”În timpul nopţii este comun ca ritmul cardiac să scadă la sub 60 de bătăi pe minut?” relatează specialiştii de la Institutul Fundeni din Bucureşti pe o reţea de socializare? Este normal? Vrem să ”profităm” de curiozitatea dumneavoastră pentru acest subiect şi să vă întrebăm ”Cum staţi cu inima, mai ales pe căldura asta?”, ”Şi în special în vremurile astea?”, ”Când aţi făcut ultimul control medical de rutină?”
Da, dacă aveţi curiozitatea să măsuraţi pulsul unei persoane care doarme noaptea puteţi constata că pulsul poate să scadă sub 60 de bătăi pe minut. Este oare o problemă de sănătate? ”În timpul nopţii metabolismul încetineşte, iar sistemul nervos parasimpatic, care moderează ritmul inimii, este mai activ decât în timpul zilei. Acest lucru este perfect normal şi ajută la relaxarea profundă a organismului” explică specialiştii de la Institutul Clinic Fundeni.
CITEȘTE ȘI: ATENŢIE la pulsul crescut – Pericol de AVC! Care sunt valorile normale
Inima bate de aproximativ 115.000 pe zi? Care este pulsul normal? Valorile considerate în norme sunt diferite la copii şi adulţi.La copiii cu vârste între 6 şi 15 ani: 100 de bătăi pe minut. După 18 ani, puls normal este considerat atunci când se înregistrează între 60 şi 100 de bătăi pe minut.
Vă reţinem în continuare atenţia cu câteva informaţii despre sănătatea inimii utile. Cardiologia este ramura medicală ce se ocupă cu studiu funcţionării cordului, al bolilor care ating cordul şi vasele sangvine. Dacă simţiţi că inima vă dă semnale de tipul puls neregulat sau dureri în piept este cazul să mergeţi de urgenţă pentru un consult.
O consultaţie la medicul cardiolog, constă în anamneză, o conversaţie cu pacientul, în care sunt prezentate simptomele pacientului, momentul în care au debutat, detalii despre conjuctura în care apar. Se asemenea, este important să menţionaţi dacă aveţi rude de gradul 1 cu probleme cardiovasculare.
Pentru medicul cardiolog este important să ştie dacă au primit diagnostice de boli cardiovasculare rudele de sex masculin sub 55 de ani pentru şi respectiv sub 60 de ani rudele de sex feminin. Deci, înainte de o vizită de rutină la medicul cardiolog, este bine să aveţi notate acest tip de informaţii.
CITEȘTE ȘI: Aveți PULSUL MARE? Iată ce DIETĂ trebuie să urmați
În cadrul unui consult cardiologic de rutină se efectuează şi interpretarea unui traseu ECG în 12 derivaţii ce aduce informaţii privind activitatea electrică a inimii (ritmul cardiac). De asemenea, cu ajutorul acestui test se pot colecta date despre sănătatea inimii. Alte teste şi investigaţii cardiologice sunt ecocardiografia transtoracică, Holter ECG şi TA, ecografia Doppler, ECG de efort, IRM cardiac.