Fierul este implicat în numeroase procese din corpul nostru, sinteza hemoglobinei și transportul oxigenului către celule și țesuturi fiind numai câteva dintre acestea. Și, din păcate, carența de fier este comună mai ales femeilor aflate la vârsta reproducătoare, cauzată de pierderile de sânge din timpul menstruației.
Cum îți dai seama că suferi de lipsă de fier sau de anemie? Destul de dificil, spun experții, deoarece simptomele pot fi adesea bizare. Alături de starea de slăbiciune și de amețeala la care te-ai aștepta deja, iată și alte semne ciudate că ai mare nevoie de fier în organism!
Ai lipsă de fier? 6 moduri ciudate prin care organismul te înștiințează
Suntem obișnuite să asociem lipsa de fier cu paloarea facială sau cu faptul că ne simțim complet secătuite de energie, dar știai că sunt și alte semnale ale problemei cu care te confrunți? Unele dintre simptomele carenței acestui mineral sau ale anemiei pot părea de-a dreptul bizare, în timp ce altele te duc cu gândul la cu totul alte afecțiuni decât o banală (în aparență) lipsă de fier, scrie divahair.ro.
CITEȘTE ȘI: Ouăle care nu trebuie să îți lipsească din alimentație: Sunt bogate în fier și potasiu și reduc colesterolul
Iată prin ce modalități bizare îți poate comunica organismul tău că este cazul să îi crești rezervele de fier!
Suferi de sindromul picioarelor neliniștite
Nu confunda această afecțiune cu faptul că bați din picior atunci când ești plictisită sau neliniștită; dacă primul simptom este un sindrom în toată regula, cel de-al doilea se manifestă numai în anumite situații. Sindromul picioarelor neliniștite devine chinuitor mai ales seara, existând posibilitatea să te trezești în mijlocul nopții și să simți că nu mai ești capabilă să îți oprești picioarele.
Pofte ciudate, de non-alimente
Pica reprezintă o tulburare care implică pofta de nestăpânit de a mânca lucruri ciudate, non-alimentare, așa cum e gheața (cel mai frecvent), dar și pietrele, vopseaua, lutul, cenușa, detergentul de rufe sau bicarbonatul de sodiu. Mulți experți pun aceste pofte pe seama lipsei de fier, dar Pica poate să mai apară și în timpul sarcinii, dovedindu-se extrem de periculoasă atât pentru mămică, cât și pentru copil.
Gingii și unghii deschise la culoare
Chipul palid caracteristic unei persoane anemice este însoțit și de semne mai puțin vizibile, așa cum sunt gingiile sau unghiile deschise la culoare. Explicația este aceea că lipsa celulelor roșii și a oxigenului are efect și asupra aspectului, iar sângele nu mai irigă așa cum trebuie pielea și celelalte țesuturi.
Aritmie
Aritmia cardiacă este reprezentată de bătăi neregulate ale inimii, fie prea lente, fie prea agitate. De data aceasta, motivul este legat de faptul că inima trebuie să lucreze mai mult ca să pompeze sânge, ceea ce poate afecta starea ei de sănătate. Netratată, aritmia poate să conducă la infarct, tocmai de aceea este musai să îți verifici nivelurile de fier din sânge.
Depresie și anxietate
Sunt tot mai multe voci care insistă că depresia și anxietatea pot fi puse și pe baza unei carențe de minerale sau de vitamine, fierul aflându-se pe primele locuri. Practic, chiar simptomele caracteristice carenței de fier sau anemiei pot determina apariția acestor tulburări psihice: dificultățile de somn, aritmia, oboseala sau starea de neliniște. Însă lipsa fierului afectează și în mod direct funcționarea sistemului nervos, privând creierul de oxigen, astfel că poate conduce la aceste afecțiuni atât de periculoase.
Căderea părului
Este normal să pierdem circa 100 de fire de păr pe zi, dar atunci când smocuri întregi te părăsesc în chip catastrofal, e clar că la mijloc e ceva mai grav decât alternanța etapelor de creștere a fibrei capilare. Dat fiind faptul că, atunci când are de-a face cu o carență, organismul își dozează cu mare atenție resursele, și părul nu este prezent pe lista scurtă a organelor indispensabile supravieţuirii, foliculii nu vor mai primi oxigen. Astfel se explică de ce pierzi atâta păr atunci când ești anemică.
CITEȘTE ȘI: Alimentele care ajută la reglarea hemoglobinei: Te ajută să previi carența de fier
Cauzele lipsei de fier
Am văzut care sunt câteva dintre semnele bizare că te confrunți cu lipsă de fier sau că ești anemică, să trecem acum în revistă și principalele motive pentru care te poți regăsi în această situație. Iată despre ce e vorba!
- pierderile de sânge: fie că suferi de hemoragii interne din cauza unor accidente sau boli (hernie, ulcer, polipi pe colon sau cancer colorectal) sau ești la menstruație, poți ajunge să suferi de lipsă de fier;
- o dietă săracă în fier: îți amintim că acest mineral se regăsește în carne, ouă, legume cu frunze verzi și alimente fortificate cu fier;
- dificultăți de absorbție a fierului caracteristice unor afecțiuni precum boala celiacă sau prezente dacă ai trecut printr-o operație de micșorare a stomacului;
- sarcina.
În categoriile de risc pentru deficiență de fier sau anemie se mai află și femeile aflate la vârsta reproducătoare, copiii mici sau bebelușii, vegetarienii și cei care donează sânge în mod frecvent.
Comentarii: