X

Află care sunt principalele tipuri de ceai și cum le deosebești

Chiar dacă provin din aceeași plantă, oricine le gustă poate sesiza din prima diferențe mari de culoare, gust, aciditate, între ceaiul alb, verde, negru sau oolong. Aceste diferențe apar în urma mai multor factori, cel mai important fiind modul de prelucrare a frunzelor de ceai.

CITEȘTE ȘI: Oamenii de știință: Acesta este cel mai bun ceai pentru glanda tiroidă

Află care sunt principalele tipuri de ceai și cum le deosebești

După ce sunt culese, frunzele de ceai trec printr-o proces amplu de prelucrare în mai multe faze: preuscarea sau veștejirea, rularea, oxidarea, stoparea oxidării, sortarea, modelarea, uscarea finală, învechirea.

Deși fiecare fază contează pentru produsul final, cea care determină marile diferențe între ceaiuri este oxidarea. Cantitatea de oxigen la care este expusă frunza de ceai ajută la clasificarea ceaiului.

Expunerea îndelungată la oxigen a enzimelor din frunzele de ceai duce la schimbarea culorii acestora în nuanțe întunecate, dar și la modificări mari de gust, miros, aromă.

Perioada de cultivare a frunzelor, regiunea geografică, diversele metode de procesare termică, tipul de rulare și de măcinare sunt alți factori care determină caracteristicile ceaiurilor.

Află care sunt principalele tipuri de ceai și cum le deosebești

Principalele tipuri de ceai sunt ceaiul alb, verde și negru.

Ceaiul alb:

CITEȘTE ȘI: Ceaiul care reduce semnificativ colesterolul și scade riscul de a face infarct

Ceaiul verde:

Ceaiul negru:

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro