SANATATE

Ai grijă de inima ta: Ce poți face pentru a preveni un atac de cord

ticataca.ro

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în Statele Unite, cu aproximativ 659.000 de decese care survin anual din pricina unor afecțiuni legate de inimă, inclusiv infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Care sunt persoanele cu risc crescut de atac de cord

Din păcate, anumiți factori de risc pentru atacul de cord nu pot fi modificați. De exemplu, riscul de atac de cord crește odată cu vârsta. Potrivit Asociației Americane de Inimă (AHA), majoritatea persoanelor care mor în urma unui atac de cord au 65 de ani sau mai mult.

În plus, persoanele care au antecedente familiale de boli de inimă sunt mai susceptibile să le dezvolte și ei.

Genul este, de asemenea, un factor de risc. Bărbații au un risc mai mare de atac de cord decât femeile și, de asemenea, tind să aibă atacuri de cord mai devreme în viață. Cu toate acestea, femeile au o șansă mai mare de a muri în urma unui atac de cord, raportează AHA, scrie doc.ro.

Afro-americanii, mexicanii și americanii sunt, de asemenea, expuși unui risc mai mare de boli de inimă. Potrivit AHA, acest lucru se datorează faptului că aceste grupuri tind să aibă rate mai mari de factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială, obezitatea și diabetul.

Există, de asemenea, factori de risc modificabili, cum ar fi fumatul, hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de colesterol și supraponderalitatea sau obezitatea, care pot face o mare diferență în riscul de boli de inimă. Vestea bună este că reducerea acestor riscuri majore pentru boli de inimă poate ajuta la prevenirea viitoarelor atacuri de cord.

CITEȘTE ȘI: Sănătatea inimii depinde de acest obicei culinar: Ce trebuie să mănânci constant pentru a avea o inimă sănătoasă indiferent de vârstă

Schimbări ale stilului de viață pentru a preveni atacurile de cord

Schimbările stilului de viață sunt prima linie de apărare împotriva atacurilor de cord. Majoritatea factorilor majori de risc pentru bolile de inimă sunt legați într-un fel de stilul tău de viață, inclusiv obezitatea, tensiunea arterială și nivelul colesterolului.

Poți urma acești pași pentru a reduce riscul de atac de cord:

Renunță la fumat!

Fumatul introduce substanțe chimice dăunătoare în fluxul sanguin și este un factor de risc major pentru boala coronariană (CAD), în cazul căreia se acumulează depozite de grăsime în arterele tale.

Chiar dacă ai deja o boală de inimă, este mai probabil să faci un atac de cord – și să mori din cauza acestuia – dacă fumezi decât dacă ești nefumător.

Dacă ai CAD și fumezi, îți poți reduce riscul unui atac de cord recurent și al decesului din cauze cardiovasculare cu până la 50% renunțând, conform National Heart, Lung, and Blood Institute.

Fă mai mult sport !

Exercițiile fizice sunt piatra de temelie a unui stil de viață sănătos pentru inimă, care implică atât activități aerobe, cât și de creștere a forței.

Conform Ghidurilor de activitate fizică pentru americani de la Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din S.U.A., ar trebui să faci două ore și 30 de minute de exerciții aerobice de intensitate moderată în fiecare săptămână. Dacă nu mergi la sală sau nu alergi, poți opta pentru altfel de activități, precum o plimbare în mers alert.

Ca alternativă, poți efectua 1 oră și 15 minute de exerciții aerobice intense, cum ar fi alergarea.

În plus, ar trebui să faci exerciții de întărire musculară de cel puțin două ori pe săptămână. Aceste exerciții ar trebui să lucreze toate grupele mari de mușchi – picioarele, brațele, pieptul, umerii, abdomenul, șoldurile.

Ai grijă la dietă!

1. Mănâncă multe fructe și legume

Consumă cel puțin cinci porții de fructe și legume în fiecare zi. Ai grijă să incluzi o mare varietate de tipuri și culori de fructe și legume.

2. Mănâncă cereale și leguminoase bogate în fibre

Opțiunile bune pe bază de cereale includ fulgi de ovăz, orez brun și pâine din cereale integrale și semințe. Leguminoasele includ fasole uscată, năut, linte și mazăre.

3. Alege carne slabă și pește gras

Opțiunile de carne și pasăre mai sănătoase includ 95% carne de vită macră, mușchi de porc și pui sau curcan proaspăt fără piele. Soiurile de pește gras sunt bogate în acizi grași omega-3 și includ somonul, tonul și păstrăvul.

4. Obține grăsimi sănătoase din nuci, semințe și uleiuri

Consumul de grăsimi mononesaturate și polinesaturate sănătoase poate reduce riscul de boli de inimă. Sursele bune ale acestor grăsimi includ nucile (majoritatea soiurilor de nuci), arahidele, semințele (cum ar fi susanul, dovleacul și floarea soarelui) și avocado, precum și uleiurile de rapiță, măsline, șofran și floarea soarelui.

5. Limitează sarea și sodiul

Asociația Americană a Inimii recomandă consumul a nu mai mult de 1.500 de miligrame de sodiu în fiecare zi pentru o sănătate optimă a inimii. Cea mai mare sursă de sodiu din dieta majorității oamenilor sunt alimentele procesate. Conservele, sosurile, preparatele congelate, gustările ambalate și pâinea sunt adesea foarte bogate în sare.

6. Elimină grăsimea nesănătoasă

Grăsimile saturate și trans ar trebui să fie limitate în dieta ta. Sursele de grăsimi saturate includ carnea grasă și carnea de pasăre, produsele lactate bogate în grăsimi și uleiurile de nucă de cocos și de palmier.

Alimentele care conțin grăsimi trans sunt făcute cu uleiuri parțial hidrogenate, care trebuie evitate ori de câte ori este posibil. Acest ingredient se găsește adesea în deserturi ambalate și produse de patiserie, floricele de porumb la cuptorul cu microunde, pizza congelată, margarină și frișcă pentru cafea.

7. Limitează zaharurile adăugate

Zaharurile adăugate iau mai multe forme, inclusiv zahăr brun, sirop de porumb obișnuit sau bogat în fructoză, zaharoză, fructoză, glucoză, miere și sirop de arțar. Băuturile îndulcite și gustările ambalate, produsele de patiserie și bomboanele sunt principalele surse de zaharuri adăugate.

8. Ai grijă la consumul de alcool

Bărbații nu ar trebui să bea mai mult de două pahare pe zi, în timp ce femeile ar trebui să bea doar un singur pahar, potrivit CDC. Dacă poți, nu bea deloc alcool.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Lipsa acestui mineral crește riscul bolilor de inimă

9. Monitorizează-ți caloriile

Ar trebui să mănânci cantitatea potrivită de alimente pentru a menține o greutate corporală sănătoasă. Acest lucru va depinde de vârsta, sexul și nivelul de activitate, printre alți factori. Alegerea unor porții mai mici și mestecatul încet te pot ajuta să reduci caloriile și să te menții la o greutate sănătoasă.

Ce medicamente sunt recomandate pentru prevenirea atacului de cord

În funcție de istoricul tău medical, medicul îți poate recomanda și anumite medicamente pentru a reduce riscul de atac de cord.

De exemplu, dacă ai colesterolul ridicat, medicul îți poate prescrie o statină pentru a ajuta la scăderea nivelurilor de colesterol LDL („rău”) și trigliceridelor din sânge, ceea ce poate reduce riscul de ateroscleroză (acumularea de plăci în artere).

Medicamente precum inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), diureticele și beta-blocantele pot fi prescrise pentru a trata hipertensiunea arterială.

Comentarii: