Pneumonia este o afectiune pulmonara cauzata de infectia cu virusuri, bacterii sau fungi. Cele mai frecvente pneumonii in randul adultilor sunt cele de natura bacteriana. Aceasta afectiune poate fi tratata cu usurinta, insa daca este neglijata, riscul de complicatii este foarte mare.
Alveolele pulmonare sunt inflamate din cauza pneumoniei, dar si pline de lichid, ceea ce ingreuneaza respiratul si provoaca accese de tuse violente, potrivit doc.ro.
In functie de tipul de pneumonie cu care este diagnosticat pacientul, medicul recomanda un anumit tratament medicamentos. Antibioticele sunt recomandate in caz de pneumonie bacteriana. Medicamentele si siropurile expectorante si antitusive, precum si antiinflamatoarele, pot fi de asemenea recomandate pacientilor care sufera de pneumonie.
Pe langa tratamentul recomandat de medic, pacientul poate folosi si remedii naturiste, care sporesc eficacitatea medicamentelor si accelereaza procesul de vindecare, ameliorand totodata simptomele resimtite de pacient.
CITEȘTE ȘI: ATENȚIE la antibiotice: Cele mai grave reacții adverse care pot să apară
Ce remedii naturiste pot fi folosite in tratarea pneumoniei
Ceaiul de fenicul
Ceaiul preparat din seminte de fenicul ajuta la curatarea mucusului de la nivelul cailor respiratorii, care ingreuneaza respiratia si accentueaza tusea. Acesta poate reduce si temperatura corpului, fapt important in cazul pacientilor care au febra.
Gargara cu apa salina
Gargara cu apa calduta, in care ai dizolvat putina sare, va curata mucusul de la nivelul gatului, calmand totodata si iritatia din gat.
Ceai de turmeric
Prepara o ceasca de ceai de turmeric, care are proprietati antiinflamatoare si calmeaza durerile, mai ales pe cele resimtite in piept de catre pacientii cu pneumonie. Poti prepara acest ceai fierband 1 lingurita de turmeric intr-un ibric cu apa. Dupa 10 minute, strecoara ceaiul si consuma-l inainte sa se raceasca.
Ceai de menta
Un alt ceai recomandat pacientilor care sufera de pneumonie este cel de menta. Menta are un efect calmant asupra tractului respirator superior, ameliorand astfel simptomele cauzate de pneumonie.
Inhalatii
Inhalatiile cu aer caldut vor dilata caile respiratorii, ajutand pacientul sa respire mai bine. Fa inalatii cu aburi deasupra unei oale cu apa fierbinte ori in baie, dupa ce ai umplut cada cu apa la o temperatura crescuta.
Ulei de oregano
Uleiul esential de oregano are proprietati antivirale, antibacteriene, dar si antifungice, care pot fi de mare ajutor pacientului diagnosticat cu pneumonie.
Ceai de ghimbir
Ghimbirul stimuleaza eliminarea toxinelor din organism, are efecte antiinflamatoare si calmeaza totodata spasmele. Poti prepara un ceai de ghimbir pe care sa il consumi caldut – acesta va ameliora durerile resimtite in zona pieptului sau in spate.
Baie cu apa calduta
O baie in cada plina cu apa calduta va ajuta pacientul cu pneumonie sa scada temperatura corpului, atunci cand are febra. E foarte importanta si hidratarea in caz de febra, asa ca pacientul trebuie sa consume cat mai multe lichide, fie ca vorbim despre apa, ceaiuri sau supe.
Alte recomandari de pret in caz de pneumonie:
Bea cel putin 8 pahare de apa pe zi pentru a ajuta plamanii sa elimine mucusul format, dar si pentru a preveni deshidratarea in caz de febra
CITEȘTE ȘI: Ceaiul pe care trebuie îl bei la prima oră: Este foarte amar, dar face minuni pentru sănătate
Odihneste-te suficient – somnul e foarte important in cazul oricarei boli, insa mai ales pentru afectiunile pulmonare intrucat respiratia problematica oboseste pacientul
Adopta o dieta sanatoasa si echilibrata, care sa mentina organismul puternic
Este esential ca remediile naturiste sa fie folosite in completarea tratamentului recomandat de medic, pentru evitarea aparitiei complicatiilor.
Daca tratamentul nu da rezultate in cateva zile, e obligatoriu sa mergi la medicul pneumolog din nou, pentru a te asigura ca iei tratamentul asa cum trebuie si ca te afli pe calea vindecarii.
Intrucat pacientii care au avut pneumonie sunt mai expusi riscului de a face din nou, e important ca acestia sa fie mai atenti, sa nu se expuna infectarii.
Comentarii: