umeri ne poate fi dificil să adormim şi să rămânem adormiţi. Acesta este cel de-al doilea indiciu. În lipsa odihnei, lucrurile se complică a doua zi, când durerile de cap devin şi mai puternice, iar sensibilitatea la durere creşte.

O frecvenţă cardiacă crescută e semn comun de stres şi este asociat cu un nivel crescut de cortizol – hormonul stresului – o tensiune fizică mai mare, efecte care nu favorizează somnul, dimpotrivă.

CITESTE SI: În timp ce tu dormeai: lucrurile uimitoare pe care le face creierul în timpul somnului

Masuri impotriva stresului

Din fericire putem lua contramăsuri prin practicarea exerciţiilor de relaxare musculară progresivă sau de respiraţie profundă. Util este şi instituirea unui ritual relaxant dinaintea culcării care ar putea include o baie caldă, un ceai fără cafeină, şi care trebuie urmat noapte de noapte, în mod consecvent.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro