NUTRITIE SANATATE

Ajută-ţi ficatul după mesele copioase de sărbători! Cele mai bune ceaiuri pentru detoxifiere

lovejoysrestaurant.com

Detoxifierea este recomandata persoanelor care fumeaza, consuma alcool frecvent, isi administreaza anumite terapii cronice pentru afectiuni cardiace, vasculare, renale, hepatice, hormonale, sistemice etc. sau celor lucreaza intr-un mediu in care sunt expuse substantelor chimice. Curele de detox sunt recomandate in special primavara si toamna, insa detoxifierea poate fi realizata, pe durate de 3-4 zile, o data la 2-3 luni.

Despre procesul de detoxifiere

Detoxifierea este un procedeu de curatare a organismului si de eliminare a toxinelor stocate in tesuturi sub diferite forme, in conditiile in care ficatul sau rinichii nu functioneaza normal, precum in cazul diverselor afectiuni cronice. Este un fel de restart pentru organele noastre, care timp de cateva zile fac pauza de la alimentele daunatoare si de la un stil de viata nepotrivit, scrie doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Arme împotriva răcelii: Ceaiurile mai puţin cunoscute care întăresc sistemul imunitar

Cum ne ajuta ceaiurile pentru detoxifiere

Detoxifierea se poate face cu ajutorul ceaiurilor, a sucurilor sau a unui regim bine pus la punct, cu accent pe anumite fructe si legume. In general, detoxifierea se bazeaza in mare parte pe un aport foarte mare de lichide, sub diferite forme, care sa restabileasca nivelul de hidratare a organismului si sa favorizeze lupta cu toxinele.

Detoxifierea cu ajutorul ceaiurilor nu este recomandata ca dieta de sine statatoare, pentru ca ceaiurile nu sunt foarte bogate in nutrientii necesari desfasurarii functiilor normale ale organismului. Insa ele pot fi utilizate ca si completare intr-o dieta de detoxifiere sau pot fi baute regulat, de cateva ori pe saptamana. In acest mod, va asigurati ca luptati cu radicalii liberi putin cate putin si, mai mult decat sa eliminati toxinele atunci cand acestea se acumuleaza, creati de la inceput o bariera care impiedica patrunderea lor in organism.

Cura de detoxifiere cu ceaiuri trebuie sustinuta si de mult sport, care favorizeaza transpiratia si, implicit, eliminarea toxinelor. Desi poate avea si efecte care sa va surprinda placut, cum este pierderea unor kilograme, detoxifierea nu trebuie realizata pe perioade mai lungi de 10 zile, de cel mult 2-3 ori pe an.

Ceaiuri indicate pentru detoxifiere

Ceaiul verde

Este infuzia minune, cu o lista nesfarsita de beneficii. Unul dintre ele este si detoxifierea, datorata continutului foarte mare de antioxidanti. Este si un tonic excelent, util atunci cand dieta de detoxifiere pe care o urmati va face sa va simtiti lipsite de energie.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul de armurariu – băutura care ajută ficatul să se regenereze

Ceaiul de ghimbir

Are o aroma puternica, insa este unul dintre cele mai bune remedii pentru un organism bombardat cu toxine, din alimentatie sau stilul de viata. Este bogat in antioxidanti, are efecte benefice asupra tractului digestiv, distruge bacteriile si virusurile si sustine sistemul imunitar. Poate fi combinat cu cateva picaturi de lamaie sau cu ceai de papadie, ambele sporindu-i efectele curative.

Ceaiul de anghinare

Este recomandat persoanelor care au o sensibilitate hepatica si in cazul carora detoxifierea trebuie sa se concentreze in special pe ficat. Anginarea sustine refacerea ficatului, il ajuta sa elimine toxinele si sustine activitatea vezicii biliare.

Ceaiul de musetel cu menta

Este util nu atat pentru detoxifiere, ci cat pentru simptomele neplacute cu care va puteti confrunta pe parcursul ei. Musetelul si menta calmeaza arsurile si disconfortul gastric, reduc senzatia de foame si de greata.

Rooibos

Este un ceai delicios, a carui compozitie il face perfect pentru o cura de detoxifiere: antioxidanti polifenolici si flavonoide, fier, potasiu, calciu, flor, cupru, magneziu, mangan, zinc si acizi alfa. Infuzia din Rooibos incetineste procesul de imbatranire, sustine lupta organismului cu radicalii liberi si favorizeaza digestia.

Ce alte ceaiuri sunt indicate pentru a ajuta la eliminarea toxinelor din ficat

Feniculul – Pentru detoxifierea corpului, poti apela si la remediile din fenicul. Feniculul poate functiona ca un agent care „curata” sangele si ca un bun diuretic, care mentine rinichii sanatosi si ficatul sanatos. Feniculul poate elimina toxinele care se afla in aceste organe. Retine, insa, inainte de a incerca oricare dintre aceste ceaiuri, cere sfatul medicului curant, pentru a evita situatiile neplacute.

Ceaiul de fenicul este facut din semintele plantei de fenicul. Acest ceai a fost asociat cu multe beneficii pentru sanatate, datorita concentratiilor mari de fitonutrienti, vitamine, minerale si compusi volatili. In plus, ceaiul facut din seminte de fenicul ajuta si la imbunatatirea digestiei.

Ce masuri poti lua pentru a-ti proteja ficatul impotriva afectiunilor hepatice

Limiteaza consumul de alcool – nu uita ca alcoolul este o toxina de care ficatul tau este responsabil, el trebuie sa o elimine, iar cand consumi alcool in exces, acesta poate dauna ficatului tau.

Vaccineaza-te impotriva hepatitelor – hepatita este o afectiune a ficatului cauzata de un virus. Daca ai un risc crescut de hepatita, discuta cu medicul tau si intreaba-l despre cum te poti vaccina mai repede impotriva hepatitelor A si B.

CITEȘTE ȘI: Descoperire surprinzătoare despre băutorii de cafea şi de ceai: Gusturi determinate genetic

Nu combina niciodata alcoolul cu medicamentele, indiferent de tip – Ficatul tau trebuie sa proceseze medicamentele pe care le iei, fie ca este vorba de cele prescrise de medicul tau ori de cele eliberate fara prescriptie medicala. Alege-le cu mare atentie si discuta cu medicul tau daca ai alternative, care sa nu iti atace ficatul.

Foloseste prezervativul – Lichidele corporale pot transmite virusuri, asa ca cel mai important este sa practici sexul protejat.

Comentarii: