Accidentul vascular cerebral (AVC), atacul de cord (infarc miocardic) si bolile cardiovasculare – toate acestea pot fi cauzate de nivelurile mari ale colesterolului „rau“. Cu toate acestea, cresterea nivelului colesterolului „bun“ in sange cu ajutorul anumitor alimente poate reduce riscul, asa ca e important sa cunosti „aliatii“ care te ajuta sa iti mentii inima sanatoasa.
Colesterolul este o substanta grasa esentiala pentru buna functionare a organismului. Chiar daca este in mare parte produs de ficat, colesterolul se poate gasi si in anumite alimente. El este transportat in sange de proteine, iar cand cele doua se combina, se numesc lipoproteine. Colesterolul HDL sau colesterolul „bun“ transporta colesterolul din celule si inapoi catre ficat, acolo unde este descompus ori este eliminat din corp, ca un produs rezidual sau „deseu toxic“ care nu mai are ce sa caute in organism, scrie doc.ro.
Cu toate acestea, daca exista o cantitate prea mare de colesterol pe care celulele trebuie sa o foloseasca, adeseori din cauza unei diete nesanatoase si din cauza fumatului, acest colesterol se poate depune pe peretii arterelor si vaselor de sange.
CITEȘTE ȘI: Mai mult decât un simplu aliment: Condimentul care scade colesterolul şi previne demenţa
Acest lucru duce la aparitia colesterolului LDL (colesterolul „rau“) si poate creste riscul de accident vascular cerebral, atac de cord si riscul de ingustare a arterelor (cunoscut si sub numele de ateroscleroza). Cu cat nivelul colesterolului „bun“ este mai mare, cu atat mai bine, deoarece acesta are un efect antioxidant si antiinflamator si este asociat cu o parte din protectia necesara in cazul bolilor cardiovasculare. Consumand anumite alimente sanatoase, poti creste nivelul acestui tip de colesterol „bun“.
Migdalele
Aceasta veste buna a fost scoasa la iveala de un studiu de la Universitatea Penn State, care spune ca o mana de migdale, consumata in fiecare zi, creste nivelurile colesterolului „bun“. Consumul de migdale a reusit, totodata, sa imbunatateasca functia colesterolului HDL cu 6,4% in randul participantilor care aveau o greutate normala.
Uleiul de masline
Cercetarile au aratat ca acest tip de ulei creste atat nivelul colesterolului HDL (high-density lipoproteins, adica lipoproteine cu densitate inalta/mare), insa scade si inflamatia cauzata de colesterolul LDL (low-density lipoprotein, adica lipoproteine cu densitate joasa/mica).
Cerealele integrale
Cand spunem cereale integrale, aceasta categorie include painea integrala (din grau integral), orezul brun si taratele (de grau, de ovaz, de orez, etc). Beneficiile in cazul colesterolului „bun“ se datoreaza continutului ridicat de fibre dietetice (sau alimentare).
Pestele gras
Oamenii de stiinta au descoperit ca pestele gras poate sa scada nivelul colesterolului LDL si sa creasca in acelasi timp colesterolul „bun“ / HDL. Acizii grasi Omega-3 responsabili de aceasta crestere se gasesc in somon, macrou, ton si sardine. Este foarte important, asadar, sa mananci peste care are un continut mare de acizi grasi Omega-3. Acestia te vor ajuta sa iti cresti valorile colesterolului HDL („bun”). Totodata, iti protejeaza inima de cheagurile de sange care se pot forma si de inflamatie si iti reduc riscul de infarct miocardic. Incearca sa mananci peste gras de doua ori pe saptamana.
Vinul rosu
Cercetarile au demonstrat ca, prin consumul unor cantitati moderate de vin rosu (un pahar pe zi, in cazul femeilor, si doua pahare pe zi, in cazul barbatilor), acesta creste nivelul colesterolului HDL. In plus, s-a constatat ca vinul rosu scade riscul de boli cardiovasculare.
Ai nevoie de grasimi bune
Grasimile trans sunt cele pe care trebuie sa le eviti, iar acestea se gasesc, de regula, in biscuiti, prajituri din comert, produse de la fast food si unele margarine. Poti inlocui aceste grasimi cu grasimi sanatoase, mononesaturate si polinesaturate, cum ar fi:
– uleiul de masline, uleiul de rapita, uleiul de floarea-soarelui
– nucile
– semintele
– pestele gras.
CITEȘTE ȘI: Planta care purifică ficatul şi scade colesterolul. Cum trebuie consumată
Alege cat mai multe cereale integrale si include-le in dieta ta si alege alimente care sunt bogate in fibre solubile, pentru ca acestea te pot ajuta sa iti reduci nivelul colesterolului. Cateva exemple in acest sens sunt:
– fulgii de ovaz
– fasolea boabe
– leguminoasele
– lintea
– nucile de diverse soiuri
– fructele si legumele.
Consumand mai multe fructe, legume si cereale integrale este o alegere mai buna decat sa mananci alimente ce contin mult zahar si multe grasimi saturate. Nu uita ca grasimile saturate si grasimile trans iti pot creste nivelul colesterolului total si nivelul colesterolului „rau”, ceea ce iti creste riscul ca depozitele de grasimi sa se depuna in arterele tale.
Grasimile saturate (cele pe care trebuie sa le eviti) se gasesc in: unt, untura, carnuri grase, branza, torturi si prajituri, biscuiti, ulei de palmier si de cocos.
Comentarii: