Aproape 25% dintre persoanele care au avut Covid, au avut ulterior noi afecțiuni medicale. Care sunt cele mai frecvente afecțiuni post-COVID.
Un studiu amplu a constatat că aproape un sfert dintre supraviețuitorii coronavirusului au raportat noi afecțiuni medicale după 30 de zile de infecție. Pacienții care au suferit de o formă mai severă a Covid au fost mai predispuși să raporteze alte probleme medicale noi.
Cele mai frecvente afecțiuni post-COVID au inclus durere, dificultăți de respirație, hiperlipidemie, oboseală și hipertensiune.
Rezultatele au implicat date privind cererile de îngrijire a sănătății private de la 1.959.982 pacienți cu COVID-19, din februarie până în decembrie 2020. Studiul a exclus pacienții cu afecțiuni specifice preexistente, cum ar fi cancerul și bolile renale cronice din cauza factorilor potențiali de confuzie.
CITEȘTE ȘI: Cum te protejează o banală răceală de COVID-19: O nouă descoperire făcută de cercetătorii norvegieni
Aproape 25% dintre persoanele care au avut Covid, au avut ulterior noi afecțiuni medicale
Rezultatele au sugerat că 23,2% (454.477 de pacienți) au avut cel puțin o afecțiune post-COVID la 30 de zile după primul diagnostic COVID-19, cu cele mai frecvente afecțiuni identificate ca:
- durere
- dificultăți de respirație
- hiperlipidemie
- stare generală de rău și oboseală
- hipertensiune arterială
Clasarea condițiilor a variat în funcție de grupele de vârstă; pacienții pediatrici au raportat cel mai frecvent dureri și probleme de respirație, dar problemele intestinale s-au clasat pe locul trei în raport cu hiperlipidemia, comparativ cu toate vârstele.
Mai mult, anxietatea este cea mai răspândită afecțiune de sănătate mintală, urmată de depresie, tulburări de ajustare și tulburări de tic.
Femeile au raportat condiții post-COVID mai des decât bărbații, ceea ce s-a spus că este în concordanță cu studiile anterioare care sugerează că femeile raportează COVID lung mai frecvent decât bărbații.
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni post-COVID
Potrivit FoxNews, autorii au remarcat trei afecțiuni cu cele mai mari disparități între femei și bărbați, la aproximativ 70:30:
- probleme cu tiroida,
- depresie și migrene
- dureri de cap.
A existat o excepție de 12 condiții, inclusiv accident vascular cerebral, coagulare și deces după 30 de zile, în care bărbații au avut o prevalență mai mare. Pierderea gustului sau mirosului a fost evaluată, dar nu a dat rezultate.
CITEȘTE ȘI: Experții în sănătate dezvăluie: După cât timp scade imunitatea împotriva COVID-19
În general, condițiile post-COVID au fost găsite mai frecvent la pacienții care au luptat împotriva unui curs sever de COVID-19, deși autorii studiului au remarcat o „pondere substanțială” a afecțiunilor care au apărut la pacienții care nu au prezentat simptome în urma infecției.
Dintre cei spitalizați pentru virus, 50% au continuat să vadă un alt diagnostic medical, scăzând la 27,5% pentru pacienții simptomatici care nu au nevoie de îngrijiri spitalicești și 19% în rândul pacienților asimptomatici.
Pacienții spitalizați cu COVID-19, care au fost externați ulterior, s-au confruntat, de asemenea, cu o șansă de deces de 46 de ori mai mare după 30 de zile de diagnostic cu COVID-19, comparativ cu cei care nu au necesitat îngrijiri spitalicești.
De asemenea, autorii au observat că 0,5% dintre pacienții care au fost internați în spital au murit la 30 de zile sau mai târziu după diagnosticul lor de COVID-19.
Comentarii: