X

Ai grijă ce cadouri le cumperi copiilor! Jucăriile care le pun în pericol dezvoltarea

Academia americană de pediatrie recomandă, mai ales pentru copiii sub cinci ani, jucăriile de modă veche precum cărţile de colorat, puzzleurile, cuburile sau chiar cutii goale. Asta deoarece dispozitivele electronice nu încurajează interacţiunea părinte-copil care este vitală pentru o dezvoltare sănătoasă.

Jucăriile simple, precum cuburile sau cărţile de colorat se numără printre cadourile pe care părinţii ar trebui să le cumpere copiilor. Cel puţin aşa arată cel mai recent studiu făcut de Asociaţia Americană de Pediatrie, care arată că aceste jucării stimulează, de fapt, interacţiunea dintre părinţi şi copiii şi îi ajută pe aceştia din urmă să dobândească, în timp, abilităţile sociale de care au nevoie ca adulţi, scrie adevarul.ro.

Concret, jucăriile tradiţionale cum sunt maşinuţele, avioanele de jucărie, jocurile lego sau jocurile puzzle stimulează nu doar abilităţile motorii ale micuţilor, ci îmbunătăţesc activitatea creierului în formare şi îi ajută să îşi dezvolte limbajul.

CITEȘTE ȘI: Pericolele ascunse din decorațiunile de Crăciun

Cărţile de colorat sunt şi ele de bun augur, pentru că stimulează latura creativă a copiilor care au între doi şi cinci ani, arată studiul medicilor pediatri.

„În ultimul deceniu, aceste jucării tradiţionale au început să fie disponibile şi în versiune electronică, ele fiind construite pentru a substitui interacţiunea umană. Spre exemplu, sunt ursuleţi care sunt programaţi să le spună copiilor poveşti sau jocuri pe calculator în care sunt prezenţi diverşi jucători virtuali. Doar că ele sunt nocive şi elimină exact acea interacţiune dintre părinţi şi copii, atât de necesară micuţilor”, notează studiul citat.

Cum ajung copiii să se simtă singuri

Mai exact, tabletele, telefoanele şi jocurile electronice nu ar trebui să fie o opţiune pentru părinţi atunci când aceştia vor să cumpere cadouri celor mici. Toate aceste dispozitive electronice nu fac altceva decât să adâncească sentimentul de singurătate al copiilor, apreciază psihologul Mihai Copăceanu, care le consideră „mari capcane” atât pentru copii cât şi pentru părinţi.

„Aceste dispozitive electronice – tablete, jocuri video, chiar telefoane – sunt uneori o strategie la care apelează părinţii pentru a menţine calmul, răbdarea şi atenţia copilului. Cumva, ele îl degrevează pe părinte de sarcina de a sta cu copilul, el putând să facă şi alte sarnici în acest timp. Copiii se liniştesc, într-adevăr, dar dispozitivele electronice reprezintă o mare capcană. Copilul ajunge să nu-şi mai dezvolte abilităţi sociale pe care ar trebui să le dobândească în viaţa de adult”, a declarat specialistul.

Acesta explică faptul că, cu cât interacţiunea unui copil cu un dispozitiv electronic începe la o vârstă mai fragedă, cu atât pericolul este mai mare.

„Avem studii care arată că părţi din creier se dezvoltă atunci când interacţionezi cu unele aplicaţii. Dar aceleaşi studii arată că nu se mai dezvoltă abilităţile lor interpersonale. Este mult mai uşor pentru un părinte să-i ofere copilului o tabletă. Dacă un micuţ foloseşte de la 2-3 ani diverse aplicaţii, acest lucru e în mod clar în defavoarea lui”, a precizat Mihai Copăceanu.

CITEȘTE ȘI: Nivelul de inteligență al copiilor, direct proporțional cu expunerea la a doua limbă

O oră pe zi în faţa ecranului

Există şi o serie de sfaturi pentru părinţii care cumpără jucării copiilor. Aceştia sunt îndrumaţi să achiziţioneze jucării în funcţie de vârsta micuţilor. Esenţial este ca ele să aibă un scop educaţional, cubul Rubik fiind un exemplu în acest sens.

Cu ajutorul jocurilor educative, copiii reuşesc să îşi stăpânească impulsurile, să îşi controleze emoţiile sau să dezvolte o gândire flexibilă şi creativă, arată medicii pediatri americani.

La pol opus, jocurile pe tabletă întârzie dezvoltarea copiilor, care devin incapabili să îşi exprime emoţiile sau nevoile. În plus, părinţii sunt sfătuiţi să limiteze accesul copiilor la jocuri video sau la calculator, timpul total petrecut în faţa ecranului fiind de maximum o oră pe zi pentru copiii peste doi ani.

În cazul celor care au peste această vârstă, ei ar trebui să se afle sub stricta supraveghere a părinţilor atunci când folosesc dispozitivele electronice, conchide cercetarea.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro