X

Afecțiunile MÂINILOR, avertisment asupra predispoziției față de anumite boli

Nu, nu este vorba de ghicitul în palmă, ci de forma, predispozițiile la boli sau pur și simplu dexteritatea de care dăm dovadă în folosirea membrelor noastre sau doar a unuia dintre ele.

A fi stângaci, a avea degete cu articulații noduroase sau anumite semne specifice ne transmit multe despre personalitatea și starea de sănătate.

Persoanele stângace

Cei ce folosesc mâna stângă pentru tre­burile care, în mod obişnuit, se fac cu dreapta, stân­gacii, cum sunt denumiți generic în popor, sunt o minoritate. Ei nu reprezintă decât apro­ximativ 10% din populaţie.

CITEȘTE ȘI: Cel mai frumos centru istoric din România! Nu este nici Cluj, nici Braşov, nici Timișoara!

A fi stângaci este fie o caracteristică genetică (moştenită de la unul dint­re părinţi), fie una congeni­tală (din naştere). În cel de al doilea caz, se pare că este vorba despre o consecinţă a unui nivel anormal de ridicat al testo­ste­ronului din uterul mamei.

Dacă faptul de a fi stângaci poa­te părea pentru unii banal, se pare, totuşi, că această anomalie este şi unul dintre punctele co­mu­ne la subiecţii suferind de pa­tologii autoimune, mai ales o maladie tiroi­diană şi alte câteva maladii inflamatorii ale intes­ti­nului, precum maladia lui Crohn şi colita ulce­roa­să.

CITEȘTE ȘI: Care sunt PRIMELE SEMNE care îți arată că ai probleme cu glanda TIROIDĂ

Iar fap­tul că părinţii şi cei din învă­ţământ în­cearcă să îi forţeze pe copii să redevină dreptaci poate genera tul­burări comportamentale la ei. Din ne­fericire, această practică nu a dispărut în unele dintre ţări.

Conform unui studiu danez recent, stângacele au un risc mai mare decât dreptacele de a se îmbol­năvi de cancer la sân, înainte de menopauză.

CITEȘTE ȘI: Cercetătorii au decis: ce fel de oameni sunt cei care obișnuiesc să înjure DES

Dar stân­gacii nu trebuie să se sperie! Ei au o memorie mai bună decât dreptacii şi o îndemânare crescută în multe sporturi, precum fotbalul, tenisul şi scrima.

Degetele cu articulaţii noduroase

Toţi copiii se tem că vor fi fugăriţi într-o zi de o vrăjitoare cu degetele noduroase, ca în poveşti. Din nefericire, majoritatea femeilor cu degetele deformate nu sunt vrăjitoare, ci nişte bunici blânde, care suferă de osteoartrită. Printre simptomele aces­teia, trebuie citate articulaţiile deformate cau­zate de o subţiere a oaselor şi dureri intense, scrie FormulaAS.

CITEȘTE ȘI: De ce mediteraneenii combină uleiul de măsline cu zeama de lămâie?

Degetele în formă de beţe de tobă

Unii oameni au degetele în „formă de beţe de to­bă”. În cel mai fericit caz, doar un singur deget este atins. În cel mai rău caz, ea se manifestă la toa­te degetele. Această boală se numeşte hipocra­tism digital, evoluează progresiv şi, în general, nu doa­re.

CITEȘTE ȘI: ALFĂ ce spune CAFEAUA preferată despre partenerul tău

Dacă în paralel cu deformarea degetelor şi un­ghiile devin bombate, este foarte probabil ca o ma­ladie cronică să fie la originea problemei.

Nici vedetele nu au scăpat de această maladie – Megan Fox
Foto: Pinterest.com

Aproximativ una din trei persoane care are can­cer la plămâni are astfel de degete. Această parti­cularitate face parte şi dintre simptomele altor pato­logii, mai ales unele care afectează căile respiratorii – mucoviscidoza şi tuberculoza, dar şi maladia lui Crohn, colita ulceroasă, anumite maladii cardio­vasculare, hipertiroidia şi boli ale ficatului.

CITEȘTE ȘI: Cum readuci pasiunea în cuplu și după ce ai copii

Degetele flexate

Poate că uneori v-aţi spus, privind degetele cuiva, că seamănă cu nişte gheare. Este foarte posi­bil ca persoana respectivă să sufere de boala Du­puytren. Ea este foarte rară, evoluează încet, nu doare, dar creează invaliditate.

CITEȘTE ȘI: Care sunt cei mai GELOȘI bărbați ai zodiacului

Primul semn este, în general, apariţia unui mic nodul în palmă care, încet-încet, creşte, ajungând să ţină degetul flexat spre palmă.

CITEȘTE ȘI: De ce NU este bine să mimezi orgasmul

Dacă încă nu se poate explica cauza acestei maladii, se pare totuşi că ea se datorează unei predispoziţii genetice. Populaţia cea mai expusă este cea de rasă albă din nordul Europei (mai ales scandinavii), cu o incidenţă ridicată la bărbaţi, mai ales la fumători şi la consumatorii de alcool.

Foto: Pinterest.com

Deformaţia poate avea loc la o mână sau amândouă. Degetul inelar este cel mai atins. Ur­mea­­­ză apoi mijlociul, cel mare şi arătătorul.

CITEȘTE ȘI: Dieta pentru MENOPAUZĂ

Mala­dia Dupuytren este frecventă la diabetici. Conform statisticilor, două din trei persoane diabetice suferă de ea. Ea este curentă şi la persoanele epileptice sau suferind de o maladie a tiroidei, ficatului sau a plămânilor. Se poate întâmpla ca ţesuturile altor părţi ale corpului să fie în fle­xiune. În cazul bolii Peyronie, de exemplu, este vorba despre penis, acesta curbân­du-se din cauza unor plăci fibroase.

CITEȘTE ȘI: 4 Condimente MAI PUȚIN CUNOSCUTE pentru preparate mai gustoase!

Un cucui pe pumn sau pe mână

O umflătură pe mână sau pe pumn este în gene­ral un chist ganglionar care nu este grav. Aceste mici tumori benigne pot să apară oriunde pe mâini, pe degete sau pe oricare altă parte a corpului.

Foto: Pinterest.com

CITEȘTE ȘI: EVITĂ să mănânci aceste alimente PE STOMACUL GOL! Vezi și DE CE!

Băr­baţii sunt mai feriţi decât femeile, cei mai atinşi fiind gimnaştii. Um­flătura creşte când persoana se foloseşte intens de mână şi sca­de atunci când se odihneşte.

CITEȘTE ȘI: PIZZA DIETETICĂ cu blat de spanac și topping de ouă de prepeliță

Chiar dacă chisturile gan­glio­nare sunt uneori sensibile şi dureroase, ele su­pă­ră în primul rând prin faptul că sunt dizgra­ţioase. Din fericire, în unul din trei cazuri, dispar în mod spon­tan.

CITEȘTE ȘI: Stilul SPORTIV, de la accesoriile sportive la părul alb/ NEW LOOK

Un alt tip de umflătură a mâinii, cauzată de gută sau de poliar­trita reumatoidă, este însoţită în general de dureri mari şi de alte simptome.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro