Alimentația pentru cei peste 60 de ani: Obiceiurile alimentare care le distrug sănătatea

Alimentația pentru cei peste 60 de ani: Obiceiurile alimentare care le distrug sănătatea. La vârsta de 60 de ani, corpul uman trece prin multe schimbări, așa că este important să îl monitorizați cu atenție. Ar trebui să evitați anumite obiceiuri care nu pot decât să dăuneze. Acest lucru este raportat de nutriționistul Dr. Kara Landau și enumeră 7 obiceiuri alimentare care ar trebui evitate peste această vârstă.

Alimentația pentru cei peste 60 de ani: Obiceiurile alimentare care le distrug sănătatea

Insuficiența prebioticelor în dietă

Nutriționistul Kara Landau spune că prebioticele sunt nutrienți care hrănesc bacteriile intestinale bune.

„Pe măsură ce îmbătrânim, diversitatea intestinală scade în mod natural, iar acest lucru poate avea un impact negativ asupra multor aspecte ale sănătății, inclusiv asupra hormonilor responsabili pentru sațietate, controlul greutății și sănătatea metabolică generală”, notează expertul.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care ne fac mai proști: Ne afectează vigilența, memoria și starea de spirit

Alimentele bogate în prebiotice, precum ceapa, usturoiul, cartofii și orezul fierte și apoi răcite, leguminoasele și lintea și nucile precum caju și fisticul sunt capabile să mențină conținutul de bacterii benefice din intestin.

Consumul prea multor dulciuri

„Zahărul intră în alimentație mai des decât v-ați putea imagina. Acesta poate proveni din zahărul adăugat în sosurile și dressingurile preparate. Asigurați-vă că analizați ingredientele produselor înainte de a le cumpăra”, spune specialistul.

Aport insuficient de acizi grași Omega-3

„Este important să includeți în mod conștient mai mulți acizi grași omega-3 sănătoși și să căutați alimente cu steroli vegetali adăugați, cum ar fi peștele gras, alimentele pe bază de alge, nucile și semințele de in. Astfel de alimente sunt bune pentru inimă și pot menține niveluri normale de colesterol în organism”, sfătuiește expertul.

Aport insuficient de proteine

Consumul suficient de proteine în dietă este important la orice vârstă. Acest lucru se datorează faptului că poate ajuta la menținerea masei musculare, a forței, a sănătății oaselor și este una dintre cele mai bune modalități de a vă ajuta să pierdeți în greutate. Persoanele de peste 60 de ani sunt mai predispuse la pierderea masei musculare, iar consumul insuficient de proteine în timpul zilei poate accelera acest proces. Așa că merită să includeți mai multe alimente precum ouă, somon, carne de vită, pui sau curcan în dieta dumneavoastră.

Consumul insuficient de apă

Un alt obicei comun pe care ar trebui să îl evitați la vârsta de 60 de ani este deshidratarea și faptul că nu beți suficientă apă.

Dr. Lisa Young spune că persoanele de peste 60 de ani sunt mai predispuse la deshidratare, de aceea este important să beți zilnic cantitatea potrivită de apă.

Mâncatul târziu în noapte

Oamenii mănâncă adesea junk food ultraprocesat târziu în noapte, ceea ce duce la supraalimentare. Iar acest lucru este legat de creșterea în greutate, fluctuațiile de zahăr din sânge și diabet.

Dieta săracă în fibre

Unul dintre cele mai rele obiceiuri alimentare este să nu ai suficiente fibre în dieta zilnică, deoarece acest nutrient este esențial pentru o viață sănătoasă.

„Asigurați-vă că includeți fibre solubile pentru a hrăni bacteriile bune care trăiesc în intestin și pentru a îmbunătăți absorbția nutrienților, a reduce inflamația și a avea un impact pozitiv asupra dispoziției dumneavoastră. Pentru a obține o doză bună de fibre, încercați să includeți în dieta zilnică alimente precum fructe de pădure, fulgi de ovăz, mere, fasole sau năut”, spune Dr. Young.

Beneficiile consumului de fibre

Fibrele sunt prelucrate de microflora intestinală benefică și sprijină funcționarea stabilă a sistemului digestiv. Fibrele reduc foamea, ceea ce vă ajută să evitați supraalimentarea și să vă controlați greutatea.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care susțin și protejează ficatul

Fibrele alimentare solubile reglează nivelul zahărului din sânge și al colesterolului, în timp ce fibrele alimentare insolubile curăță organismul și elimină toxinele.

În februarie 2019, Harvard Medical School a publicat rezultatele a 250 de studii care susțin funcția protectoare a fibrelor alimentare. Aproximativ 30 de grame de fibre în dieta zilnică reduc riscul de boli de inimă, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, diabet de tip 2 și cancer de colon cu 16-24%.

Conform Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, consumul de alimente bogate în fibre reduce mortalitatea prin boli infecțioase și respiratorii cu 24 până la 56% la bărbați și cu 34 până la 59% la femei.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro