In sezonul cald, petrecem mai mult timp in aer liber, in natura, ceea ce este extrem de benefic pentru sanatatea noastra. Totodata, insa, petrecerea timpului in natura ne expune unui pericol: muscaturile de capusa.
Muscatura de capusa nu numai ca iti da batai de cap,intrucat trebuie sa apelezi la ajutor de specialitate pentru a-ti fi scoasa capusa din piele, insa poate fi si extrem de periculoasa, unele capuse fiind purtatoare ale bacteriei Borrelia burgdoferi, bacterie care declanseaza boala Lyme.
Pentru a preveni muscatura de capusa si riscurile care vin odata cu aceasta, poti respecta, mai ales in sezonul cald, cateva reguli simple, recomanda nytimes.com.
Metode de prevenire a muscaturii de capusa
Foloseste un repelent impotriva capuselor inainte de a iesi din casa
In comert gasesti o sumedenie de produse care tin insectele la distanta. Foloseste un asemenea produs, fie el sub forma de crema, fie sub forma de spray, inainte de a petrece timp in natura.
Spre exemplu, daca stii ca vei merge la o plimbare in parc, ori daca mergi sa faci un gratar la padure, aplica neaparat un asemenea produs pe pielea expusa. Chiar daca ai pantaloni lungi, aplica produsul pe glezne, acolo unde pantalonul ti se poate ridica, permitand accesul capuselor.
CITEȘTE ȘI: Ține căpușele la distanță! 5 uleiuri esențiale ce VĂ POT FERI de mușcătura acestor insecte parazite
Apeleaza la o firma pentru dezinsectia curtii
Gazonul din gradina ta poate fi mediul ideal pentru capuse, mai ales daca ai animale de companie. Apeleaza, periodic, la o firma specializata in dezinsectii, pentru eliminarea capuselor din gradina ta.
Aplica un strat de permetrina pe incaltari, pe corturi, pe obiectele folosite in camping si chiar si pe haine – permetrina este o substanta insecticida, care ucide capusele, dar si alte insecte. Mai ales daca mergi in camping cu familia, foloseste permetrina pentru a acoperi suprafetele expuse popularii cu capuse, pentru a te asigura ca aceste insecte vor sta departe de tine si de familia ta.
Verifica-ti animalele de companie
Cainii sunt, in mod special, expusi muscaturilor de capuse. Animalul de companie poate aduce capuse in casa ta, asa ca trebuie sa il verifici cu regularitate. Apeleaza la ajutorul unui medic veterinar, care iti va oferi solutii care vor tine capusele departe de pielea prietenului tau necuvantator.
Acopera-ti pielea
Pantalonii indesati in sosete nu arata tocmai dragut, insa daca sanatatea ta depinde de asta, fa un efort si uita de stil. Cand petreci timp in padure sau la munte, in locuri cu vegetatie abundenta, asigura-te ca iti acoperi picioarele cu haine, pentru a reduce riscul de a te pricopsi cu una sau mai multe muscaturi de capusa. Da, este posibil sa iti fie cald, insa daca alegi materiale naturale precum inul, caldura nu iti va da mari batai de cap si vei fi ferit si de radiatiile UV.
Poarta haine deschise la culoare
Hainele pe care le porti atunci cand petreci timp in natura ar trebui sa fie mereu deschise la culoare pentru a-ti fi usor sa identifici capusele care se catara pe hainele tale.
„De acum pana la iarna, atunci cand iesiti afara, mai ales daca iesiti sa plimbati un animal de companie sau daca iesiti sa va plimbati in locuri unde exista vegetatie, ar trebui sa purtati pantaloni lungi si pantofi inchisi”, a precizat Kateryn Rochon, entomolog la Universitatea Manitoba din Canada.
Folositi produse de respingere a insectelor cu DEET (dietiltoluamid) atunci cand va plimbati in zone impadurite, a sugerat aceasta. Si, avand in vedere ca nicio metoda de protectie impotriva capuselor nu este infailibila, ar fi bine sa va verificati pe dumneavoastra, copiii si animalele de companie dupa ce ati petrecut timp in aer liber.
CITEȘTE ȘI: Te-au ciupit „tigrii platanului”? IATĂ ce trebuie să faci!
Uneori, capusele arata ca niste seminte de susan negru, a spus Rochon. Daca gasiti o capusa care nu s-a atasat, inlaturati-o rapid inainte sa apuce sa va muste. „Daca aceasta este atasata, folositi o penseta subtire pentru a o inlatura. Apoi dezinfectati zona muscaturii si treceti data in calendar, ca sa va amintiti cand ati fost muscat”, a spus aceasta intr-un comunicat de presa al universitatii. Dupa ce indepartati capusa, spalati-va pe maini cu apa si sapun.
„Apoi fiti atent ca dumneavoastra, copiii sau animalele de companie sa nu dezvolte simptome de infectare pe parcursul a 30 de zile de la inlaturarea capusei. Simptomele de infectare sunt asemanatoare cu cele de raceala, precum migrenele, febra si, in cazul bolii Lyme, eruptii cutanate cu un diametru de cel putin 5 centimetri, care in timp se extind”, a mai adaugat Rochon.
Ar fi bine sa pastrati capusa pentru a fi testata bacteriologic in cazul aparitiei simptomelor, a subliniat aceasta. Asezati capusa intr-un borcan uscat sau geanta cu fermoar si puneti-o in congelator pentru eventuale analize ulterioare.
Comentarii: