Odată cu vara vine și sezonul bolii diareice acute, boală ce este determinată de microbi, viruși și paraziți. Este o afecțiune infecțioasă, cu transmitere digestivă prin alimente și apă.
Transmiterea bolii diareice acute se face prin intermediul mâinilor murdare, a apei provenite din surse nesigure, a fructelor și legumelor nespălate sau incorect spălate, a alimentelor pregătite și păstrate în condiții neigienice, a alimentelor contaminate, a vectorilor (muște, gândaci, rozătoare).
Cum se manifestă boala diareică acută
Această afecțiune debutează, de obicei brusc, cu scaune frecvente semiapoase sau apoase, febră, vărsături, dureri abdominale (crampe, colici).
Datorită pierderilor de apă și minerale, prin scaune și vărsături, apar amețelile, o stare de slăbiciune marcată, dureri de cap și oboseală accentuată, potrivit dcmedical.ro.
CITEȘTE ȘI: Mai periculos decât fumatul: Lucrul care poate cauza moartea prematură – E mai banal decât îți imaginezi
Cum se previne boala diareică acută
Boala diareică acută se poate preveni foarte ușor, de fiecare în parte, prin respectarea cu strictețe a normelor de igienă, atât personală, cât și alimentară.
”Spălat și atenție la ce băgăm în gură. Totul să fie proaspăt, curat. Nu mâncăm steril, dar cumva să nu mâncăm lucruri expirate, cu date depășite sau care au stat în condiții improprii.
Iar copiilor nu le dați mâncare gătită de mai mult de trei zile. Sunt mult mai perisabile, chiar dacă le păstrăm la frigider”, ne-a declarat în exclusivitate dr. Valentina Boantă, medic specialist Medicină de familie Sanador, legat de măsurile de prevenire a bolii diareice acute.
De asemenea, a ținut să precizeze medicul, ”măsurile de igienă, care nu trebuie să fie uitate sau neglijate”, iar alimentele să fie ”proaspete, de bună calitate, spălate, pregătite corespunzător, păstrate în condiții bune. Atenție la dulciurile din magazine, la biscuții cu creme”, a mai spus dr. Valentina Boantă.
Diagnosticul bolii diareice
O consultație la medicul gastroenterolog sau la cel infecționist vă va ajuta să descoperiți care era cauza exactă ce a dus la apariția diareii, printr-o serie de analize, printre care analize la sânge și examenul coproparazitologic, în cazul copiilor, precum și o endoscopie digestivă superioară și colonoscopie, în cazul adulților.
În ceea ce privește tratarea bolii diareice acute, aceasta se remite de la sine fără un tratament specific, printr-o dietă echilibrată, cu luarea măsurilor igienice necesare.
Astfel, la domiciliu, pentru ameliorarea semnelor și simptomelor., pacientul trebuie să bea multe lichide, să evite cafeaua și băuturilor alcoolice, să mănânce alimente precum pâine prăjită, biscuiți, orez, carne de pui fiartă și să evite alimentele cu grăsimi, produsele lactate sau mâncarea condimentată.
Tratamentul diareii acute cu medicamente este util, putând fi utilizat la recomandarea medicului, atunci când nu aveți febră, iar scaunul nu este cu sânge.
CITEȘTE ȘI: Pastilele care nu trebuie să îți lipsească din casă: Cele mai eficiente 10 analgezice
Antidiareicele, antibioticele, antispasticele și probioticele ameliorează simptomele, scăzând frecvența numărului de scaune.
Este important de menționat că tratamentul cu antispastice sau antidiareice (în special loperamidă) nu este indicat în diareea infecțioasă.
Antibioticele nu sunt necesare în mod obișnuit, se administrează doar la recomandarea medicului.
Probioticele pot restabili flora tractului intestinal, iar sărurile de rehidratare pot preveni deshidratarea.
Comentarii: