Principalul obiectiv într-o dietă de slăbit este pierderea de kilograme într-un timp cât mai scurt și, eventual cu un efort cât mai mic. Pentru cei cărora nu le place sportul foarte mult, vestea bună e că succesul unei diete de slăbire constă în doar 20% sport, restul, de 80% fiind alimentația.
Pentru ca o dietă să fie eficientă, cu alte cuvinte, să reușești să pierzi numărul propus de kilograme, este important să mănânci mai puțin și să șii cât mai la distanță senzația de foame.
Există câteva alimente care îți pot sabota dieta, întrucât nu doar că sunt extrem de bogate în calorii, dar îți provoacă mai multă foame, predispunându-te astfel la îngrășat. Adică exact contrariu a ceea ce îți dorești! Stai cât mai departe de ele atunci când vrei să slăbești și introdu în meniul tău cât mai multe alimente sănătoase, care au calitatea de a fi sățioase și hrănitoare.
Sucurile „light”, cu ”0 kcal” sau „de dietă”
Doar pentru că bei sucuri „light”, pe care scrie că au zero calorii, credeai că nu te îngrași și nu afectezi cu nimic regimul de slăbit pe care îl urmezi? Te-ai înșelat! Studiile efectuate de nutriționiști au demonstrat că, deși nu au conținut caloric mare, îndulcitorii artificiali folosiți în prepararea sucurilor dietetice cresc pofta de mâncare și, mai ales, pofta de dulce.
Produsele de patiserie
Plăcinte, croissante, pateuri cu brânză sau cu ciuperci, inclusiv merdenelele… Știu! Sunt atât de crocante și apetisante! Dar toate sunt lipsite de valori nutriționale și de beneficii pentru organism. În plus, sunt considerate „bombe” calorice, care nu țin de foame, nu ne dau energie, dar care cresc apetitul alimentar mai mult decât ți-ai putea închipui, ruinându-ți dieta.
Batoanele de cereale
Indiferent că au în compoziție zăhăr sau înlocuitori artificiali, batoanele de cereale, despre care ți se tot spune că ajută la slăbit și la instalarea rapidă și îndelungată a senzației de sațietate, au efect tocmai invers. Provoacă foame și determină creșterea aportului caloric zilnic, dându-ți astfel dieta peste cap.
În plus, batoanele cumpărate din magazine conțin foarte puține cereale integrale și vitamine și mai multi aditivi și carbohidrați, al căror singur efect este acela de a te predispune consumului excesiv de alimente.
Guma de mestecat
Cu cât mesteci mai multă gumă de mestecat, cu atât îți va fi mai foame. Multe persoane care țin diete de slăbit consideră, tot în mod eronat, că mestecarea gumei ajută la combaterea senzației de foame.
Guma este un aliment care „păcăleste” stomacul. Atunci când o mesteci, fiind și dulce datorită îndulcitorilor sau zahărului, sucurile gastrice sunt stimulate să producă mai multa salivă. Stomacul începe procesul de digerare, chiar dacă nu există alimente pe care să le proceseze, iar în scurt timp se instalează senzația de foame. Mai mult, zahărul sau înlocuitorul artificial ingerat contribuie și el tocmai la sporirea senzației de foame.
Cartofii prăjiți
Dincolo de faptul că dau dependență de cât sunt de gustoși, cartofii prăjiți, în special cei gata preparați, sunt plini de grăsimi nocive, carbohidrați simpli și multă sare. Din cauza conținutului nutrițional slab, la scurt timp după ce i-ai mâncat, ți se va face foame și vei mai dori să savurezi o porție, pentru că nu sunt deloc sățioși. Astfel, tot ceea ce reușești este să furnizezi organismului sute de calorii, inutil, și zero nutrienți esențiali, care să-l mențină în formă și plin de energie.
Alcoolul
Alcoolul este un aliment pe care trebuie să îl eviți cu orice preț în dietă. Pe lângă faptul că furnizează calorii inutile organismului, alcoolul contribuie la accentuarea senzației de foame. După ce bei un pahar de alcool, tendința este să consumi cantități mult mai mari de mâncare, decât ai face-o daca ai bea ceai sau apă.
Dacă însă ții neapărat sau nu poți evita, fiind, de exemplu, la o petrecere, orientează-te spre cele cât mai naturale, fără foarte mulți aditivi artificiali.
Dulciurile
Nu ai auzit pe nimeni care să spună că după ce mănâncă ceva dulce – o prăjitură, ciocolată, un biscuite, o bomboană etc. – i se face foarte repede foame? Este o reacție normalț, întrucât aceste preparate sunt pline de carbohidrați simpli și zahăr care stimulează pofta de mâncare, determinându-te să mănânci și mai mult.
Cafeaua
Deși lăudată pentru beneficiile ei în dietele de slăbire, cafeaua are și dezavantaje, în special dacă ești o persoană care nu poate rezista poftei de dulce și dai repede iama în cele mai delicioase prăjituri. Specialiștii au descoperit că această băutură energizantă stimulează pofta de dulce și crește apetitul, chiar dacă,în primă fază, are tendința de a-l suprima.
Foto: pixabay.com
Comentarii: