X

Alergia solară, pericolul care ne pândește vara. Ce spun specialiștii, detaliile care ne spun cât de gravă este această afecțiune

Pielea este cel mai mare organ al nostru şi funcţionează ca un scut protector. Însă știm cu siguranță că nu este impenetrabil, aşa că are nevoie de protecţie împotriva factorilor externi. Mai mult, din când în câne, este necesară o evaluare care pe timpul verii ar trebui să fie permanentă, pentru că atunci creşte riscul de apariţie a celui mai frecvent tip de cancer la nivel mondial – cel de piele.

Expunerea excesivă la ultraviolete poate determina şi apariţia altor afecţiuni cutanate, cum ar fi hiperpigmentarea pielii (sau petele pigmentare), urticaria solară sau keratozele actinice.

Despre arsurile solare, specialiștii susțin în ziarul Adevărul că pot fi mult mai înşelătoare decât cele termice şi asta pentru că agresează pielea înainte să apară roşeaţă sau durere. Poate tocmai de aceea multe persoane nu iau în calcul avertizările medicilor cu privire la expunerea la soare în orele de vârf, în care ultravioletele sunt periculoase, chiar și cu protecţie solară. Pielea suferă deja daune şi în stadiile iniţiale ale arsurilor solare, înainte să apară senzaţia de usturime şi de piele iritată, roşie, care se exfoliază.

Citește și: 12 etape care preced sindromul burnout. Vezi în ce stadiu te afli

Cum să evitați alergia la soare

Expunerea excesivă la soare sau la temperaturi ridicate în intervalul orar 12:00-16:00 poate provoca urticarie solară, urticarie termică. Este vorba de o reacţie alergică care apare imediat după expunerea solară şi dispare repede dacă persoana în cauză nu mai stă la soare.

„Chiar dacă formează o peliculă protectoare la nivelul pielii, produsele cu SPF nu protejează sută la sută împotriva radiaţiilor ultraviolete, aşa că cel mai bun remediu pentru a reduce neplăcerile alergice – erupţii cutanate, mâncărimi – este evitarea soarelui în orele de vârf, în cazul celor care se confruntă cu alergii solare. Alergia solară nu mai este o afecţiune rară, ca în trecut, ci se întâlneşte tot mai des, chiar şi la persoanele cu pigment închis la culoare”, afirmă medicul dermatolog Lucian Russu.

În mod normal, erupţiile trec de la sine, la câteva minute după ce persoana în cauză s-a adăpostit la umbră, dar în cazuri grave, necesită tratament de specialitate, putând fi nevoie inclusiv de spitalizare. „În cazul alergiilor solare se poate ajunge la tratamente cu necesitate de spitalizare, fiind considerate urgenţe medicale”, conchide medicul.

sursa: adevarul.ro

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro