NUTRITIE SANATATE

Alimentația în vremea coronavirusului: Ce să mănânci pentru a avea un moral ridicat

adevarul.ro

În această perioadă dificilă, izolarea la domiciliu poate creşte riscul de depresie, dar putem preveni acest lucru având o alimentaţie corectă. Anumite alimente sunt renumite pentru capacitatea lor de a ne reda buna-dispoziţie, chiar dacă dovezile ştiinţifice nu sunt concludente la acest capitol.

Cert este însă că lipsa substanţelor nutritive poate avea un impact şi asupra stării noastre de bine.

De aceea, este indicat să consumăm alimente cât mai bogate în proteine, antioxidanţi, vitamine şi minerale, substanţe care ne feresc de diverse probleme de sănătate, dar ne ridică şi moralul.

Desigur, dacă stările depresive persistă, nu te baza pe alimente că vor face minuni, ci solicită ajutor medical de specialitate. Iată mai jos câteva alimente care au potenţialul de a ne ridica moralul în această perioadă de restricţii!

CITEȘTE ȘI: Suplineşte lipsa razelor solare! Alimentele care îți asigură vitamina D în timpul izolării la domiciliu

Un mic dejun echilibrat

Cea mai importantă masă a zilei este micul dejun, aşa că trebuie să te asiguri că mănânci alimente săţioase şi pline de substanţe nutritive, care îţi menţin buna-dispoziţie pe parcursul zilei. Printre acestea se numără iaurtul, ouăle, cerealele integrale, fructele şi legumele, potrivit csid.ro.

Un mic dejun bine alcătuit ajută la ridicarea moralului, îmbunătăţeşte memoria şi puterea de concentrare şi creşte nivelul de energie.

Mai mult peşte!

Consumul a 2-3 porţii de peşte pe săptămână este indicat nu doar pentru menţinerea sănătăţii inimii, ci şi pentru ridicarea moralului. Acizii graşi Omega 3 din peşte, în special somon, ajută la menţinerea sănătăţii creierului, arată un studiu recent.

De asemenea, studiul a relevat că gravidele care au niveluri scăzute de Omega 3 în timpul sarcinii au tendinţa să cadă victime ale depresiei postpartum.

Însă nu doar peştele gras este o sursă bogată în acizi Omega 3. Aceştia se găsesc din abundenţă şi în seminţe de in, ulei de rapiţă, conopidă, fasole roşie, broccoli sau iarbă grasă.

Seleniul, un mineral benefic pentru creier – sardine, muschiul de porc, fasolea

Nivelul optim de seleniu în organism ajută la buna funcţionare a creierului şi previne stările depresive.

Printre alimentele bogate în seleniu recomandate pentru ridicarea moralului se numără: nucile braziliene, scoicile, tonul, sardinele, muşchiul de porc, crabul, pastele, carnea de pui, de miel, seminţele de floarea-soarelui, pâinea integrală, orezul brun, ovăzul, ouăle, branza tofu, fasolea pinto, iaurtul şi brânza cu conţinut redus de grăsime.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care ajută la detoxifierea plămânilor

Nutrienţi care cresc producţia de serotonină, hormonul fericirii – mozzarella, ciuperci, sfecla roșie

Serotonina este un neurotransmiţător care transmite „mesajele de bine” către creier, aşa că este important să consumi alimente care să sporească producţia acestui hormon.

Printre compuşii care pot influenţa nivelul de serotonină la nivelul creierului se numără:

Triptofanul – un aminoacid care se găseşte în carne de curcan, de vită, miel sau porc, seminţe de dovleac, soia, mozzarella, parmezan, brânză cheddar etc.

Carbohidraţii complecşi – se găsesc în fructe de pădure, pâine, paste şi cereale integrale, orez brun, fasole albă, roşie sau pestriţă, mazăre, linte, varză, conopidă, spanac, urzici, salată verde, ardei, roşii, morcov, dovleac, sfeclă, vinete, fulgi de ovăz, sparanghel, broccoli, ţelină, ciuperci etc.

Acidul folic (vitamina B9) – acesta este esenţial pentru buna funcţionare a creierului şi joacă un rol important în sănătatea mintală şi emoţională. Printre alimentele bogate în acid folic amintim: soia, lintea, fasolea, broccoli, sparanghelul, sucul de portocale, sfecla roşie, papaya, varza de Bruxelles, brânza tofu.

Comentarii: