SANATATE

Adormi uşor, dar te trezeşti noaptea? Principalii factori care îţi întrerup somnul

Nu suferi de insomnie, insa te scoate din minti sa te trezesti peste noapte si sa iti petreci apoi cateva minute sau zeci de minute incercand sa adormi la loc?

Ei, bine, nu poti trata o problema fara a-i cunoaste cauza, asa ca afla si tu, din acest articol, care sunt motivele pentru care te trezesti peste noapte. Odata ce vei afla cauzele trezirii in timpul noptii, vei putea sa gasesti solutii pentru problema ta.

Specialistii sustin ca, de multe ori, ne trezim pentru ca avem acest gest in structura ADN-ului nostru, gest reflex ramas de la stramosii nostri care se trezeau in timpul noptii pentru a “scana” imprejurimile, asigurandu-se astfel ca nu exista niciun pericol.

Importanta somnului este esentiala, intrucat un somn odihnitor asigura energia necesara pentru desfasurarea activitatilor cotidiene, precum si o stare de spirit buna si o minte limpede, putere de concentrare, potrivit doc.ro. Problemele care apar odata cu tulburarile de somn sunt nenumarate, asa ca ar trebui sa acordam mai multa atentie acestui aspect care este de multe ori neglijat.

1. Ai nevoie la toaleta

Urinarea nocturna apare la majoritatea oamenilor, fiind o nevoie fireasca, deloc ingrijoratoare. Daca, insa, nevoia de a merge la toaleta te trezeste de 3-4 ori pe noapte, ar trebui sa limitezi consumul de apa seara, inainte de culcare.

CITEȘTE ȘI: Decalogul unui somn odihnitor. Ce trebuie să respectați întotdeauna

De asemenea, ai putea incerca sa mananci putin mai sarat, asta daca nu cumva medicii ti-au recomandat sa limitezi consumul de sare din motive de sanatate. Organismul incearca sa mentina un echilibru permanent intre apa si cantitatea de electroliti, insa daca noi consumam foarte multa apa si sare nu consumam deloc, se creeaza un dezechilibru, organismul va dori sa elimine din cantitatea de apa si tu nu vei mai putea dormi linistit.

Inainte de culcare, incearca sa bei un pahar cu apa in care ai adaugat un praf de sare naturala, neprocesata, pentru a te asigura ca organismul tau va retine apa in tesuturi.

2. Iti este prea cald

O temperatura mare in dormitor te poate face sa te trezesti peste noapte si sa adormi cu greu din nou. Asigura-te, deci, ca imbraci o pijama adecvata temperaturii din incapere, din materiale naturale, ca folosesti o lenjerie de pat tot din materiale naturale, dar si ca patura cu care te invelesti nu este prea groasa. O baie calda inainte de culcare iti va echilibra temperatura corpului si vei dormi mai bine.

3. Ai consumat alcool

Este adevarat ca al doilea pahar de vin ori al doilea cocktail iti ofera o stare de somnolenta, insa acesta iti poate perturaba, totodata, somnul. Alcoolul are un efect sedativ, care dispare insa in cateva ore, atunci cand este metabolizat de organism. Dupa ce consumi alcool, somnul nu este unul profund si sunt riscuri mari sa te trezesti de-a lungul noptii de cateva ori.

4. Esti stresat

Fie ca ai probleme la serviciu, fie ca ai probleme acasa, stresul iti tulbura somnul. S-a dovedit, prin intermediul unor studii, ca tehnicile de relaxare precum meditatia imbunatatesc calitatea somnului, impiedicand trezirile frecvente in timpul noptii. Pe langa meditatie, terapia cognitiv-comportamentala si yoga sunt tehnici de mare ajutor.

Alte cauze posibile ale trezirii in toiul noptii

Suferi de anxietate

Medicii spun ca intr-adevar, din cauza anxietatii, te poti trezi in timpul noptii. De fapt, tulburarile de somn sunt unul dintre cele mai frecvente simptome ale tulburarii de anxietate, deoarece in timpul noptii poti avea unele probleme induse de anxietate, care sunt suficient de severe pentru a te trezi din somn – de exemplu, bataile rapide ale inimii sau cosmarurile.

Suferi de sindromul de apnee in somn

Daca ti s-a intamplat sa te trezesti si sa simti nevoia ca trebuie sa iti tragi rasuflarea, apneea in somn ar putea fi de vina pentru aceasta situatie. Tulburarea numita si sindrom de apnee in somn iti incetineste si/sau opreste respiratia in timpul somnului.

Daca suferi de apnee obstructiva in somn, muschii de la nivelul gatului se relaxeaza prea mult, ceea ce ingusteaza caile respiratorii, facand ca nivelul de oxigen sa scada mult. Exista si apnee centrala in somn, situatie in care creierul nu transmite semnalele corespunzatoare muschilor care controleaza respiratia, motiv pentru care nivelul de oxigen scade periculos de mult.

CITEȘTE ȘI: Somnolenţa după masă: De ce apare şi cum putem să-i limităm efectele

Glanda ta tiroida este hiperactiva

Aceasta glanda mica este cea care controleaza functia mai multor organe, iar cand este hiperactiva (conditie numita hipertiroidism), glanda produce prea multa tiroxina, un hormon esential, care poate avea efecte asupra multor sisteme diferite din corp.

Simptomele frecvente ale glandei tiroide hiperactive pot fi: tulburarile de somn, ritm cardiac crescut, transpiratii abundente inclusiv in timpul noptii, anxietate, tremur si altele.

Suferi de sindromul picioarelor nelinistite

Potrivit expertilor, acesta face ca extremitatile inferioare sa prezinte simptome de tipul mancarimilor, durerilor, cat si alte senzatii neplacute de furnicaturi, disconfort, stare de a da tot timpul din membre etc.

Daca ai acest sindrom, vei simti si o nevoie incontrolabila de a-ti misca picioarele. Unii pacienti nu pot expima clar ceea ce simt, ci doar au senzatia ca daca isi misca picioarele se simt mai bine. Simptomele apar in repaus, mai ales noaptea, trezind persoana din somn.

Comentarii: