Alimentația joacă un rol foarte important pentru echilibrul hormonal și buna funcționare a tiroidei.
Există anumite alimente bune pentru tiroidă, precum și unele contraindicate, cum ar fi soia, diverse tipuri de ulei (de porumb, floarea-soarelui, soia, rapiţă, orez, şofran) sau produsele cu gluten.
Astăzi vei afla însă care sunt acele alimente bune pentru tiroidă, bogate în iod, care reduc riscul de apariție a problemelor cu glanda tiroidă.
Un ou conține 16% din necesarul zilnic de iod și 20% din doza zilnică recomandată de seleniu, minerale importante pentru sănătatea tiroidei.
Căpșunele, afinele, murele, afinele, goji, coacăzele sunt bogate în antioxidanți, iod, seleniu și vitamina D, foarte benefice pentru tiroidă, potrivit csid.ro.
CITEȘTE ȘI: Desertul de vis în Postul Paştelui: Cum se prepară clătitele de post cu sirop de arţar şi fructe de pădure
Alimente bune pentru tiroidă sunt și legumele crucifere. În această categorie intră broccoli, conopida, kale, varza de Bruxelles. Consumă-le însă cu moderație, nu în exces, pentru a menține echilibrul hormonilor tiroidieni.
În cazul în care urmezi o dietă săracă în sare sau una vegană, e foarte posibil ca aportul de iod să fie destul de redus. Pentru a compensa acest lucru, include în regim alge de mare, excelente surse de iod. Dar consumă-le cu măsură, mai ales dacă ești predispus la boli de inimă sau ai deja probleme cu tiroida. Specialiștii recomandă o salată proaspătă cu alge de mare o dată pe săptămână, nu mai mult. De evitat suplimentele și ceaiurile pe bază de alge!
Mare parte din aportul de iod din alimentație obișnuia să provină înainte din lactate. Însă în zilele noastre am cam renunțat să mai bem lapte și acest lucru poate avea impact asupra tiroidei. Un pahar cu lapte pe zi îți asigură o treime din necesarul zilnic de iod. Și brânza cheddar este recomandată, deoarece conține o combinație ideală de nutrienți pentru sănătatea tiroidei, respectiv iod și vitamina D.
Zincul este un alt mineral important pentru tiroidă. Îl găsești din belșug în carnea de pui sau de vită.
Studiile arată că persoanele care consumă rar pește sunt mai expuse riscului de a dezvolta afecțiuni ale tiroidei. Iar asta pentru că peștele este bogat în iod, seleniu, dar și acizi grași Omega 3 cu numeroase beneficii. Și conservele sunt sănătoase, dar fii atent la cantitatea de sare trecută pe etichetă.
Homarul, crabul și creveții sunt crustacee cu conținut ridicat de seleniu, zinc și iod. Patru sau cinci creveți îți asigură peste 20% din necesarul de iod.
CITEȘTE ȘI: Fructele care întineresc creierul: Încetinesc declinul mintal
Cea mai bună sursă de lactate bogate în iod este iaurtul grecesc. Un singur iaurt îți oferă aproximativ 50% din necesarul zilnic de iod, plus proteine și calciu.
Seleniul este la fel de important precum iodul în menținerea sănătății glandei tiroide. Îl găsești din belșug în nucile braziliene. O singură nucă braziliană conține aproape 100 de micrograme de seleniu. Ține cont că aportul maxim recomandat zilnic este de 400 de micrograme, deci nu face excese. Prea mult seleniu poate duce la căderea părului, pete pe unghii, respirație urât mirositoare sau probleme cu inima.