E oarecum firesc și natural ca organismul să iasă din iarnă cu lipsuri, ca să nu spun chiar slăbit și cu multe carențe de vitamine, minerale și nutrienți. Da, se întâmplă asta, chiar dacă trăim în vremea în care supermarketurile și tarabele din piețe abundă de fructe și legume din import și practic se găsește orice oricând. Da, dar după cum bine știm, iarna nu- ca vara…
Iar dacă din întâmplare, există și o mică problemă în ceea ce privește funcționarea sistemului imunitar, cu siguranță pentru cei în această situație, primăvara nu vine chiar cu imaginea idilică din cântecele copiilor. Căldura soarelui nu trezește la viață doar florile, verdețurile, păsările și fluturii, ci și virușii, bacteriile, microbii și alergenii.
Citește și: Care este valoarea normală a PULSULUI. Cum variază aceasta în funcție de vârstă
De la astenie, la alergie, până la răceli de sezon
Afecțiunile care înfloresc și ele la venirea primăverii nu sunt chiar puține și aria este extrem de diversificată. De pildă, astenia pe care o putem confunda lesne cu… anemia. Specialiștii spun că 90% dintre pacienții care acuză simptome pe care le cred ei specifice anemiei suferă de fapt de astenie. Oboseala, amețeala, lipsa energiei, insomnia și apatia nu au mereu cauză principală anemia, ci poate fi generate de efortul organismului de a se readapta la condițiile de vreme.
Despre alergii, am povestit chiar ieri. Așa că dacă vă curge nasul, strănutați, vă mănâncă pielea, vă lăcrimează sau vă „înțeapă” ochii, e bine să faceți o vizită de urgență unui alergolog. La fel și dacă v-ați pricopsit cu vreo răceală sau gripă de sezon. Medicii suțin chiar că aceste afecțiuni sunt mult mai periculoase decât cele obișnuite, din sezonul rece. Se transmit mai ușor, pe fondul unui sistem imunitar slăbit.
Virusurile care dau naștere afecțiunilor respiratorii pot avea și manifestări digestive agresive. Diareea și enterocolita se numără printre ele. Și nu se tratează cu antibiotice! Cum era de aștptat, bolile sistemului digestiv debutează violent în această perioadă. Crizele devin uneori insuportabile și vă trimit direct la urgență.
Și nu în ultimul rând, depresia. Depresia de primăvară este o tulburare sezonieră care e greu de îndurat, în condițiile în care în jur e numai veselie.
Citește și: Care sunt ţânţarii cei mai periculoşi? Cum ne putem feri de boala transmisă de virusul West Nile
Atenție la mușcături și înțepături de insecte!
Odată cu creșterea temperaturilor vă tentează mult ieșitul la iarbă verde, joacă prin parc cu copilul. Și oricât de multă bucurie e în jur, să nu pierdeți din vedere că insectele se trezesc și ele la viață. Iar în cazul unei mușcături sau înțepături, persoanele sensibile pot suferi o reacție alergică severă, care poate pune viața în pericol.
De altfel, e bine ca imediat ce observați că s-a produs nefericitul incident să dați fuga la medic. Pentru că uneori, dincolo de clasicele simptome precum inflamarea, roșeața, amețeala, greața sau febra ușoar, poate să apară un șoc anafilactic. Se manifestă prin dificultăți de respirație, mâncărimi, inflamare la nivelul feței, al gâtului și al gurii, scădere rapidă a tensiunii. În reacțiile severe se recomandă administrarea imediată a unei injecții cu adrenalină.
Comentarii: