Ai grijă la tensiunea arterială: Problemele la rinichi care pot apărea ca urmare a acestei valori. Cardiologul rus Dr. Anna Korenevich spune că problemele la nivelul inimii și al vaselor de sânge sunt cauzate de o creștere constantă a tensiunii arteriale peste 140/90 mmHg. Medicul spune că la această valoare a presiunii apar și probleme renale.
„Creșterea prelungită a presiunii face ca vasele de sânge să devină fragile, casante, provoacă inflamarea pereților vaselor de sânge, ceea ce duce la creșterea plăcilor aterosclerotice, tromboză, atac de cord și accident vascular cerebral”, notează medicul, potrivit actualno.com.
CITEȘTE ȘI: Ce să NU bei dacă ai tensiunea mare: Băuturile de care trebuie să te ferești
Ea duce la tulburări de ritm cardiac și insuficiență cardiacă, deteriorează tubulii renali, ceea ce duce la insuficiență renală și la o creștere și mai mare a presiunii.
„Când observați pentru prima dată o tensiune arterială ridicată, trebuie să consultați un medic. Este important să țineți un jurnal al tensiunii arteriale dimineața și seara, timp de o lună. Dacă tensiunea este în mod constant sub 140/90, atunci totul este în regulă”, spune cardiologul. Hipertensiunea arterială, sau tensiunea arterială ridicată, este o afecțiune cronică în care presiunea în artere rămâne mai mare decât cea normală pentru o perioadă lungă de timp.
Principalul simptom al hipertensiunii este tensiunea arterială ridicată, care poate fi măsurată cu un aparat de tensiune arterială. Tensiunea arterială normală este de aproximativ 120/80 mmHg. În cazul hipertensiunii arteriale, presiunea poate fi constant crescută sau poate avea fluctuații periodice.
Hipertensiunea este adesea însoțită de dureri de cap, în special în regiunea occipitală. Cefaleea poate fi pulsatilă și se poate agrava la exerciții fizice sau stres. Hipertensiunea poate provoca amețeli, mai ales la mișcări bruște sau la schimbări de poziție a corpului.
Senzațiile de slăbiciune și oboseală sunt, de asemenea, frecvente. Dificultatea de respirație și scurtarea respirației apar adesea în cazul hipertensiunii, în special în timpul exercițiilor fizice sau al efortului fizic.
Persoanele cu hipertensiune arterială pot avea dureri sau disconfort în zona pieptului. Acest lucru se datorează deteriorării alimentării cu sânge a inimii. Hipertensiunea poate duce la agravarea pierderii vederii din cauza deteriorării vasculare.
CITEȘTE ȘI: Un medic a dezvăluit de ce crește tensiunea noaptea
Medicul vă împărtășește ce ar trebui să faceți pentru a reduce riscul de hipertensiune arterială.