Multi dintre noi rezista si cateva ore fara sa manance, insa sunt si persoane care simt ca trebuie sa consume mai mereu cate ceva. Senzatia de foame poate fi provocata de o multime de factori, inclusiv o dieta saraca in proteine, stres sau deshidratare.
Consumul unei cantitati suficiente de proteine este important pentru a tine sub control apetitul. Alimentele bogate in proteine dau senzatia de satietate, facandu-te sa consumi mai putine calorii in timpul zilei, potrivit clicksanatate.ro. Produsele animale (carnea, ouale), contin cantitati mari de proteine. Proteine au si unele produse lactate, inclusiv laptele si iaurtul, precum si legumele, nucile, semintele si cerealele integrale.
CITEȘTE ȘI: Ingredientul uzual care îți PROVOACĂ foamea în permanență /STUDIU
Somnul este necesar pentru functionarea corespunzatoare a creierului si a sistemului imunitar. Acesta ajuta si la reglarea ghrelinei, hormonul foamei. Lipsa somnului duce la niveluri mai ridicate de ghrelina, motiv pentru care s-ar putea sa te simti infometat atunci cand esti privat de somn. Un somn odihnitor regleaza leptina, un hormon responsabil de satietatea fiecaruia dintre noi. Prin urmare, incearca sa dormi cel putin opt ore neintrerupte in fiecare noapte.
Una dintre cele mai populare surse de carbohidrati rafinati este faina alba, care se gaseste in multe alimente de baza, cum sunt painea si pastele. Si bomboanele si produsele de panificatie, bogate in zahar, sunt si ele considerate carbohidrati rafinati. Pentru ca nu contin fibre, organismul le digera foarte repede. Acesta este motivul principal pentru care iti este mereu foame daca mananci multi carbohidrati rafinati. Pentru a reduce consumul de carbohidrati rafinati, consumca cat mai multe legume, fructe si cereale integrale. Fiind bogate in fibre, acestea ajuta la tinerea sub control a senzatiei de foame.
Organismul are nevoie de apa. Acesta o foloseste pentru majoritatea proceselor, printre care si transportul oxigenului si al substantelor nutritive la celulule. In plus, apa reduce pofta de mancare atunci cand este consumata inainte de masa. Senzatia de sete poate fi confundata cu senzatia de foame. Daca simti ca-ti este mereu foame, poate fi de ajutor sa bei un pahar sau doua de apa ca sa-ti dai seama daca nu esti cumva insetat si nu infometat. Pe langa apa, este important sa incluzi in alimentatie si produse bogate in apa, precum castraveti, rosii, pepene rosu, cirese etc.
Obiceiul de a manca in fata calculatorului sau cu telefonul in mana poate fi daunator pentru sanatate. Acesta este asociat cu un apetit mai mare, cu un aport crescut de calorii si cu cresterea in greutate. Asta se intampla pentru ca atunci cand esti distras se diminueaza gradul de constientizare a alimentelor consumate.
CITEȘTE ȘI: Cum să manânci mai puțin: trucuri pentru a fi mai deștept decât foamea
Persoanele care fac frecvent miscare ard multe calorii. Asta este valabil mai ales daca faci in mod regulat exercitii de intensitate ridicata sau te angajezi in activitati fizice pentru perioade lungi de timp, cum ar fi pregatirea pentru un maraton. Cercetarile au aratat ca cei care fac regulat miscare tind sa aiba metabolismul mult mai rapid, ceea ce inseamna ca ei ard mai multe calorii in repaus decat aceia care au un stil de viata sedentar. Poti preveni excesul de foame daca incluzi in alimetatie produse bogate in fibre, proteine si grasimi sanatoase.
Studiile au aratat ca alcoolul poate inhiba hormonii care reduc pofta de mancare, cum este leptina, mai ales cand este consumat inainte de masa. Din acest motiv, este posibil sa-ti fie adesea foame. Nu numai ca alcoolul stimuleaza apetitul, dar poate afecta si partea creierului care controleaza judecata si controlul de sine. Asta te determina sa mananci mult mai mult, indiferent de cat de flamand esti.